hitelcsapda

A szegények egyre nagyobb adósságot nyögnek, miközben a gazdagok a hiteleiken is sokat keresnek

hitelcsapda

A szegények egyre nagyobb adósságot nyögnek, miközben a gazdagok a hiteleiken is sokat keresnek

Herman Bernadett
2023-09-06 Frissítve: 2024-02-06
2023-09-06 Frissítve: 2024-02-06
34566055

A töredékére eshet vissza a babaváró támogatás jövőre - mondják a bankok. A lakáshitelezés is csökkenhet emiatt. Az is kiderült, hogy a gazdagok a lakásukra felvett hitelből állampapírt vettek, a szegények pedig egyre nagyobb adósságba keveredtek az idén. 


A töredékére eshet vissza a babaváró támogatás jövőre, a lakáshitelek volumene is visszaeshet emiatt - derül ki egy friss felmérésből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) banki hitelezési vezetőkkel készített interjúiból kiderült, hogy a magas lakásárak és hitelkamatok miatt sokan elhalasztják a lakásvásárlást. A támogatott hitelek iránt továbbra is lenne kereslet, azonban a maximális összeg kihasználása mellett is szükség van piaci lakáshitel felvételére az otthonteremtési célok elérése érdekében. A bankok az év második felére javuló tendenciára számítanak, ha a makrokörnyezet javulásával a kamatok mérséklődése folytatódik.

 

Feleződhet a babaváró, a válás a legnagyobb kockázat

 

A babaváró támogatás 2024-től hatályba lépő szigorítása és a városi CSOK megszűnése az idei év hitelkeresletére is hatnak: a falusi CSOK esetében elhalasztott, míg a városi CSOK esetében előrehozott keresletet várnak a bankok. A babaváró hiteleknél a 30 év feletti nők előbbre hozhatják gyermekvállalási terveiket, míg a 30 év alattiaknak megéri jövőre igényelni az emelt összegű babaváró hitelt. 

 

A babaváró hitel esetében a bankok 30-50 százalékos visszaesésre számítanak jövő évtől az eddig folyósított hitelek eloszlása alapján. Emellett a babavárót sok esetben a jelzáloghitel mellé veszik fel, így a jelzáloghitelek visszaesése részben a babaváró hitelek csökkenését is maga után vonja. Egyelőre nem látni problémákat a vállalt gyermekek teljesítésében egyik családtámogatási programnál sem, ugyanakkor a bankok a válást, mint a támogatás egyik feltételének nem teljesülését nagyobb kockázatnak tartják, ugyanis ekkor egyösszegben esedékessé válik az addig kapott kamattámogatás.

 

Jómódú spekulánsok vették fel a jelzáloghitelt

 

A bankok megerősítették, amit régóta lehetett sejteni az adatok alapján: a szabad felhasználású jelzáloghitelek felfutása mögött befektetési célok álltak. Ugyanakkor ezeket a hiteleket az intézmények egy szűk köre kínálta, kizárólag prémium banki ügyfelek igényelték, és az érdeklődés csak rövid ideig tartott. Több bank is igyekezett tudatosan távol maradni ennek a hitelkeresletnek a kiszolgálásától, ugyanis a bank számára sem kedvező, ha egy 20 éves futamidejű hitelt 3–4 év múlva előtörlesztenek. 

 

Az átlagosan 10 százalék körüli kamatú szabad felhasználású jelzáloghitelből akár 16 százalékos kamatú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vásároltak sokan úgy, hogy egy értékes ingatlan volt a fedezet. Az újonnan kihelyezett szabad felhasználású jelzáloghitelek szerződéses összegének medián értéke a korábbi években megfigyelhető 9 millió forintról 13 millió forintra emelkedett 2023 második negyedévére, míg a szerződések legnagyobb összegű tíz százaléka esetében ennél jelentősebben, 23-ról 44 millió forintra nőtt a hitelösszeg. 

 

A nagyösszegű, 40 millió forint vagy afeletti szabad felhasználású hitelösszegek súlya több mint 40 százalékra emelkedett a szabad felhasználású jelzáloghitel szerződéskötések volumenén belül a második negyedévben a korábbi években tapasztalt 17 százalékhoz képest. Voltak tehát bőven olyanok, akik sok tízmilliós állampapír-befektetést finanszíroztak a meglévő lakásra felvett hitelből. 

 

A személyi kölcsön a szegények menedékévé vált 

 

A személyi kölcsönök esetében egyes bankok szigorítottak a minimálisan elvárt jövedelemben, mégis valamennyien erőteljes keresletről számoltak be az elmúlt félévben. Az igénylések számában nem látni csökkenést, azonban az átlagos hitelösszegek mérséklődtek.

 

Ez arra enged következtetni, hogy a gyengébb hitelképességű ügyfelek a mindennapi megélhetésükre igénylik ezeket a kölcsönöket. Az ügyfelek számlaforgalmát vizsgálva látják azt is, hogy egyre több ügyfél feléli a jövedelmét, és a hitelkártya-használatban is látni emelkedést. 

 

A hitelmoratóriumból kieső adósok körében tapasztaltak romló fizetési morált, különösen azoknál az ügyfeleknél, akiknek több hitelük is van. A megkérdezett banki vezetők megjegyezték, hogy a magas kamatok tulajdonképpen jobb portfólió-minőséget eredményeznek azáltal, hogy az ügyfelek nem halmozzák fel a hiteleket. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!