állampapírok kamatcsökkentése

Követik az alapkamatot az állampapírok: októbertől általános csökkentés

állampapírok kamatcsökkentése

Követik az alapkamatot az állampapírok: októbertől általános csökkentés

Bank360 tartalom
2024-09-27 Frissítve: 2024-09-27
2024-09-27
41166304

Folytatódik a lakossági állampapírok kamatainak csökkentése. Októbertől a MÁP Plusz, a Fix MÁP és Kincstári Takarékjegy is kisebb kamatot kínál, éppen akkora a változás, mint amennyit az alapkamatból vágott a jegybank.

 

Augusztus után újra végigmegy a lakossági állampapírokon egy általános kamatcsökkentés. Ennek hatására minden olyan konstrukciónak kisebb lesz a hozama, amely előre meghatározott módon, fix vagy lépcsőzetesen változó kamatot fizet a kisbefektetőknek. 

 

Augusztus szomorú hónappá vált a lakossági állampapírok vásárlói számára, hiszen csak arról kaphattak híreket, hogyan csökkennek az állami értékpapírokra kapható kamatok. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) augusztus 13-án tette közzé, hogy a Fix Magyar Állampapír új sorozatára már csak 6,75 százalékos kamatot ad az addigi 7 helyett. Az infláció visszaesése miatt csökkenő népszerűségű Prémium (PMÁP) után ez a negyedéves kamatfizetésű állampapír lett a kisbefektetők új kedvence. Augusztus végén pedig a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) szeptember 2-ától megvásárolható új, N2029/M4 sorozatát már kedvezőtlenebb kamattal bocsátja ki. Az ötéves futamidő alatt eddig 6,25 százalékról lépcsőzetesen 7,25 százalékra emelkedő kamat az új sorozat esetben 6,0 és 7,0 százalék közé csökkent.

 

Ezzel egyidőben az egyetlen fizikailag is létező, tehát kinyomtatott állampapír, a postákon megvásárolható Kincstári Takarékjegy kamata is csökkent: az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy (KTJ) 6 százalék helyett már csak 5,75 százalékos éves kamatot fizetett, míg a kétéves változat 6,5 helyett 6,25 százalékot.

 

Szeptember végén ezt a kamatcsökkentést ismételte meg az ÁKK, amely közzétette, hogy ugyanezeknek az állampapíroknak a kamatából vág újabb 0,25 százalékot október 1-től. Ezzel lényegében újra a jegybankot követte, amely szeptember 24-én szintén 0,25 százalékkal csökkentette az alapkamatot: 6,75 százalékról 6,5 százalékra.

 

Az ÁKK döntése alapján október 1-től az alábbi kamatokkal lehet megvenni a fix vagy előre meghatározott értékkel lépcsőzetesen kamatozó lakossági állampapírokat.

MÁP Plusz: 5,75 - 6,75 százalék

Fix MÁP: 6,5 százalék

1 éves KTJ: 5,5 százalék

2 éves KTJ: 6,0 százalék 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!