banki akciók ajándékpénzek

Használjuk ki a bankok ügyfélfogó kedvezményeit, de vigyázzunk is velük

banki akciók ajándékpénzek

Használjuk ki a bankok ügyfélfogó kedvezményeit, de vigyázzunk is velük

Bank360 tartalom
2024-10-11 Frissítve: 2024-10-11
2024-10-11
41399557

Egyre több bank kínál extra kedvezményt az ügyfeleknek azért, hogy azok nála vegyenek igénybe valamilyen szolgáltatást, például ott vezessük a számlánkat. A legnagyobb "ajándékpénzeket" a babaváró hitelek mellé adják. Ne ugorjunk be azonban az első nagyon vonzónak tűnő ajánlatba, mert a végén az is kiderülhet, hogy valójában nem nyertünk, hanem vesztettünk az üzleten. A Bank360 szakértője a Blikk újságírójával járta körül, mire kell ilyenkor figyelni.

 

A pénzintézetek ügyfelekért folyó versenyét mutatják az extra kedvezmények, konkrét jóváírások, azaz ajándékpénzek, amelyeket egy-egy szolgáltatás igénybevételéért vagy a hitelfelvételért hajlandóak adni. A legnagyobb összegek a babaváró hitelek esetében jelennek meg, akár 100-200 ezer forinttal is kedveskednek a bankok azoknak az ügyfeleknek, akik náluk veszik fel a babavárót, de egy lakossági bankszámla vagy diákszámla megnyitását is jutalmazzák 10-40 ezer forinttal.

 

Vonzó lehet egy ilyen ajánlat, de nem érdemes csak emiatt váltani. Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy valóban hosszabb távon jobban járunk-e az új folyószámlával, vagy nem, nincs-e már önmagában a váltásnak túl nagy költsége számunkra - hívtuk fel a figyelmet a Blikk cikkében.

 

Hasonlítsuk össze a szolgáltatásokat és termékeket!

Mielőtt váltanánk, hasonlítsuk össze, mennyibe kerül a bankolásunk most és mennyi lenne az új számla használatával. Sokszor ugyanis nagyon kedvező vagy akár nullás a számlavezetési díj, de ez csak egyik eleme a költségeknek. Elképzelhető, hogy a magasabb díjú számláknál nincsenek, illetve kisebbek bizonyos egyéb költségek.

 

Ha váltanánk, nézzük meg és kérdezzünk rá a meglévő és az új számla (vagy például hitel) minden elemére. Fontos tudni, hogy a bankoknak év elején kötelező elszámolást adni a bankszámlaköltségeinkről. Le kell írniuk az ügyfeleknek, hogy mennyibe került nekik minden kiadással együtt a bankszámla egy év alatt, azaz mennyiért bankoltak valójában. Sokan nem is nézik meg ezt a levelet, vagy nem is veszik észre, mert a mobilbankba vagy internetbankba érkezik sok más banki üzenettel együtt, de érdemes lehet akár vissza is keresni ezt.

 

A számlavezetési költségen kívül sok más költség is felmerül, amit például egy-egy tranzakció vagy egy banki üzenet után kell fizetnünk. Egy-egy ilyen tétel gyakran nem jelentős, de összeadva, éves szinten akár több 10 ezer forint lehet. További költség lehet a kártyakibocsátás díja, vagy előfordulhat, hogy a számla tényleg olcsóbb, de csak meghatározott ideig, például egy évig. Utána viszont megszűnnek a kedvezmények.

 

Rendszeresen nézzünk rá a költségekre!

Lehet, hogy érdemes váltani, ezért a legjobb rendszeresen utána nézni, van-e jobb termék a piacon. A hazai ügyfelekre azonban inkább az a jellemző, hogy akár 10 évig sem nyúlnak hozzá a bankszámlájukhoz, pedig lehet, hogy közben nagyon megváltoztak a fizetési szokásiak, már többször használják a kártyát, mint a készpénzt, vagy inkább online vásárolnak, ezért aztán egy másik számlacsomaggal sokkal jobban járnának.

 

A saját bankunknál is lehet olcsóbb

Érdemes legalább a saját bankunkba bemenni időnként, és megkérdezni, van-e a pénzügyi szokásainkhoz jobban alkalmazkodó, olcsóbb számlája. Ez ugyanis egyáltalán nem kizárt, hiszen ők is rendszeresen változtatnak, akcióznak.

 

Arra ne számítsunk, hogy a bankunk önként fog jelentkezni nálunk olcsóbb számlát ajánlva, de ha érdeklődünk, netán azt érzékeli, hogy váltást fontolgatunk, akkor már ajánlhat fog jobbat, ha van ilyen, hiszen nem akar bennünket elveszteni.

 

Nem kell tartani a macerától

Sok embert a pénzügyi lustaság mellett az is visszatart a számla- vagy bankváltástól, hogy úgy gondolja, bonyolult elintézni, nem ér annyit az egész. De hosszú évek óta működik már az automatikus bankváltási mechanizmus, ami azt jelenti, hogy a váltással kapcsolatos feladatok, az adatok, rendelkezések átvezetésének nagy részét elvégzi egymás közt a régi és az új pénzintézet.

 

Sokba kerülhet a "hűtlenség"

Nézzük meg alaposan, hogy milyen feltételek szerepelnek a számlanyitási akcióban, mert lehet, hogy nem lesz elég új számlát nyitni, hanem mást is teljesíteni kell a jóváíráshoz. Például előírhatják, hogy meghatározott időn belül hány kártyás tranzakciót kell végrehajtani hány forint értékben. Ezek általában nem lehetetlen elvárások, de ha nem teljesítjük, akkor bukjuk a jóváírást.

 

Az sem mindegy, milyen hűségidőt vállalunk egy új számla megnyitásakor, mert biztosan elvárja a bank, hogy ha kedvezményt, "ajándékpénzt" adott, az számára meg is térüljön, nem enged bennünket néhány hónap után lelépni a számla megszüntetésével.

 

Nagyon fontos, hogy egy esetleges váltás előtt bemenjünk a bankunkba és megkérdezzük: mivel jár, ha átszerződünk. Sok esetben lehetnek ugyanis olyan vállalásaink, amiket talán elfelejtettünk vagy nem is figyeltünk, például akkor, amikor hitelt vettünk fel.

 

Különösen a hitelkedvezményekért kérnek olyan vállalásokat a bankok, hogy az adós meghatározott ideig vezessen náluk bankszámlát és utaljon/utaltasson rá rendszeresen valamekkora összeget. Ha pedig ez az ügyfél ezt a vállalást megszegi, annak rögtön komoly költségei lehetnek, mert visszamenőleg is változhatnak a kamatok, bukhatunk valamilyen egyéb kedvezményt, és ezért nagyon megnőhet a törlesztőrészlet.

 

Hogyan ajánljunk új ügyfelet?

Egyre gyakoribbak a bankoknál azok az akciók is, amiknek keretében - jellemzően 10 ezres nagyságrendű - jóváírással honorálják, ha valaki új ügyfelet szerez nekik, vagyis valaki másnak is ajánlja a pénzintézetet vagy annak valamilyen termékét, szolgáltatását.

 

Ez is vonzó anyagi lehetőség, de néhány dologra érdemes figyelnünk. Az egyik, hogy pontosan tegyünk eleget a bank elvárásainak, például annak, hogy az előírt módon teljesüljön az ajánlás és az igazolása, mert különben nem biztos, hogy megkapjuk a remélt jóváírást.

 

Másrészt azt már nekünk kell megfontolni, hogy akinek ajánljuk a bankot vagy a terméket, ne járjon rosszabbul, mint az eredeti bankjánál, mert ebben az esetben lehet, hogy ránk fog haragudni. Kézenfekvőnek tűnik, hogy ha például az egész család számlavezetését átvisszük egy másik bankhoz, akkor érdemes lehet élni az ügyfélajánlásra járó kedvezménnyel, ha van éppen ilyen akció.

 

A Bank360 szakértői azt ajánlják: éljünk azzal, hogy a bankok versenyeznek értünk, nézzünk körül időről időre a számladíjak és költségek között, de ne ugorjunk bele azonnal egy kedvezőnek látszó lehetőségbe, hanem döntsünk tájékozottan és megfontoltan.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!