Zöld bérlakások építését finanszírozná az Erste

Bérlakásprogram és piaci zöld hitel van az Erste Bank tarsolyában

Zöld bérlakások építését finanszírozná az Erste

Bérlakásprogram és piaci zöld hitel van az Erste Bank tarsolyában

Vrazsovits Rita
2022-08-10 Frissítve: 2022-09-14
2022-08-10 Frissítve: 2022-09-14
28813313
28718564

Megfizethető bérlakásprogramot indít az Erste Bank, illetve egy piaci kamatozású, a zöld hitelhez hasonló konstrukció kidolgozása is folyamatban van - derült ki az Erste Bank első féléves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A bank növelni tudta a bevételeit, emellett az ügyfélhitelek és a kötvények állománya is bővült. 

 

Az osztrák tapasztalatokat figyelembe véve száz megfizethető bérlakás finanszírozását tűzte ki célul az Erste Bank Magyarországon 2025-ig. Ezt Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója az idei első hat hónap eredményeit bemutató sajtótájékoztatón jelentette be. Az Erste Csoport korábban kiadott közleményében már jelezte, hogy kiemelten kezeli a lakhatás kérdését, és 2030-ig összesen 15 ezer lakás kialakítását és megfizethető árú bérbeadását tűzte ki célul. Ausztriában erre a célra évi egymilliárd eurót biztosít több mint hatezer megfizethető bérlakás építésének finanszírozására. 

 

A cél az alacsonyabb keresetű társadalmi csoportok számára hosszú távú bérleti konstrukcióban megfizethető bérleti díjjal lakásokat biztosítani. Az alacsony energiaigényű zöld lakások létrehozásáról, a beruházásokról és a lehetséges helyszínekről a pénzintézet már megkezdte az egyeztetést a leendő partnerekkel.

 

Továbbá a bank tervezi egy, a korábbi zöld hitelhez hasonló konstrukció bevezetését is, de erről jelenleg nem árultak el többet, így az majd később derülhet ki, hogy a jelenlegi lakáshitelekhez képest ez milyen kedvezményeket képes nyújtani, és milyen zöld feltételek támaszt a kölcsönért cserébe. 

 

Egy év alatt 21 százalékkal nőtt a kezelt lakossági ügyfélvagyon

A pénzintézet működési bevételei 9,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek 57,8 százalékkal nőttek, a díj- és jutalékbevételek pedig 12,6 százalékkal emelkedtek, a kereskedési és konverziós bevételek azonban lenullázódtak. A működéssel kapcsolatos kiadások jelentős mértékben, 34,6 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 11,1 százalékkal 44 milliárd forintra csökkent. 

 

A működéssel kapcsolatos kiadások emelkedéséhez hozzájárult egyebek mellett a béremelés, az idén bevezetett munkavállalói részvényprogram, számos informatikai fejlesztés, a Random Capital és a Commerzbank akvizíciójával kapcsolatos kiadások, valamint a Sberbank végelszámolása miatt elrendelt extra befizetés.

 

Mindezek miatt a költség/bevétel arány is romlott a banknál, június végére 55,1 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 44,8 százalékról. Az extraprofit adó önmagában 18,7 milliárd forinttal rontotta, így az adózás utáni eredmény 4,4 milliárd forint lett, míg a tavalyi első félévet 31,7 milliárd forint nyereséggel zárta a pénzintézet – tette hozzá az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

 

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022. június végén 11 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene 18 százalékkal nőtt 2021 első félévének teljesítményéhez képest. Az NPL-ráta 3,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 2,9 százalékról.

 

A teljes lakossági hitelállomány 5 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések volumene ugyanakkor az idei első hat hónapban 7,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A lakáspiac bővülése a második negyedévben megtorpant, ezért az új lakáshitelek folyósítása 5 százalékkal elmaradt 2021 első félévének eredményéhez képest. A személyi kölcsönök esetében a kihelyezés 15 százalékkal nőtt éves összevetésben. A babaváró hitel iránt 17,3 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 41 százalékkal ugrott meg egy év alatt.

 

A hazai Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022. június végén 4617 milliárd forint volt, amely 21 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 59 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 14,3 százalékkal nőtt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!