Az Erstét a Sberbank hitelportfóliója is érdekelheti

Az Ersténél is kiköthetnek a Sberbank hiteles ügyfelei

Az Erstét a Sberbank hitelportfóliója is érdekelheti

Az Ersténél is kiköthetnek a Sberbank hiteles ügyfelei

Bank360 tartalom
2022-03-09 Frissítve: 2022-08-10
2022-03-09 Frissítve: 2022-08-10
19558672

Az Erste Bank Hungary ahogyan eddig, úgy ezután is minden lehetőséget megvizsgál a további növekedésre, ebbe beletartozik cégek és portfóliók felvásárlása is – válaszolta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató az éves eredményeket ismertető sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy érdeklődik-e az Erste a Sberbank hitelportfóliójának megvásárlása iránt.

 

A magyar Erste folyamatos érdeklődését jól mutatja, hogy a magyar Citi lakossági portfóliójának néhány évvel ezelőtti megszerzését követően is aktív maradt: 2021-ben megállapodott a Commerzbank és a Random Capital brókercég megvásárlásáról, valamint együttműködési megállapodást kötött a Deutsche Leasing Hungariával. A magyar Erste Bank 59,2 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a 2021-es évet. Elindult George, a pénzintézet új digitális platformja, amelyre tavaly február óta csaknem 800 ezer lakossági ügyfél kötött szerződést. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A felvásárlási megállapodások nyomán is gyarapszik az Erste: a Commerzbank állományát tekintve 3 százalék körüli részesedéssel rendelkezik a vállalati hitelek piacán, míg a Random Capitallal közel 22 ezer értékpapírszámla és mintegy 70 milliárd forint megtakarítás érkezett az Erste kötelékébe. A bank emellett együttműködési megállapodást kötött a Deutsche Leasing Hungariával. A partnerségnek köszönhetően az Erste és a lízingcég még hatékonyabban tudja kiszolgálni vállalati ügyfeleit, valamint tovább bővül az elérhető termékek köre.

 

A további növekedés egyik lehetséges módja lenne, ha az Erste megvásárolná bezárt Sberbank által kezelt hitelek állományát. A Sberbank végelszámolása során erre nyilvánvalóan vevőt fognak keresni. A lakossági és vállalati hiteles ügyfelek egyaránt vonzóak lehetnek több magyar banknak is. Ezek közül most először az Erste jelezte, hogy érdekelheti ez a lehetőség - igaz, a bank elnöke óvatosan fogalmazott a Napi.hu kérdésére, de azért dekódolhatóak voltak a szavai.

 

A Sberbank hitelesei egyelőre akkor teszik a legjobban, ha rendben fizetik tovább a kölcsöneiket az erre a célra a végelszámoló által megadott számlára. A hitelportfólió esetleges értékesítésére biztosan nem napok alatt kerül sor, azt először alaposan fel kell mérni, és a lehetséges vevők majd át is fogják világítani, mielőtt ajánlatot tennének rá - prognosztizálja a Bank360.hu. A Sberbank hitelesek sorsáról tehát később születhet döntés, a betéteseiért azonban már most is folyik a harc: az Országos Betétbiztosítási Alaptól visszakapott pénzt ugyanis tenni kell valahová a 100 ezer euróig történő kifizetéskor, és új bankszámlát is nyitni kell valahol.

 

Az Erste mindenesetre erős bázisra építhet az ügyfélszerzésben, ugyanis az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2021 december végén több mint 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene pedig 3 százalékkal nőtt az előző év teljesítményéhez képest. A nemfizető hitelek aránya a 2020 végi 3 százalékról 3,6 százalékra nőtt.

 

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A teljes lakossági hitelállomány – részben a moratórium miatt – 12 százalékkal nőtt tavaly – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 27 százalékkal nőtt a 2020-as eredményhez képest. A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 15 százalékkal elmaradt az előző évtől, ezen belül a személyi kölcsönök esetében a kihelyezés 27 százalékkal ugrott meg, míg a Babaváró hitel iránt csökkent a kereslet, 30 százalékkal esett vissza 2020-szal összevetve. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 33 százalékkal nőtt egy év alatt.

 

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2021-ben 17 százalékkal 4154 milliárd forintra nőtt. A Random Capitallal az Erste csoportszinten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első számú kereskedőjévé vált. Az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital együtt a legnagyobb forgalmat érte el a BÉT-en 2021-ben a maga 1766 milliárd forintos részesedésével.

 

A megtakarításokon belül a befektetések aránya közel 60 százalék volt. Amíg az Erste Banknál a lakossági ügyfélbetétek állománya 19,3 százalékkal nőtt, addig az Erste Befektetési Zrt.-nél befektetett és kezelt vagyon 5,3 százalékkal gyarapodott. Idén további növekedésre lehet számítani, már csak azért is, mert a lakossági megtakarítások várhatóan jelentősen tovább emelkednek az egyszeri állami juttatásoknak köszönhetően. A megtakarításokon belül nőhet a befektetések aránya, mivel az utóbbi években megszokottnál magasabb infláció hatására többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé. 

 

A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2020-as teljesítményt, a kötvény- és a hitelállomány pedig együttesen 3 százalékkal nőtt egy év alatt. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 9 százalékkal gyarapodott, míg az új kihelyezés 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit köszönhetően annak, hogy a kkv-szegmensben az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste. Az ügyfélszám a kkv-szegmensben 5 százalékkal bővült 2021-ben, ezzel az Erste Bank – a nyilvánosan elérhető adatok szerint – a nettó ügyfélszám-növekedés alapján a második leghatékonyabb pénzintézet volt tavaly a piacon.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!