CSOK Plusz 2024-től emelt összegekkel

Nagy pluszt és több mínuszt hoz a CSOK Plusz, de még milliók lógnak a levegőben

CSOK Plusz 2024-től emelt összegekkel

Nagy pluszt és több mínuszt hoz a CSOK Plusz, de még milliók lógnak a levegőben

Tóth Levente
2023-10-26 Frissítve: 2024-01-11
2023-10-26 Frissítve: 2024-01-11
35331367

A 2024-től élő CSOK Plusz feltételei között a hitelösszeg jelentős megemelése nagy pozitívum, az azonnali közvetlen támogatás megszüntetése viszont negatívum azok számára, akik ennek segítségével akarnak otthonhoz jutni. A kezdeti közvetlen támogatás hiányát később ellensúlyozza a nagy összegű hitelleírás a gyermekek megszületésekor. 

 

A szerda esti Kormányinfón jelentette be Csák János miniszter a városokban és nagyobb falvakban 2024-től elérhető CSOK Plusz feltételeit. Ez a támogatás lép ezeken a településeken a 2023. december 31-ig igényelhető CSOK helyébe. (A Kulturális és Innovációs minisztérium csütörtökön közölte, hogy minden településen fel lehet venni 2024-tő a CSOK Pluszt, akár a januártól megnövelt összegű falusi CSOK-kal együtt is.)

 

A megismert új feltételek közül a Bank360.hu szakértői szerint kedvező a leendő igénylőknek, hogy a CSOK Plusz esetén is fix 3 százalékos marad a kamattámogatott hitel. Nagy pozitívum, hogy a támogatott hitel összegei jelentősen megnőnek. Egy vállalt gyermek esetén eddig nem is járt hitel, januártól viszont már 15 millió igényelhető ilyen esetben is. Két és három vállalt gyermek esetén pedig megtöbbszöröződik a maximális hitelösszeg az alábbiak szerint:

  • 1 gyerek esetén 15 millió forint (jelenlegi CSOK-kal 2023 végéig nulla),
  • 2 gyerek esetén 30 millió forint (jelenlegi CSOK-kal 2023 végéig 10 millió),
  • 3 gyerek esetén 50 millió forint (jelenlegi CSOK-kal 2023 végéig 15 millió).

 

Negatívum a jelenlegi CSOK-hoz képest, hogy a CSOK Pluszt maximum 41 éves korig igényelhetik a nők, de lesz két év átmenet, ameddig a legalább 12 hetes terhesség igazolásával is megtehetik még ezt 41 évnél idősebb nők is. Egyértelműen kedvezőtlen az a változás, hogy Csák János miniszter bejelentése szerint a CSOK Pluszt már csak családok vehetik igénybe, egyedülálló anyák nem, míg a CSOK-ot egyedülállók is felvehetik. Kedvezőtlen változás, hogy csak már megszületett gyermekre nem jár CSOK Plusz, viszont az előzetes bejelentésekhez képest pozitívum, hogy a már megszületett gyermekeket is beleszámítják a gyerekszámba a miniszter közlése szerint.

 

Az eddigiekhez képest új kedvezmény, hogy a CSOK Plusz hitelnél egy évig csak a kamatot kell törleszteni, míg az első gyerek megszületésekor egy év törlesztési moratórium kérhető, ebben az esetben a futamidő egy évvel meghosszabbodik.

 

A jelenlegi jelzáloghitel-leírás lehetőségét beépítik a CSOK Pluszba azzal, hogy a második gyerek megszületésénél 10 millió forinttal csökkenthető a tőketartozás állami támogatásból. További gyerekek születésekor pedig újabb 10 millió forinttal. Ez összességében nagyobb összegű segítséget jelent, mint az eddigi, már a CSOK megítélésekor megkapható közvetlen támogatás, majd a gyerek(ek) születésekor igényelhető hitelelengedés. Viszont a CSOK Plusz felvételekor az eddigiekkel szemben közvetlen támogatás hiányában nem lesz önerő-segítség, ami a 10 milliós babaváró hitellel pótolható ki. 

 

A CSOK Plusz újra bevezeti a felső korlátot a támogatásból szerzett otthonoknál. Első közös otthon vásárlása esetén maximum 80 millió forint értékű lakóingatlan vásárolható, a család bővülése esetén nagyobb ingatlanvásárlásánál maximum 150 millió forintos. Eddig a hitel minimális önrészét nem határozták meg a CSOK szabályai között, de a miniszter közlése szerint ez januártól első otthonnál 10 százalék, családbővülés esetén felvett hitelnél 20 százalék lehet.

 

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu családtámogatási szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy két nagy kérdésre nem adott egyelőre választ a kormány a mostani bejelentésben. Mindkettő több millió forintos tételt jelenthet az igénylők számára. Az egyik az, hogy jövőre is megmarad-e a CSOK-ot igénylők illetékmentessége ingatlanvásárláskor, ami egyébként 4 százalék lenne. A másik pedig az áfa visszaigénylésének lehetősége a vételárból vagy az építési költségből, ami jelenleg ötmillió forint építésnél, az új lakásnál pedig a teljes 5 százalékos áfa. (A minisztérium csütörtöki közleménye szerint 2024-től is megmarad a CSOK-igénylők illetékmentessége és az adó-visszatérítési lehetőség is, ezekkel 80 milliós ingatlanértékig élhetnek.) 

 

A jelenlegi, 2023. december 31-ig igényelhető CSOK feltételeiről itt olvashatsz, és ugyanitt kiszámíthatod a  kedvezményes törlesztőrészletet is.

 

A falusi CSOK jelenlegi és 2024-től élő új szabályait, támogatási összegeit, a 2630 kedvezményezett kistelepülés listáját itt ismerheted meg. Csák János miniszter a CSOK Plusz szabályainak ismertetésekor azt is bejelentette, hogy a falusi CSOK gyermekek után járó támogatásait egységesítik, ami azt jelenti, hogy a használt lakás esetén jelentősen megemelt összeg jár majd az új lakás esetén is. Ez a 2024. januárjától hatályos szabályokban egy gyermek után 1 millió forint, 2 gyermek után 4 millió forint, 3 gyermek után 15 millió forint.

 

Október 31-i nyilatkozatában a minisztérium államtitkára, Vitályos Eszter egyértelművé is tette, hogy 2024-től új családi ház építése és vásárlása, használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén január elsejétől egy gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millióra, két gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. (A CSOK Plusz bejelentése utáni napon a minisztérium azt közölte, hogy a CSOK Plusz ott is igénybe vehető, ahol a falusi CSOK, sőt, a kettő együtt is igényelhetik a jogosultak, amiből az következik, hogy a falusi CSOK mellé jár a CSOK Plusz nagyobb hitele és gyermekszületés utáni 10-10 milliós hitelelengedése is.)

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!