bolti készpénzfelvétel cash-back

Egyéves a bolti készpénzfelvétel, amit sehol sem vezettek be

bolti készpénzfelvétel cash-back

Egyéves a bolti készpénzfelvétel, amit sehol sem vezettek be

Herman Bernadett
2024-07-08 Frissítve: 2024-07-07
2024-07-08
39892081

Egy évvel ezelőtt lépett hatályba az a jogszabály, ami alapján a bankkártyások havonta két alkalommal összesen 40 ezer forintnyi készpénzt a boltokban is felvehetnek ingyen. Elméletben ez így is van, de a gyakorlatban egyetlen egy új boltban sem indult el a szolgáltatás azóta sem. 

 

Egyéves születésnapját ünnepelte július 1-jén az ingyenes bolti készpénzfelvétel (cash-back) Magyarországon. Ekkortól a pénzintézeteknek a bankszámlás ügyfeleik számára biztosítaniuk kell, hogy a betéti kártyájukkal ingyenesen fel tudjanak venni a boltokban havonta legfeljebb két alkalommal összesen 40 ezer forintnyi készpénzt. Ez jogilag meg is történt, minden bank üzletszabályzatában és hirdetményeiben ott szerepel a “vásárlás készpénzátvétellel” tétel is, amely a jogszabályban megadott limitig ingyenes. 

 

A történet szépséghibája, hogy a bankkártyások nem alig találnak olyan boltot, ahol hozzájuthatnak a készpénzhez, a tej, mosópor és péksütemény mellé egy húszezrest is adna a kasszás. Egyetlen egy hely van, ahol ez működik, de ott is csak egy limitált ügyfélkörnek. A Penny üzleteiben az OTP Bank Mastercard bankkártyás ügyfelei élhetnek a lehetőséggel. Ez a lehetőség azonban nem tavaly július óta nyílt meg, a Penny és az OTP között már 2015 közepétől él ez az együttműködés.

 

Ha akarná egy bolt, akkor sem tudná bevezetni

 

Vannak pedig kisboltok, amelyek szívesen bevezetnék a szolgáltatást. A falvakban nincsenek ATM-ek, az eleve fogyatkozó számú postahivatalokban és mobilpostákon pedig csak 2025-től nyílik meg az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, így az ott lakóknak a városokig kell buszozniuk, ha készpénzhez szeretnének jutni. Márpedig ez sokaknak kell, a kisboltosnak meg gyakran túl sok is van belőle. Bár egyre többen használnak bankkártyát, még mindig sokan fizetnek készpénzzel faluhelyen, a kereskedők pedig csak korlátozottan tudják a bankjegyeket felhasználni, hiszen a legtöbb kiadásukat átutalással rendezik. 

 

A Bank360.hu beszélt olyan kisboltossal, aki már egy éve küzd azért, hogy bevezethesse a készpénzfelvételt, hátha több falusi fordulna meg az üzletében emiatt. Ő jól járna, ha megszabadulna a fölösleges bankjegyektől, nem kellene a pénzzel folyton bejárni a városba a bankba, és az ott lakók sem bánnák, ha megúsznák a több kilométeres utazást a legközelebbi ATM-ig. 

 

Két banknál is próbálkozott, az OTP-nél és a Raiffeisennél, de eddig hiába, egyik pénzügyi szolgáltató sem tudott előrukkolni a bolti készpénzfelvételhez szükséges szerződésekkel és terminállal. 

 

A bankokon múlik, de nem léptek eddig 

 

A labda egyértelműen a bankoknál pattog. Az ingyenes bolti készpénzfelvétel tényleges elindulásához ugyanis az a minimális követelmény, hogy a kereskedőnél lévő POS terminál kezelni tudja a PWCB (vásárlás készpénz visszaadással) tranzakció típust, és a szabályoknak megfelelően korlátozza a limiteket, tehát csak legalább 3 ezer forint fölötti bankkártyás vásárlás esetén nyissa meg a lehetőséget maximum 20 ezer forint összeghatárig. Ilyen terminált és szolgáltatást viszont jelenleg nem kínálnak a bankok.

 

Indoklásuk szerint azért, mert nincs is erre igény. “Az eddig tapasztalatok, azaz az elenyésző számú érdeklődés alapján bankunk jelenleg nem nyújtja ezt a szolgáltatást. Ez azonban változhat, ha az igény ügyfeleink körében érzékelhetően megjelenik” - nyilatkozta a Bank360.hu-nak az Unicredit Bank. A CIB is egyelőre “figyeli a piaci igényeket a szolgáltatás bevezetésére vonatkozóan”. “Az MBH Banknál nem tapasztaltunk jelentősebb érdeklődést a kereskedők oldaláról a bevezetés iránt” - közölte a hitelintézet, nem is nyújtanak ilyen szolgáltatást egyelőre. 

 

Az OTP - amelynek már van ebben tapasztalata a Penny révén - szintén csak “vizsgálja” elfogadói és kereskedői oldalon a teljes körű szolgáltatás bevezetésének lehetőségét és azok szabályozói és egyéb feltételeit, valamint paramétereit. A Pennyn kívül a bank más kereskedői partnereinél viszont azóta sem érhető el ez a szolgáltatás.

 

Az ingyenes bolti készpénzfelvétel lehetőségének megnyílta előtt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium még azt közölte, hogy ahol a bankkártyás fizetési lehetőség már adott, ott az új szolgáltatás megjelenése gyorsan kivitelezhető. Amint a fentiekből is látható, ebből nem lett semmi, így aztán a kormánynak abból a várakozásából sem, hogy “a cash-back szolgáltatás révén a kereskedők és szolgáltatók növelhetik forgalmukat és vevőkörüket. Továbbá olyan, főként vidéki területen nyújthat segítséget – hozzájárulva a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez –, ahol a banki, pénzforgalmi intézmények kevésbé vannak jelen, és ahol az ATM-ek elérése is nagyobb távolságok leküzdésével jár”.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!