cashback bolti készpénzfelvétel

Nyolc hónapos az ingyenes bolti készpénzfelvétel: egyetlen kereskedő sem vezette be

cashback bolti készpénzfelvétel

Nyolc hónapos az ingyenes bolti készpénzfelvétel: egyetlen kereskedő sem vezette be

Herman Bernadett
2024-03-01 Frissítve: 2024-04-18
2024-03-01 Frissítve: 2024-04-18
37697635

Egyetlen újabb kereskedő sem vezette a bolti készpénzfelvételt tavaly július óta. Aki megpróbálta, az sem járt sikerrel, a bankok ugyanis nem kínálnak olyan terminált, amelyik kezelni tudná ezt a funkciót. 

 

Egy nagy nulla áthúzva - nagyjából így lehet összefoglalni a tavaly júliusban bevezetett ingyenes bolti készpénzfelvétel (cashback) eddigi eredményeit. Az intézkedés bevezetését tavaly nyáron hatalmas médiavisszhang kísérte, ennek keretében a bankoknak a betéti kártyás ügyfeleik számára biztosítaniuk kellett havonta legfeljebb két alkalommal összesen 40 ezer forintnyi készpénz ingyenes felvételét a boltokban. Ez meg is történt persze, minden bank üzletszabályzatában és hirdetményeiben ott szerepel a “vásárlás készpénzátvétellel” tétel is, amely a törvényben megadott limitig ingyenes. 

 

A több mint hét hónapja hatályba lépett jogszabály mégis üres maradt, a Penny hálózatán kívül ugyanis továbbra sem kínálja egyetlen bolt sem a kártyás vásárlás mellé igénybe vehető készpénzfelvételt, ott is csak egy limitált ügyfélkör élhet a lehetőséggel. A bevezetés idején megkérdeztek több nagy kiskereskedelmi láncot, egyik sem lelkesedett az ötletért, és a sajtóban megszólaltatott kisebb boltok is elzárkóztak tőle. Félnek, hogy kirabolják őket, miért adjanak készpénzt, hogy máshol vásároljanak belőle - sorjáztak az érvek. A kártyás tranzakciók elszámolása miatt anyagilag sem voltak feltétlenül érdekeltek abban, hogy bevezessék ezt a szolgáltatást. 

 

A baranyai kisboltos megpróbálta

 

A Telex cashback-helyzetet bemutató cikke emlékeztet rá, hogy annak idején az egyik fő érv az volt a bevezetés mellett, hogy sok kistelepülésen, ahol nincs ATM, viszont ott is jól jönne néhány ezer forint készpénz azoknak az embereknek, akik bankszámlára kapják a nyugdíjukat, jövedelmüket. Ehhez jelenleg több tíz kilométereket kell utazniuk a városba, hogy fel tudják venni a pénzt, így viszont helyben is megkaphatnák. 

 

Egy baranya megyei kisboltos be is vezette volna a szolgáltatást, amivel elmondása szerint nem csak a falu lakói, de ő maga is jól járt volna. A forgalom 60 százaléka ugyanis nála még mindig készpénzben bonyolódik le, a számlákat viszont átutalással fizeti, így a készpénzt rendszeresen be kell vinnie a bankba. Ha ennek legalább egy részét a bankkártyások elvinnék a bolti készpénzfelvétellel, amelynek értéke eközben megjelenne a bolt bankszámláján, sokkal ritkábban kellene a bankba bejárnia. 

 

A bolti készpénzfelvételben ő semmiféle problémát nem látott, csak új üzleti lehetőségeket. Úgy vélte, több vásárló látogatja majd a boltját, ha bevezeti, és nagyobb értékben fognak vásárolni, hogy elérjék a készpénzfelvételhez szükséges limitet, ami 3 ezer forint.

 

Két banknál is beletört a bicskája

 

A korábbi nyilatkozatok alapján kizárólag a boltokon múlott, bevezetik-e a készpénzfelvételt a kártyás vásárlók számára, de az érintett kisboltos kálváriája alapján úgy tűnik, ebben a bankok is vastagon benne vannak, egyik sem nyújt olyan terminál-szolgáltatást, amely alapján készpénzt tudnának adni a boltosok a vásárlóknak.

 

Először az OTP-nél érdeklődött, mivel a mostani bankkártyás terminált is ez a bank üzemelteti a boltban. A bank augusztusban még felvilágosítást sem tudott adni neki arról, mi a szolgáltatás bevezetésének a feltétele, decemberben közölték, hogy egy úgynevezett cashback-szerződést kell kötnie. Az idén januárban meg is írta a kérelmét ez ügyben a bankhoz, ahol azt válaszolták, a szolgáltatás bevezetésére tavaszig biztosan várni kell. Megpróbálkozott a Raiffeisen Banknál is, ők nyárra ígérték az indulást. 

 

“Az OTP Bank vizsgálja elfogadói és kereskedői oldalon a szolgáltatás bevezetésének lehetőségét és azok szabályozói és egyéb feltételeit, valamint paramétereit” - közölte a hitelintézet a Bank360.hu kérdésére válaszolva. Egyelőre a Pennyinél van ilyen lehetőség, ott már 2015 közepétől, és csak az OTP-s Mastercard kártyákra. A bank más kereskedői partnereinél és további bankkártyákra jelenleg nem érhető el a szolgáltatás.

 

Kell hozzá egy megfelelően beállított terminál

 

Ahhoz, hogy menjen a bolti készpénzfelvétel a minimális követelmény az, hogy a kereskedőnél lévő POS terminál képes kell legyen kezelje az úgynevezett PWCB (vásárlás készpénz visszaadással) tranzakció típust, és a szabályoknak megfelelően korlátozza a limiteket, tehát csak legalább 3 ezer forint fölötti bankkártyás vásárlás esetén nyissa meg a lehetőséget maximum 20 ezer forint összeghatárig. Ilyen terminált és szolgáltatást viszont nem nagyon lehet a bankoknál kapni. 

 

A Bank360.hu több bankot is megkérdezett, hogy állnak ezzel, és a Raiffeisen valóban tervezi a szolgáltatás bevezetését, de a K&H, a CIB Bank, az MBH Bank, az Unicredit vagy az Erste egyelőre nem, igaz, az Erstének nincs is kártyaelfogadói hálózata. A bankok szerint nincs rá kereskedői igény, ezért egyelőre jegelik ezt a kérdést, a bankkártyás ügyfelek pedig elhanyagolható mértékben veszik igénybe Magyarországon a bolti készpénzfelvételt. Ez érthető, hiszen 2023. júliusától egyetlen új kereskedő sem vezette be - közölte a Bank360.hu-val a K&H Bank.

 

Összefoglalva tehát több mint hét hónapja van már elvileg ingyenes bolti készpénzfelvétel, de nem csak a boltok ódzkodnak a bevezetésétől, a bankok sem kínálnak olyan terminálokat, kártyaelfogadási megoldásokat, amelyek alapján a gyakorlatban is be lehetne vezetni ezt. Vagyis marad a Penny hálózata, mint eddig, az is kizárólag az OTP Mastercard kártyát használó bankszámlás ügyfeleinek. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!