nyaraló tóparton

Nyaralót vennél vízközelben? Nézz körül a Velencei- és a Tisza-tónál is!

nyaraló tóparton

Nyaralót vennél vízközelben? Nézz körül a Velencei- és a Tisza-tónál is!

Domokos Erika
2024-06-01 Frissítve: 2024-06-05
2024-06-01 Frissítve: 2024-06-05
39134737

Ha a balatoni nyaralókat már túl drágának találod, nézz körül a Velencei- és a Tisza-tó környékén is, hátha találsz kedvező áron ingatlant. Mutatjuk az üdülőövezetek hirdetési árait az Ingatlannet kínálatában. A nyaraló épületeknél is különösen fontos, hogy adásvétel előtt nézd meg a tulajdoni lapon az ingatlan területi besorolását.

 

A tavalyi visszaesést követően az idei első negyedévben országosan 30 százalékkal nőtt az ingatlan adásvételek száma az MNB adatai szerint. A balatoni ingatlanközvetítők is a kereslet élénküléséről számoltak be, de az árak továbbra is magasak, sőt, szakértők szerint a balatoni ingatlanok nagy része túlárazott. Aki olcsóbban szeretne nyaralót vásárolni és tópartra vágyik, annak érdemes körülnézni a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén is. 

 

Ilyenek az árak a Velencei-tónál

A Budapestről autópályán és vasúton is könnyen elérhető, Fejér vármegyei Velencei-tó a Balatonhoz hasonlóan népszerű nyaralóhely. Az itteni települések közül Velencén és Gárdonyban pár százalékot emelkedtek az Ingatlanneten közzétett hirdetési árak az egy évvel korábbihoz képest. (A hirdetések új építésű és használt ingatlanokat egyaránt tartalmaznak.) Jelenleg az átlagos négyzetméterár Velencén meghaladja a 810 ezer forintot, Gárdonyban közelíti a 770 ezret. Kicsit olcsóbban lehet vásárolni Sukorón, ahol enyhe árcsökkenés látszik, és a tó keleti szomszédságában fekvő Kápolnásnyéken - bár itt tavaly emelkedtek az árak, a 2024. áprilisi 720 ezerről májusra 695 ezerre mérséklődött az átlagos négyzetméterár.

Bank360

 

Gárdonyban, a hozzá tartozó Agárdon és Velencén változatos a nyaralók kínálata, a kis alapterületű, 20-30 millió forintos, könnyűszerkezetes és faházaktól a több száz milliós, téglaépítésű családi házakig. Tégla falazatú, téliesített nyaralókat 35 millió forinttól hirdetnek.

A legdrágább ingatlant Velencén árulják: egy 2022-ben épült, 300 négyzetméteres és 9 szobás, medencés családi házat, mintegy 450 millió forintért. A ház egy zárt lakóparkban található, amelynek saját strandja van.

 

Mennyiért vehetünk nyaralót a Tisza-tónál?

A változatos növény- és állatvilága mellett a strandolási és vízisportolási lehetőségek miatt is népszerű üdülési célpont a Tisza-tó, amely egy mesterségesen kialakított tó (korábbi nevén kiskörei víztározó) a Tisza folyó Észak-Alföldi szakaszán. A legnagyobb és legismertebb települései Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló.

 

A turisztikai régió “fővárosában”, Tiszafüreden vehetsz több mint 80 éves vályogházat 10 millió forintért, és felújított, 115 négyzetméteres családi házat is, 88,5 millió forintért. A most hirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterára 433 ezer forint. 

Egy már ”bejáratott” nyaralóháznak is új tulajdonost keresnek a településen, 79 millió forintos irányáron. Az 5 szobás ingatlanhoz jakuzzi és szauna is tartozik, és közel van a városközponthoz és a kikötőhöz is.

 

Abádszalókon a 4,9 millió forintos üdülőövezeti, építési telektől a 159 millió forintos, medencés nyaralóig terjed a választék. Az utóbbi, a tótól mintegy másfél kilométerre lévő, csaknem 4000 négyzetméteres ingatlanon két épület áll, ezek családi házként és vendégházként is hasznosíthatóak.

 

Poroszlón jelenleg 380 ezer forint az átlagos négyzetméterár az Ingatlanneten. A romantikára vágyók a tó mellé költözhetnek, ha épp új építésű ikerházban élnének: egy 120 négyzetméteres házrészt 76 millióért, egy 55 négyzetméteres házrészt pedig 35 millió forintért árulnak.

 

Nézd meg a tulajdoni lapot!

Érdemes már a hirdetésben figyelni – ha közzétette a hirdető -, hogy milyen területi besorolású a nyaralóingatlan, mert például a külterületi ingatlanok, köztük az egykori zártkerti besorolásúak, csak nagyon korlátozottan beépíthetők és lakáshitelt sem lehet a vásárlásukhoz igényelni. (Természetesen egy szabad felhasználású személyi kölcsön vagy egy másik ingatlanra felvett szabad felhasználású jelzáloghitel ezeknél is segíthet a finanszírozásban.) 

 

Az adásvétel előtt mindenképpen nézd meg az ingatlan tulajdoni lapját a földhivatal online rendszerében, amelyből pontosan kiderül az ingatlan nagysága, elhelyezkedése és besorolása. A nyaralóként használt ingatlan lehet az elhelyezkedésétől és az infrastrukturális ellátottságától függően egyebek mellett belterületi lakóház, családi ház, hétvégi ház, nyaraló, üdülő, vagy külterületen gazdasági épület, kert, szőlő, présház és művelés alól kivett terület is.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!