mobil bankolás

Fontos változások jönnek a fizetéseknél

mobil bankolás

Fontos változások jönnek a fizetéseknél

Herman Bernadett
2023-06-26 Frissítve: 2023-06-26
2023-06-26
33527489

Számos fejlesztést hajtanak végre a fizetési rendszerben a következő hónapokban. Az azonnali fizetés összeghatárát kitolják, jön az ezer forintos alapszámla és az ingyenes bolti készpénzfelvétel is. 

 

Hamarosan új vagy átalakuló pénzügyi szolgáltatásokkal találkozhatnak a magyar banki ügyfelek - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fizetési rendszer jelentését bemutató sajtótájékoztatón. Időrendben az első kettő, amivel a havi 40 ezer forintos összeghatárig ingyenes bolti készpénzfelvétel (más néven cash-back) és az 1000 forintos alapszámla lesz. Mindkettőre július 1-től lesz lehetőség. 

 

Az ingyenes bolti készpénzfelvétel nem a jegybank, hanem a kormány kezdeményezése. Az MNB eddig hivatalosan nem is véleményezte a lehetőséget, amely ingyen jár minden bankkártyás ügyfélnek havonta legfeljebb két alkalommal 40 ezer forint erejéig. Akkor vehetnek fel készpénzt az ügyfelek a boltokban a pénztárnál, ha bankkártyával fizetnek, és ha a boltok ezt lehetővé teszik. A bankok számára nincs választási lehetőség, ők minden betéti kártyás ügyfélnek kötelezően adják ezt a szolgáltatást. 

 

Az 1000 forintos alapszámla is a kormányzat nyomására valósul meg. Eddig az alapszámla maximális havi díja az előző évi minimálbér 1,5 százaléka lehetett, vagyis az idén 3 ezer forint. Ezt a harmadára csökkentik júliustól. A számlához korlátlan számú ingyenes bankkártyás fizetést kell biztosítani. Emellett ingyenesek az olyan azonnali fizetési rendszerben végrehajtott átutalások is, mint a fizetési kérelem és a QR-kódos, NFC-s, valamint deeplinkes vásárlási tranzakciók. 

 

Jövő februártól kötelező lesz

 

Utóbbi szolgáltatásokat egyelőre kevesen használják, kevesen is tudják, mik ezek. A fizetési kérelem lényege, hogy az egyik bankszámlatulajdonos kér a másiktól pénzt, a kérelemben benne van a pontos összeg is. A fizető félnek annyi csak a teendője, hogy jóváhagyja a tranzakciót. Például egy táborozó gyerek kérhet így pénzt a szülőtől, aki miután látta, hogy ki kérte a pénzt, és mire kérte, egyszerűen csak el kell fogadnia a kérelmet. 

 

A QR-kódos, NFC-s, deeplinkes vásárlások szintén az azonnali átutalási rendszeren keresztül bonyolítódnak le, nem kártyás vásárlások. Az ügyfél az árut nem a bankkártyájával, hanem a mobilbankjában lévő QR-kód olvasóval fizetheti ki. Az ilyen vásárlások és a fizetési kérelem egyelőre nem minden banknál érhető el, de 2024. februárjától kötelezően be kell vezetni az összes mobilbanknál a szolgáltatásokat. 

 

Még ezt megelőzően, szeptembertől megváltozik az azonnali fizetési rendszerben végrehajtott tranzakciók összegének felső határa is 20 millió forintra. Jelenleg maximum 10 millió forintot lehet így átutalni a bankszámlákról, a nagyobb összegek napon belüli utalásként teljesülnek, vagyis a délután 5 óra után indított tranzakciók már csak másnap, a hétvégi, ünnepnapi utalások pedig csak az első munkanap reggelén. 

 

Mivel egyre több a pénzügyi csalás, ahol a bankszámlás ügyfelektől próbálnak meg pénzt szerezni kiberbűnözők, a BISZ Zrt. is elindít egy központi csalás ellenőrző rendszert. A bankok már most is működtetnek ilyet, de 2025. júliusától a tranzakciókat felügyelő állami cég is szűri majd a visszaéléseket. Az első körben csak az azonnali fizetési rendszerben látható gyanús utalásokat fogja majd meg a BISZ, 2026 második felétől pedig kiterjesztik a monitorozást az összes banki tranzakcióra. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!