Pénzügyi krízis

Hogyan vészeljünk át egy hosszabb pénzügyi krízist?

Pénzügyi krízis

Hogyan vészeljünk át egy hosszabb pénzügyi krízist?

Vrazsovits Rita
2021-04-27 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-27 Frissítve: 2022-01-18
13812124

Az újranyitás lehetősége hetek óta napirenden van, sok tekintetben azonban még mindig nem térhettünk vissza a vírus előtti életünkhöz, aminek pénzügyi vonzata is van. Akinek nem befolyásolta a járvány a munkáját és a bevételeit, az akár spórolhatott is az elmúlt évben, sokak számára viszont a pandémia egyet jelentett a pénzügyi problémákkal való küzdelemmel. Megnéztük, mit tehetünk magánszemélyként, hogy a lehető legkisebb veszteséggel kerüljünk ki a járványhelyzetből - illetve milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk elkerülni a jövőben a hasonló helyzeteket.

 

Teljes iparágakat tarolt le a koronavírus-járvány, emiatt sokaknak kellett jövedelemkieséssel, rosszabb esetben a munkahelyük elvesztésével szembenézniük. Egy ilyen helyzet még akkor is megterhelő anyagilag, ha rendelkezünk néhány hónapra elegendő megtakarítással. Mire számíthatunk egy hosszabb krízis során, és mit lehet tenni, hogy a lehető legkisebb anyagi veszteséggel éljük túl a járványt? Összefoglaltuk az elmúlt egy év tapasztalatait. 

 

Állami segítségnyújtás: jó, hogy van, de ismerjünk meg minden feltételt

A törlesztési moratórium, vagyis a hitelfizetések felfüggesztése volt az egyik első gazdasági lépés tavaly márciusban, amikor Magyarországon is elkezdett terjedni a koronavírus. Az általános moratórium azóta is érvényben van, a jelenlegi szabályok szerint 2021. június 30-ig tart. A törlesztés átmeneti felfüggesztése mentőöv lehet azok számára, akiknek veszélybe került a megélhetése, ennek azonban ára van, hiszen a futamidő kitolása, valamint a havi törlesztőrészlet fixálása miatt valamelyest emelkedik a kamatköltség - ennek a részleteiről ebben a cikkben írtunk. Ebből következik az is, hogy amint egyenesbe jövünk anyagilag, érdemes kilépni a moratóriumból, és a szokott módon folytatni a törlesztést. 

Itt az ideje a tudatos tervezésnek

Ha eddig nem foglalkoztunk azzal, hogy mire megy el a jövedelmünk nagy része, itt az ideje változtatni: a válsághelyzet a legjobb apropó arra, hogy elkezdjük lejegyezni a pénzügyekkel kapcsolatos információkat, esetleges problémákat. Amint kézzelfogható formában megjelenik előttünk, hogy mire költjük el a pénzt, azt is könnyebb átlátni, hogy hol lehetne megfogni a hiányzó ezreseket. 

 

A pénzügyek vezetéséhez nincs szükség magas szintű pénzügyi ismeretekre, akár egy kockás füzettel vagy egy egyszerű Excel-táblázattal is bele lehet kezdeni az adminisztrációba - ennek a menetéhez itt találsz útmutatót.

 

Lehet, hogy ideje újratervezni?

Az adminisztráció segít reálisabban látni a pénzügyi helyzetünket, és arra is rávilágít, ha változásra van szükség. Néhány hónap távlatában már azt is lehet látni, hogy elég egy kisebb változás, vagy esetleg drasztikus lépésre van-e szükség a pénzügyek rendbetételéhez. 

 

A válsághelyzetekből általában azok jönnek ki jobban, akik gyorsabban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz - erre sokaknak szüksége is volt, hiszen egyes szektorokban teljesen leállt az élet, míg máshol egyre több emberre volt szükség, hogy ki tudják szolgálni a megváltozott igényeket. 

 

A pénzügyek terén a fejlődésnek nemcsak egy munkahelyváltás segíthet, hanem egy proaktív döntés is - megszabadulhatunk például egy régóta fennálló tartozástól, vagy ha a végtörlesztés nem opció, kiválthatjuk a meglévő drágább hitelt egy kedvezőbb kamatozásúra. Egy jól időzített hitelkiváltással összességében akár több százezer forintot is lehet spórolni - hogy hogyan, arról itt írtunk bővebben

 

Amit biztosan megtanultunk: fel kell készülni a jövőre

A világjárvány egy dologra biztosan megtanított mindenkit: akár egyik napról a másikra is megváltozhat az életünk. Erre lehetetlen minden szinten felkészülni, de több olyan eszköz is a rendelkezésünkre áll, amelyeket kihasználva kevésbé fog megterhelni anyagilag egy következő válság. Egyrészt bebizonyosodott, hogy legalább egy negyedévre elegendő tartalékra szükség van - ennyi időbe ugyanis beletelhet, mire érdemben célba érnek az állami és az önkormányzati támogatások, emellett a hitelfedezeti és a jövedelempótló biztosításoknál is legalább 60 napja tartó munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén számíthatunk térítésre - ennél hamarabb nem. Ehhez természetesen az is feltétel, hogy legyen olyan biztosításunk, amelyre támaszkodhatunk, ha nehéz helyzetbe kerülünk, akár anyagi, akár egészségügyi szempontból. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!