gyerek pénzügyek húsvét diákszámla

Öt tipp, mihez kezdjen a gyerek a húsvétkor gyűjtött pénzével

gyerek pénzügyek húsvét diákszámla

Öt tipp, mihez kezdjen a gyerek a húsvétkor gyűjtött pénzével

Herman Bernadett
2024-04-01 Frissítve: 2024-03-31
2024-04-01
38142937

A húsvét a gyerekek egyik kedvenc ünnepe. Nem csak rengeteg édességgel, de egyre több pénzzel is megajándékozzák őket a rokonok, a barátok, a szomszédok. Ez a szülőknek is jó alkalom arra, hogy a gyerekeiket segítsék a tudatos pénzhasználatban. Adunk öt tanácsot, hogy a nagy örömnek ne sírás legyen a vége. 

 

Beszélgessen a szülő a gyerekkel a pénzről!


Ha nagyobb összeghez jut a gyerek, érdemes beszélgetni vele arról, mire elég ez a pénz, mit lehet vele kezdeni. Helyes-e azonnal elkölteni, vagy inkább félretenni kellene belőle. Ha van a gyereknek egy célja, amire gyűjt, akkor még mennyi hiányzik ehhez, a hiányzó összeget hogyan tudja majd összegyűjteni. Milyen munkákat vállalhat el, amelyekért pénzt kap, a különféle ünnepeken milyen pénzbeli ajándékokra számíthat. Rendszeresen beszélgessünk vele arról, hol tart most a gyűjtésben, vagy mire költött a saját pénzéből és miért. 
 

Ne tartson a gyerek otthon sok pénzt, ne vigye magával!


A gyerekek szeretik készpénzben látni, számolgatni a pénzüket. Vannak olyan gyerekek is, akik szívesen dicsekszenek azzal, mennyit gyűjtöttek már össze, és magukkal akarják vinni a pénz az iskolába vagy bármilyen más helyre. A jégvarázsos, pókemberes pénztárcában tartott tíz- és százezrek pedig néha elvesznek pénztárcástól. A tolltartóban, farzsebben tartott pénzről nem is beszélve. Ezt lehetőleg ne engedje a szülő. 

Több bank is kínál teljesen díjmentes bankszámla-szolgáltatást akár 14 éven aluli gyerekeknek, vannak olyan bankok, amelyeknél bankkártyát is kap a számlához a gyerek. Ha nagyobb összeget gyűjtött össze, akkor érdemes ilyen számlát nyitni a számára, és azon tartani a pénzét, azt így biztosan nem lopják el, nem veszítheti el. Ráadásul a szülő és jobban tudja ellenőrizni a költéseit, amiben a megfelelő biztonsági beállítások is segítenek. Ha már van bankszámlája, akkor érdemes megtanítani a digitális megoldások használatára. A neki pénzt ajándékozókat is lehet arra ösztönözni, hogy ezt már a számlájára tegyék. 

 

Tanítsuk meg arra, hogyan lehet okosan költeni!


Ha a gyereknek van valamilyen álma, amire költene, akkor érdemes utánajárni, hol és hogyan lehet azt a legkedvezőbb áron megvásárolni. Beszéljünk vele arról, mik azok az akciók, mikor lehet olcsóbban megvásárolni egy árucikket, mi az, amit érdemes lehet használtan is megvenni. Például, ha egy biciklire vagy műszaki cikkre gyűjt a gyerek, lehet, hogy előbb meg tudja venni, ha használtat választ. Persze ilyenkor abban is segíteni kell, hogy mi a használt kockázata, illetve az új előnye. 

 

Vigyázzunk a csalókra, a gyerekekre is vadásznak!


Sajnos a kiberbűnözők a gyerekeket és a szülőket is könnyen megtalálják. Ha valaki rákeres egy vágyott tárgyra az interneten, hamarosan felbukkannak azok a hamis webáruházak a keresőkben és a közösségi médiában, amelyek a kiszemelt terméket rendkívül kedvező áron kínálják.


Csodák azonban nincsenek. Aki azt gondolja, hogy a rendes bolti ár töredékéért kap egyes webáruházakban márkás ruházati cikkeket, kiegészítőket, az többnyire pórul jár. Ha megadja egy hamis oldalon a bankkártya-adatait, akkor a csalók azzal visszaélhetnek, ha pedig utánvétellel vásárol, akkor a lezárt dobozban nem azt a terméket kapja majd meg, amit kinézett, hanem valami ócskaságot. Lehetséges, hogy egy 100 ezer forintos menő sneaker 50 ezer forintért ajándéknak tűnt, de ha a dobozban egy ezer forintos vászoncipő van, akkor ez bizony csúnya átverés, és ilyenkor a vásárló általában kártérítésre sem számíthat.

 

Így különböztessük meg a csalót az igazitól!

 

A valódi és a csaló webáruházakat általában jól meg lehet különböztetni. A vásárlás előtt meg kell nézni a webshop elérhetőségeit, van-e fizikai címe, telefonszáma, amire rá lehet keresni egy Google Mapsben vagy fel lehet hívni. Ahol csak egy email van megadva, vagy egy dobozban lehet üzenetet küldeni, onnan ne vásároljanak. 

Meg kell nézni a szerződési feltételeket is, hogy valódi céggel áll-e szerződésben a vásárló, vagy sem, benne van-e a dokumentumban az áruházat működtető cég neve, elérhetősége. Lehet a cég külföldi is, de akkor is ott kell lennie a címének a szerződési feltételekben. 

A valódi webáruházak csak annyi terméket tudnak eladni, amennyivel rendelkeznek, emiatt előfordulnak készlethiányok, például egy-egy áru nem kapható minden színben és méretben. A csaló weboldalaknak az a lényeg, hogy minél több ember rendeljen, ezért minden színben és minden méretben kapható náluk minden. Ha ilyet tapasztalsz, gyanakodj!

Érdemes elolvasni a véleményeket is a weboldalról, ha találunk ilyenek az oldaltól független helyen. Ha a felhasználók kedvezően nyilatkoznak róla, akkor jó eséllyel biztonságos az áruház, ha nem, akkor inkább keress másik boltot, ahol megveheted a kiszemelt terméket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!