Régóta nem látott vendég: kamatcsökkentés

Indul a lakáshitelcsata: csökkenti a kamatait az egyik nagybank

Régóta nem látott vendég: kamatcsökkentés

Indul a lakáshitelcsata: csökkenti a kamatait az egyik nagybank

Bank360 tartalom
2022-05-31 Frissítve: 2022-06-14
2022-05-31 Frissítve: 2022-06-14
23950138

Váratlan húzással számos lakáshitelének csökkenti a kamatát az MKB Bank júniustól. A lépés növeli a versenyt a legalacsonyabb törlesztőjű kölcsönök között, és egyben azt is mutatja, hogyha a bankok hitelezni akarnak, akkor már gátat kell szabni a kamatemeléseiknek.

 

Az elmúlt fél évben lényegében másról sem írtunk, mint a folyamatos kamatemelésekről. Nem azért, mintha nem szeretnénk végre arról is beszámolni, hogy olcsóbbá válnak a hitelek, de ennek a minimális feltételei is hiányoztak. Az infláció megugrott, amire rátett a háború, az MNB nem győzi kamatemelésekkel fékezni a pénzromlást, amire a bankok is folyamatos hiteldrágításokkal reagálnak.

 

December óta nem volt olyan hónap, amikor a bankok többsége legalább egyszer ne emelte volna a személyi kölcsönei és lakáshitelei kamatait vagy/és ne szigorította volna másképpen a feltételeket. Ez így volt májusban is, amikor szintén több hullámban drágultak a hitelek.

 

Most azonban az egyik nagybank széllel szembe megy, amire régóta nem volt már példa. A Budapest Bankot nemrégiben magába olvasztó MKB a partnereivel azt közölte, hogy júniustól a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát egységesen 0,6 százalékkal csökkenti. A lépés a normál lakáscélú, a szabad felhasználású és a minősített fogyasztóbarát lakáshiteket is érinti.

 

Az új feltételek részletei, köztük a hitelek THM-jei, majd a bank hivatalos hirdetményéből derülnek ki, de már az új, csökkentett kamatok alapján is el lehet helyezni ezeket a kölcsönöket a jelenlegi kínálatban. Arról a kamatvágás után sincs szó, hogy innentől mindenki kaszát, kapát elhajítva megy majd lakáshitelért az MKB-hoz, de a 0,6 százalékos mérsékléssel jellemzően a piac legolcsóbb ajánlatai közé kerülnek ezek a kölcsönök.

 

Az MKB-nál a 10 éves kamatperiódusú standard lakáshitelek jövedelemtől és kölcsönösszegtől függő kamatai az eddig 7-8,5-ről 6,4-7,9 százalékra mérséklődnek, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek 7,46-8,49-ről 6,86-7,89-re. A jelzálogfedezet mellett bármire költhető szabad felhasználású kölcsönök kamatai pedig 8-9,5 százalékról 7,4-8,9-re csökkennek.

 

A Takarékbankkal együtt a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB lépése jól mutatja, hogy a lakáshitel-fevevőkért folyó harc fékezheti a további kamatemeléseket, vagy akár gátat is szabhat nekik. Az a bank, amely fenn akarja tartani a lakáshitelezési volumenét, kénytelen lesz e kamatok és THM körül kölcsönt adni, mert lényegesen magasabb kamatnál jelentősen csökkenhet a kereslet. Már csak azért is, mert az elmúlt hónapokban aki csak tudta, még a 2,5 százalékos zöld hitelt vette fel, aminek a kifutása már eleve hozhat egy apályt a jelzáloghitelezésben, amit az elszálló, és már nagyon kifeszítettnek tűnő ingatlanárak sem segítik.

 

Természetesen ha a jegybank még emel az alapkamaton és az irányadó kamaton, az a bankokat is további hiteldrágításra késztetheti, de ennek lehetséges mértéke arányaiban már kisebb lehet, és az MKB Bankéhoz hasonló árazási korrekciók is elképzelhetőek.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!