Lakáshitel kamatcsökkenés

A Takarékbank is csökkenti a lakáshitelkamatait

Lakáshitel kamatcsökkenés

A Takarékbank is csökkenti a lakáshitelkamatait

Bank360 tartalom
2022-05-31 Frissítve: 2022-06-16
2022-05-31 Frissítve: 2022-06-16
24019384

Az MKB Bank mellett a szintén a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank is csökkenti júniustól egyes jelzáloghiteleinek kamatát.

 

Amint arról már beszámoltunk, az MKB Bank partnereinek bejelentette, hogy június elsejétől a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinél 0,6 százalékos kamatcsökkentést hajt végre. A a Budapest Bankot nemrégiben magába olvasztó MKB a kamatvágásban nem lesz egyedül, ugyanis a szintén a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank is csökkenti a jelzáloghitelei kamatát. Ez a Magyar Bankholding közleményéből derült ki, amely szerint ezzel a lépéssel akarják ellensúlyozni a hitelfelvételi kedv várható mérséklődését. 

A közlemény ugyan nem nevesíti a két tagbankot, de a szövegből egyértelmű, hogy a kamatvágás az MKB mellett a Takarékbanknál is bekövetkezik. A két hitelintézet az elmúlt időszakban már egyébként is összehangolt árazási és kamatpolitikát folytatott.

 

A bankholding közlése szerint a szakértők arra számítanak, hogy a 2022-ben tartósan magasabb szinten maradó hitelkamatok akár 5-10%-kal is visszavethetik a lakáshitelezést a 2021. évihez képest. Emellett pedig az ingatlanárak növekedése is közvetetten a hitelkereslet csökkenéséhez vezethet, miután elsősorban az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek halaszthatják el a hitelből történő ingatlanvásárlásaikat

 

A Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban látott alapkamat-emelési ciklusa tovább folytatódik, így a bankszektor szereplői kénytelenek nagy tempóban emelni a kamatokat a bankközi referenciakamat, a Bubor emelkedését követve. Ennek hatásaként a Magyar Bankholding szakértői arra számítanak, hogy az eddig a változó kamatozású konstrukciókat előnyben részesítő ügyfelek nagyobb számban és gyorsabb ütemben váltanak majd a fix kamatozású termékekre. Az előrejelzések szerint az MNB folytatja a kamatemeléseket, ezért a bankközi kamatlábak is tovább emelkednek, viszont a hozamgörbe egyre laposabb lesz, sőt, lehet, hogy az idei év közepétől már visszafordul, ennek megfelelően a hosszú hozamokban már csak kisebb emelkedés várható.

 

Amennyiben a Takarékbank az MKB-hoz hasonló szinten állapítja meg a 10 éves kamatfixálású, piaci kamatozású lakáshiteleinek, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleinek és a szabad felhasználású jelzáloghiteleinek a kamatait, azzal ezek az ajánlatok Bank360 lakáshitel kalkulátorának számításai szerint a jelenleg elérhető legolcsóbb kölcsönök közé kerülhetnek.

 

Az MKB-nál a 10 éves kamatperiódusú standard lakáshitelek jövedelemtől és kölcsönösszegtől függő kamatai az eddig 7-8,5-ről 6,4-7,9 százalékra mérséklődnek, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek 7,46-8,49-ről 6,86-7,89-re. A jelzálogfedezet mellett bármire költhető szabad felhasználású kölcsönök kamatai pedig 8-9,5 százalékról 7,4-8,9-re csökkennek.

December óta nem volt olyan hónap, amikor a bankok többsége legalább egyszer ne emelte volna a személyi kölcsönei és lakáshitelei kamatait vagy/és ne szigorította volna másképpen a feltételeket. Ez így volt májusban is, amikor szintén több hullámban drágultak a hitelek. A mostani bankholdingos lépés az első hosszú idő után, amikor érdemi kamatcsökkentés történik a piacon.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!