diákszámla

Így lehet olcsóbban megúszni a tanévkezdést

diákszámla

Így lehet olcsóbban megúszni a tanévkezdést

Bank360 tartalom
2024-08-31 Frissítve: 2024-09-23
2024-08-31 Frissítve: 2024-09-23
40642969

Az évnyitó előtti és utáni napokban sokszor kell gyorsan dönteni a szülőknek egy-egy vásárlásról. Néhány tanács megfogadásával csökkenthetők a tanévkezdés költségei, megúszhatók a sokba kerülő pénzügyi csapdák, és még akár plusz pénzhez is juthat a gyerek.

 

 

Az OTP Bank tanévkezdés előtt közzétett kutatása alapján egy év alatt 20-ról 28 százalékra nőtt azok aránya, akik 16 éves koruk előtt nyitják meg első bankszámlájukat. A pénz beosztása pedig olyan képesség, ami nem mindenkinek megy ösztönösen, de tanulható. Knapek Éva klinikai szakpszichológus szerint elsőre nehéz lehet a tervezést beépíteni az életünkbe, de megéri ebbe energiát fektetni. Érdemes lehet havi rendszerességgel előre megtervezni és vezetni a kiadásainkat, megtakarításainkat és ezt a tervet utólag összevetni valósággal. 

 

 

Különösen hasznos ez akkor, amikor előre látható extra kiadásaink lesznek, mint például a gyerekeseknek tanévkezdéskor. Érdemes előre felmérni az ehhez szükséges kiadásokat – a ruhaneműktől az iskolaszereken át a lehetséges osztálypénzig – és betervezni a családi költségvetésbe. Így pontosabban kirajzolódik, meddig lehet elmenni a vásárlásokkal, mire van valójában szükség.

 

 

Ilyenkor nemcsak a tanszerek, ruhák, egyéb eszközök vagy éppen az albérlet kiválasztásával lehet spórolni, hanem azzal is, miből álljuk ezek költségeit, milyen pénzügyi szolgáltatásokat veszünk igénybe. Az OTP szakemberei adtak néhány ilyen tippet az iskolakezdéshez, amit a Bank360.hu munkatársai még meg is fejeltek. 

 

Már a gyerek diákszámlájával is tudunk spórolni!

 

A fiatalok számára elérhető bankszámlák segítségével komoly összegeket lehet faragni az iskolai kezdőcsomag összeállításakor akciókkal és állandó kedvezményekkel. Az OTP Junior diákszámla esetén például díjmentes a számlavezetés, a bankkártya, az internet- és mobilbank használata, a fizetési kérelemmel díjmentesen utalhatnak a szülők zsebpénzt a gyermeküknek. Emellett spórolhatnak is kártyás vásárlásaikkal.

 

 

Az OTP Junior kedvezményprogramjában például akár 30 százalékos pénzvisszatérítést is el lehet érni kártyás vásárlások után. A programban olyan, az iskolakezdésnél hasznos partnerek is részt vesznek, mint a Pirex, a Líra, vagy a Notebook.hu. Emellett 2024. augusztus 26-tól szeptember 22-ig az új Junior ügyfelek az akciós feltételek teljesítése esetén 20 ezer forintos jóváírást is kaphatnak a Persely funkcióban, ami további megtakarításra ösztönözheti őket.

 

 

Beiskolázási támogatás egészségpénztárból

 

 

Több mint egymillió tagja van az egészségpénztáraknak, és skona nem tudják közülük, hogy nemcsak egészségmegőrzési kiadásokat lehet fedezni az ezekben tartott megtakarításukból. Beiskolázási támogatásként a tagok iskolai célra, például ruhára, tanszerekre, vagy akár a 25 év alatti egyetemi és főiskolai hallgató gyerek tandíjára, kollégiumi, albérleti költségeire is felhasználhatja a pénztári számláján lévő összeget. Az OTP Egészségpénztárnál a tagok az idén eddig 21 millió forintot költöttek ilyen célra, míg egy évvel ezelőtt még csak 17 milliót.

 

 

beiskolázási támogatásnak az általános, egészségügyi költésekhez képest szigorúbb szabályai vannak. Mivel ez önsegélyező pénztári kiadásnak számít, ezért csak olyan pénzt lehet így elkölteni, amely legalább 180 napja már a pénztári számlán található. További megkötés, hogy a pénztárak csak a tanév első napját megelőző 15. naptól kezdve a tanév utolsó napját követő 15. napig kiállított számlákat lehet ilyen címen elszámolni, vagyis augusztus második felétől július elejéig él ez a keret. Az idén gyermekenként maximum 266 800 forintot lehet erre a célra kiadni a pénztári megtakarításból.

 

 

Legyünk elővigyázatosak az online vásárlásnál és eladásnál! 

 

Közvetlenül az iskolakezdés előtt vagy után a szülőknek gyorsan kell dönteniük, vásárolniuk. Ilyenkor a szükséges tanszereket, iskolatáskát, ruházatot akár webshopokban vagy az online piactereken használtan is be lehet szerezni. Hiába szorít azonban bennünket az idő, ne kapkodjunk, legyünk résen a vásárláskor, ne hagyjuk, hogy egy néhány ezer forintos, vonzónak tűnő beszerzés miatt csalók áldozatává váljunk. Ne adjuk meg senkinek a bankszámlánkhoz kapcsolódó titkos belépési kódjainkat (eladóként maximum a számlaszámunkat adjuk ki, ha átutalásos a vásárlás, vevőként még erre sincsen semmi szükség), ne töltsünk le semmilyen felajánlott programot, és ne klikkeljünk automatikusan egy elküldött linkre, mert könnyen lehet, hogy éppen ezzel hagyjuk kifosztani magunkat.

 

 

Takarékoskodni már gyerekkorban is lehet

 

Nemcsak az a fontos, hogy a szülők pénzügyileg tudatosan, költséghatékonyan készüljenek a tanévkezdésre. Életre szóló pozitív hatása lehet annak, ha ezt a szemlélet át is tudják adni gyermekeiknek. Az OTP kutatása szerint az első pénzügyi döntéseinél a fiatalok többsége igénybe veszi mások, elsősorban a szüleik segítségét, akiknek a pénzügyi szokásai, döntései jó esetben mintául is szolgálhatnak számukra.

 

 

A bevételek helyes beosztása csak az első lépés. Minden élethelyzetben azzal lehet a következő szintre lépni, ha valaki félre is tud lenni. Ez pedig sokkal könnyebben megy, ha vannak pénzügyi céljaink. Ilyenek a gyereknek is vannak, lehetnek, hiszen számukra is fontos egy új bicikli, játékkonzol vagy ruha. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy már fiatalon elkezdjenek takarékoskodni, figyelni a kiadásaikat, bevételeiket. Ebben segít nekik az OTP Junior Persely és a Kiadásfigyelő funkciója.

 

 

Knapek Éva szerint a példamutatás a pénzügyek terén is fontos, mert hiába mondunk bármit erről a gyermekeinknek, a viselkedésünknek nagyobb a hatása. Ha mi jó példát mutatunk és egyébként is van köztünk egy érzelmi biztonság, kevésbé szükséges direktben kontrollálni, beleszólni a gyermek, kiskamasz döntéseibe. Ha jól megalapozzuk ezt kisgyermekkorban, gyermekkorban, az kihat arra, hogy a kamasz gyermek mennyire megfontolt vagy impulzív döntéseket hoz pénzügyi téren.

 

 

Speciális bankszámla az osztálypénzre

 

A tanév kezdetén számos közösségi program, éves tervezés indul, amelyekhez a szülők anyagi hozzájárulása szükséges. A felmerülő rendszeres és eseti kiadások be- és kifizetése, nyilvántartása szülő, diák és tanár számára is online a legegyszerűbb. Az osztálypénz és az egyéb befizetések egyszerű és átlátható kezelésére is vannak már speciális banki számlaajánlatok. 

 

Az OTP Class számlán például a kiadások és a bevételek egyszerűen nyomon követhetőek a mobilbankban és az eKréta felületen. Emellett a számlához több társkártya igényelhető, így akár az osztályfőnöknél is lehet egy például a kirándulásokra vagy más kiadásokra. Ráadásul minél többen rendelkeznek az osztályból OTP Junior számlával, annál nagyobb kedvezményeket kaphat az osztály az a Class számlacsomag díjaiból.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!