iskolakezdés

Hat jó tanács, hogy ne ürítse ki a családi kasszát az iskolakezdés!

iskolakezdés

Hat jó tanács, hogy ne ürítse ki a családi kasszát az iskolakezdés!

Herman Bernadett
2024-08-22 Frissítve: 2024-08-30
2024-08-22 Frissítve: 2024-08-30
40575427

Sok családnál az augusztusi fizetés jelentős részét elviszi az iskolakezdés költsége. Ezeket a tanácsokat megfogadva olcsóbban megúszhatók a kiadások, és még hitelfelvétellel sem borul fel a családi kassza. 

Írjunk listát, készítsünk költségvetést!

Időt és energiát és pénzt takarít meg a szülő, ha nem kapkodva megy a boltba az utolsó pillanatban beszerezni a szükséges tanszereket, új ruhákat és egyéb eszközöket, hanem listát készít ezekről. Érdemes az interneten vagy az üzletekben utánajárni, mennyibe kerülnek a szükséges eszközök, és ennek megfelelően költségvetést írni.

 

Nem kell mindenből új!

A gyerekek szeretik persze, ha új táskájuk, íróasztaluk, ünneplő ruhájuk van, de sok minden beszerezhető az online piactereken használtan is, gyakran a bolti ár töredékéért. Érdemes körbekérdezni ismeretségi körben is, hátha akad olyan iskolai eszköz, amelyre egy másik gyereknek már nincs szüksége, és azt megvásárolni, kölcsönkérni. Azzal, hogy tovább használ egy eszközt, a környezetet is védi!

 

Ami már nem kell, adjuk el!

Az évnyitó közeledtével sok családban kiderül, hogy az évzárón viselt ünneplő ruhát már kinőtte a gyerek. Az is lehetséges, hogy a tavalyi iskolatáska már túl gyerekes, a kis íróasztal, gyerekszék pedig már kényelmetlen. Ezeket a fölöslegessé vált bútorokat, ruhadarabokat érdemes meghirdetni, és eladni. 

 

Arra viszont kiemelten figyelni kell ilyenkor, hogy ne váljon a szülő online csalás áldozatává. A vásárlók egy része ugyanis nem a terméket szeretné megvenni, hanem csak a banki adatokat próbálja meg kicsalni. Ha valaki futárral akarja elvitetni az árut és banki átutalással szeretne fizetni, legyen kiemelten óvatos! (Az ilyen csalások elleni védekezést ebben a cikkben írtuk le.)

 

A hitelt is meg lehet fontolni!

A gyerekünk tanulmányainak támogatása a legjobb és legbiztosabban megtérülő befektetés, hiszen, ha jó eredményeket ér el az iskolában, jobb esélyei lesznek a továbbtanulásnál, és felnőttként jobb állások közül válogathat majd. 

 

Sajnos vannak olyan taneszközök, például számítógépek, amelyek drágábbak, képzések, amelyek fizetősek. Az egyetemi tanulmányok megkezdése is sokaknak jár albérletkereséssel, aminél több havi kauciót is kérhet a bérbeadó. Összességében könnyen több százezer forint vagy még több lehet az a pénz, amire hirtelen szükség lenne. 

 

Ilyenkor érdemes mérlegelni a hitelfelvétel lehetőségét is, aminél a számlavezető banktól kapható folyószámlahitel, a hitelkártya-használat és a személyi kölcsön is szóba jöhet. Előbbi kettőt főleg kisebb összegre és akkor érdemes igénybe venni, ha a felvett hitelt rövid időn belül, például a havi bére megérkezése után vissza is tudja fizetni a szülő. 

 

Ha ezt nem tudja megtenni, illetve nagyobb, akár milliós összegre van szükség összesen, akkor a személyi kölcsön lehet a jobb megoldás. Ennek ugyanis lényegesen alacsonyabb a kamata, hosszabb időn át és olyan törlesztőrészlettel lehet visszafizetni, ami könnyebben belefér a fizetésbe. Érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait, mert már ezzel is sokat spórolhatunk.  Például egy 24 hónapra felvett 1.000.000 forintos hitel a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorában szereplő ajánlatok szerint havi 50 ezer forint körüli törlesztőrészlettel is megkapható. Az UniCreditnél ugyanennek a kölcsönnek 1.500.000 forintos összeggel 70 869 forint a törlesztőrészlete, és online igénylés esetén 30 ezer forintot még jóvá is ír a bank a feltételek teljesítése esetén.

 

Spórolj egészség- és önsegélyező pénztárral!

Magyarországon több mint egymillió tagja van az egészség- és önsegélyező pénztáraknak, a beiskolázási támogatást viszont kevesen használják ki, pedig az adókedvezménynek köszönhetően 20 százalékot is megtakaríthat a szülő sok kiadásból. 

 

Mivel a beiskolázási támogatás önsegélyező pénztári kiadásnak számít, ezért csak olyan pénzt lehet ilyen címen elkölteni, amely legalább 180 napja már a pénztári számlán található. További megkötés, hogy a pénztárak csak a tanév első napját megelőző 15. naptól kezdve a tanév utolsó napját követő 15. napig kiállított számlákat lehet ilyen címen elszámolni, vagyis augusztus második felétől július elejéig él ez a keret.  

 

Gyermekenként maximum 266 800 forintot (a minimálbér összege) lehet ilyen címen elszámolni, ami első látásra soknak tűnhet, de ez a keret szinte egész évben folyamatosan költhető. A gyerek ruháit, taneszközeit, tankönyveit, sporttagozatos gyereknél a sporteszközöket, zenetagozatosnál a hangszereket is el lehet számolni, még a kötelező olvasmányok is megvásárolhatók ebből a forrásból. A főiskolásoknál, egyetemistáknál a tandíjat, az albérletet és a kollégiumot is fizethetik a szülők pénztári számláról. 

 

  1. Válassz a gyereknek is egy jó bankszámlát!

Érdemes a gyerek számára is bankszámlát nyitni. A diákszámlák számlavezetési díja jellemzően 0 forint, a tranzakciók egy része ugyan fizetős lehet, de átutalásokat, csoportos beszedést egy általános vagy középiskolás ritkán kezdeményez. 

 

Szüksége lehet viszont bankkártyára, hiszen sok helyen már csak azzal lehet fizetni. Akár egy iskolai kiránduláson is eljuthat egy készpénzmentesen működő strandra vagy fesztiválra. 

 

A bankszámla akkor is hasznos, ha a gyereknek egy több napos kiránduláson, táborban sürgősen pénzre van szüksége, mert például elszakad a cipője, és vásárolnia kell egy újat. Ha van bankszámlája a gyereknek, a szülő könnyen tud neki pénzt küldeni. 

 

További előny, hogy a szülő, ha szeretné, folyamatosan nyomon követheti a gyerek költéseit, látja, mire költ sokat a gyerek, mire keveset, ez pedig segíthet a pénzügyi nevelésben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!