karácsonyi vásárlás hitelfevétel

Jó előre gyűjtjük a pénzt a karácsonyra, mégis gyakran túlköltekezünk

karácsonyi vásárlás hitelfevétel

Jó előre gyűjtjük a pénzt a karácsonyra, mégis gyakran túlköltekezünk

Bank360 tartalom
2023-12-24 Frissítve: 2023-12-24
2023-12-24
36439849

A karácsonyi ajándékokra és más extra kiadásokra az emberek többsége már jó előre készül, akár már hónapokkal korábban elkezd spórolni rá. Az ajándékok beszerzését általában 3-4 héttel az ünnep előtt kezdik meg. Sokan hajlamosak a túlköltekezésre, amiért aztán valamilyen hitelért nyúlnak. A leggyakrabban 50 és 100 ezer forint között költenek ajándékra a megkérdezettek. 

 

A magyarok nagy része szokott gyűjtögetni karácsonyra, a többség november elejétől tesz félre, de jelentős azoknak is az aránya, akik már a nyári hónapokban elkezdenek takarékoskodni az ünnepekre – derült ki az OTP Bank felméréséből. Ez arra is rávilágított, hogy a 18 év feletti, bankszámlás megkérdezettek 42 százaléka az akciós ajándékokat keresi. 

 

Ár-összehasonlító oldalakat 34 százalék használ és ennek figyelembevételével szerzi be a csomagokat. A válaszadók 27 százaléka azzal igyekszik mérsékelni a kiadásait, hogy a családban mindenki fejenként csak egy ajándékot kap. A novemberi Black Friday akciók alkalmával a válaszadók 22 százaléka veszi meg az ajándékokat, hogy így spóroljon. 19 százalék pedig saját kézzel készíti karácsonyi meglepetést, míg a válaszadók 3 százalékára jellemző, hogy családon belül kisorsolják, ki kinek vegyen ajándékot.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 56 százaléka ősszel kezdi a spórolást az év végi kiadásokra, míg a válaszadók 17 százaléka már a nyári hónapoktól kezdve félretesz karácsonyra. Jelentős számban vannak azok is, akik még ennél is tudatosabbak és már tavasszal elkezdenek az ünnepekre gyűjtögetni (9 százalék). Hét százalék pedig egyáltalán nem bízza a véletlenre és már a korábbi karácsonyi időszak végétől kezdve egész évben gyűjt az ünnepre. Mindössze a megkérdezettek 17 százaléka mondta azt, hogy nem szokott spórolni a meglepetésen.

 

November végén indul a nagy karácsonyi vásárlás

 

Az emberek többsége 3-4 héttel karácsony előtt kezdi meg az ajándékok beszerzését, csupán két százalék az, aki az utolsó pillanatra hagyja a vásárlást, leginkább előre a 27-35 éves korosztály tervezi meg az ünnepi készülődést. Ez derült ki az MBH Bank reprezentatív kutatásából. A kutatásban megkérdezettek nagy része előre megtervezi a költéseit, a legtöbben 50-100 ezer forint közötti összeget szánnak idén ajándékra. Az emberek közel fele hajlamos rá, hogy túlköltekezik, és keretein felül költ, emiatt pedig nő a különböző hitelek iránti kereslet az ünnepi időszakban.

 

Átlagosan 6 embert ajándékozunk meg karácsonykor, a legnépszerűbb ajándék idén is az édesség és a könyv, de 36 százalékban élményekkel ajándékozzák meg egymást az emberek, valamint továbbra is népszerű választás a gyermekek számára a társasjáték. A megkérdezettek 41 százaléka a csomagolással, 11 százalékuk a tudatos vásárlással járul hozzá a környezet védelméhez.

 

A megkérdezettek 22 százaléka előre tudja, hogy kinek mit szeretne venni karácsonyra, és ugyanennyi azok aránya is, akik karácsony előtt körülnéznek az interneten vagy az üzletekben, és a kínálat alapján döntenek. A válaszadók nagy része ugyanakkor azt válaszolta, hogy körülbelül tudja, hogy mit szeretne vásárolni, de az üzletek kínálata is nagyban befolyásolja a választást (42%).  A megkérdezettek több mint fele mondta, hogy ajándékok helyett inkább az együtt töltött időre és a közös programokra helyezi a hangsúlyt.

 

Növekszik a felhasznált hitelkeret

 

A kutatásban megkérdezettek nagy része (78%) előre eltervezi, hogy milyen értékben szeretné meglepni szeretteit karácsonykor, azonban 49 százaléka az embereknek mégis úgy gondolja, hogy hajlamos a túlköltekezésre az ünnepi időszakban. Az előző évhez képest idén csökkent azok aránya, akik 20-30 ezer forint közötti összeget szánnak ajándékra, és növekedett azok aránya, akik 50-100 ezer forint között költenek.

 

Az ünnepi költségvetés tervezésekor ugyan számottevő azok aránya, akik vásárlásra félretett pénzből fizetik az ajándékokat (18%), azonban a legtöbben az aktuális fizetésükből finanszírozzák a tervezett vásárlást (34%). 9 százaléka a megkérdezetteknek valamilyen hitelből (hitelkártya, folyószámlahitel, személyi kölcsön, gyorskölcsön) fedezi a kiadásait. A hitelkártyával rendelkezők átlagosan 27 ezer forint összegben tervezik felhasználni a hitelkeretüket, ami 10 ezer forinttal meghaladja a tavalyi eredményt.

 

Több fiatal vesz ajándékot a barátjának

 

Kicsivel több pénzből vásárolnának ajándékokat az idei karácsonyra a fiatalok, mint egy évvel ezelőtt, ám igen jelentősek a különbségek - derül ki a K&H ifjúsági indexből, amely a 19-29 évesek karácsonyi vásárlási szokásait vizsgálta. A megkérdezett fiatalok 84 százaléka tervez ajándékot adni szeretteinek, főként a szüleiknek, partnerüknek, házastársuknak. 34 százalékuk a barátoknak is készül meglepetéssel, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi 23 százalékhoz képest.

 

A kutatás szerint az ajándékozásra készülő fiatalok 3 százaléka nem költ ezekre, hanem saját maga készíti a meglepetéseket. Aki vásárol, az átlagosan 40 ezer forintért szerezné be, szemben az egy évvel korábbi 37 ezer forinttal. A szélsőséges válaszok nélküli átlag 38 ezer forint lett az idén, a medián pedig 25 ezer forint. Utóbbi összeg azt jelenti, hogy az ajándékvásárlást fontolgató fiatalok fele ennél alacsonyabb, a másik fele pedig magasabb összeget költene erre.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!