A lakáslízingre is kiterjesztették a kamatstopot

Kiterjesztik a kamatstopot, megmutatjuk, most kik örülhetnek

A lakáslízingre is kiterjesztették a kamatstopot

Kiterjesztik a kamatstopot, megmutatjuk, most kik örülhetnek

Bank360 tartalom
2022-02-18 Frissítve: 2022-11-08
2022-02-18 Frissítve: 2022-11-08
18898897

Tekert még egyet a kamatstopon a kormány, és a jelzáloghitelek után a lakáscélú lízingre is kiterjesztette azt. Ez a speciális konstrukció nem túlságosan elterjed, így az intézkedés is sokkal kevesebb embert érint. 

 

A kamatstop kiterjesztéséről döntött a kormány - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken. Az eredetileg decemberben hozott döntés a jelzálog alapú hitelek lehetséges kamatemelését maximalizálta januártól június végéig. Most ezt a korlátozást kiterjesztik a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is. 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Az új intézkedést az október végi szinten maximalizálja a lakáscélú lízingszerződések kamatait. Lényegében ugyanúgy, ahogy a jelzáloghitelek esetében bevezetett kamatstopnál, amely alapján az október végi referenciakamatokat lehet csak alkalmazni a már meglévő lakáshitelek kamatainak megállapításánál 2022. január 1. és június 30. között.

 

A mostani intézkedés alapján az érintett lízingszerződések márciusi lízingdíjai már alacsonyabbak lesznek, mint a korábbiak. Ezen felül a januári túlfizetést is jóváírják, tehát a korlátot januárig visszamenőleg is alkalmaznia kell a lízingcégeknek.

 

A kamatstop kiterjesztésének szabályai már meg is jelentek a Magyar Közlönyben. A szabályozás lényegében azonos a lakáshiteleknél bevezetettel. A kamatalkalmazás mellett a lízingcégeknek a bankokhoz hasonlóan szövegszerűen előírta a kormány, milyen levelet kell küldeniük az ügyfeleknek. A KTK szerint a lízing kamatstop több ezer családot érinthet, szemben a hitelkamatstop félmilliós szerződésszámával.

 

Az intézkedés oka alighanem az, hogy az eredeti kamatstopnál nem számoltak a lakáslízingesekkel, akiket a referenciakamatok megugrása ugyanúgy sújtja, mint a lakáshiteleseket. Most azért korrigálják, hogy a két érintett kör egyenlő feltételekkel részesüljön a kedvezményből.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a 2021. december 22-i kormányülés után jelentette be a kamatstopot. E szerin a bankok a 2021. október 27-i referenciakamatoknál nem alkalmazhatnak magasabbat a már felvett lakáshiteleknél januártól június végéig, amennyiben ebben az időszakban a kölcsönök kamatfordulója alapján változik a kamat.

 

A kamatstopról az RTL Klub Híradójában is nyilatkoztunk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!