jelzáloghitelek kamatstop

2024 végéig meghosszabbították a lakáshitelek kamatstopját

jelzáloghitelek kamatstop

2024 végéig meghosszabbították a lakáshitelek kamatstopját

Bank360 tartalom
2024-06-20 Frissítve: 2024-06-20
2024-06-20
39508426

Újabb félévvel meghosszabbította a változó kamatozású lakáshitelek kamatstopját a kormány. Az eredetileg még 2022-től ideiglenesen bevezetett, majd azóta újra és újra kitolt dátumú intézkedés a meglévő jelzáloghitelek kamatait tartja alacsonyan. 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy a jelenleg június 30-ig élő kamatstopot újabb félévvel, 2024. december 31-ig változatlan feltételekkel meghosszabbítja. A kormány a felpörgő infláció miatt elszabaduló kamatok miatt 2022. januárban vezette a kamatstopot a változó kamatozású, maximum egyéves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelekre. Az ideiglenesnek szánt intézkedést azóta többször is meghosszabbította és közben ki is bővítette a maximum ötéves kamatperiódusú lakáshitelekkel.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kamatstop a 2024. június 30-ig terjedő két és fél év alatt összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett a hiteladósok számára, akiknek ennyivel többet kellett volna fizetniük a bankoknak, ha azok a kölcsönszerződésekben foglaltaknak megfelelően emelhették volna a kamataikat a futamidő alatt a referenciakamatok- és -mutatók növekedésére hivatkozva. A lakossági kamatstop jelenleg mintegy 300 ezer adóst érint, ezeknek a hiteleknek a fennálló tőketartozása meghaladja az 1250 milliárd forintot.

 

Az infláció, az alapkamat és ebből fakadóan az érintett jelzáloghitelek referenciamatai is jelentősen mérséklődtek mostanra, de még mindig jóval magasabbak, mint a kamatstopban meghatározott értékek. Ebből fakadóan a kamatstop megszüntetése még így is jelentős törlesztőrészlet-emelkedést okozna az érintett hiteladósoknak. A kormány ezzel a helyzettel magyarázza a kamatstop meghosszabbítását.

 

Arra az év végéig sem lehet azonban számítani, hogy a jelenlegi referenciakamatok és -mutatók jelentős mértékben csökkennének, pláne nem annyit, amennyivel a kamatstopban meghatározott értékek közelébe érnének. A jelenlegi helyzet szerint tehát 2024 végén sem lesz sokkal a kamathelyzet, így kérdéses, hogy akkor eltörli-e ezt az intézkedést a kormány, vagy jön az újabb féléves meghosszabbítás.

 

A csúcsokhoz képest már jelentősen mérséklődő referenciakamatok ellenére még jelenleg is 10-20 ezer forintot spórolhat havonta a törlesztőrészletéből egy hiteladós a kamatstoppal. Ha 5 millió forint a fennálló tartozása és 10 év van hátra a futamidőből, akkor a havi törlesztője 50 670 forint (3 hónapos kamatperiódussal és 2 százalékpontos kamatfelárral számolva, amiből az utóbbi lehet akár 3 százalékos is.) Ugyanennek a hitelnek a törlesztője kamatstop nélkül 62 987 forint lenne jelenleg.

 

A meglévő hitelek kamatstopja mellett az új lakáshitelekre él egy kamatplafon is. Ezt a kormány ösztönzésére a bankok önként vállalták. Ennek jelenlegi értéke 7,3 százalék, ami az ilyen hiteleknél alkalmazott teljes hiteldíj mutatót (THM-et) maximalizálja. A Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint jelenleg a bankok többsége ennek közelében, 7-7,3 százalékos THM-mel kínálja a jelzálogkölcsöneit, de találni ennél alacsonyabb alacsonyabb ajánlatokat is, akár 6,5 százalék alatti TMH-mel is felvehető lakáshitel.
 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!