lakáspiac olcsóbb hitelek lakásfelújítási program

Fordulat jöhet az idén a lakáspiacon

lakáspiac olcsóbb hitelek lakásfelújítási program

Fordulat jöhet az idén a lakáspiacon

Herman Bernadett
2024-03-13 Frissítve: 2024-03-23
2024-03-13 Frissítve: 2024-03-23
37964956

Áll a zászló az idén a magyar ingatlanpiacnak. A csökkenő kamatok, az állampapírpiacról kivonuló kisbefektetők és az új támogatott hitelkonstrukciók is növelhetik az adásvételek számát. 

 

Nehéz esztendő volt 2023 az építőipar számára egész Európában - hangzott el az MBH Bank ingatlanpiaci sajtótájékoztatóján. Az ágazat termelése stagnált, a növekedés mindössze 0,1 százalékkal haladta meg a 2022-es év eredményét. Magyarországon az építőipar tavalyi teljesítménye 5 százalékkal esett vissza. Noha a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben már a recessziót maga mögött hagyva inkább stagnált, ez termelési oldalon elsősorban a mezőgazdaság és a szolgáltatások pozitív eredményének volt köszönhető. Az építőipar kibocsátása még az év végén is 1,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022-ben. 

 

„Az építőipari ágazat Magyarországon a 2022 elején tapasztalt, koronavírus-válság utáni csúcs óta lefelé tart. Ebben szerepet játszik a belső kereslet csökkenése és a reálkeresetek zsugorodása, valamint negatív hatást gyakorolt a tavalyi évben jellemző, magas kamatszint is. A kilátásokat ugyanakkor kedvezően befolyásolja, hogy a kamatok csökkenni kezdtek, így a külső finanszírozásra nagymértékben rászoruló építőipar termelése idén már stabilizálódhat, majd az év vége felé, lakásépítési kedv fellendülésével érdemben növekedésnek is indulhat" - hangsúlyozta Szabó Melinda, az MBH Bank ágazati elemzési vezetője.

 

Sok múlik az uniós forrásokon  

 

A nagy állami projektek leállása és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság valamelyest beárnyékolja az ágazat kilátásait, ugyanakkor már kirajzolódnak pozitív irányú trendek is - magyarázta Balogh Péter, az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezési ügyvezető igazgatója. Az építőipari vállalatok számára a fordulópont az uniós források felhasználásának megindulásával és a hitelezési aktivitás növekedésével jöhet el. 

 

 

Az év elején elindult CSOK Plusz, az emelt összegű falusi CSOK és a 2022 végével lezárult lakásfelújítási támogatás még bejelentés előtt álló, részleteiben egyelőre nem ismert új formája jelentős lökést adhat a lakásépítéseknek és felújításoknak. A vállalati fejlesztések közül továbbra is lendületes folynak tovább a csarnokok, logisztikai központok, valamint a nagy autó- és akkumulátorgyárak beruházásai. 

 

Az ingatlanpiaci kereslet már a 2023-as év végén élénkülni kezdett, decemberben az előző évi szinthez képest 21 százalékkal erősödött a forgalom - ami nagyon ritka jelenség, hiszen az év vége hagyományosan a leggyengébb időszakok közé tartozik. A decemberi hajrának köszönhetően a lakáseladások száma elérte a várt 90-110 ezres sávot, és a lendület 2024 elejére is megmaradt. A januárra becsült 8 354 tranzakció a utolsó hónapjához képest is 6 százalékos, 2023 januárjához mérten pedig óriási, 43 százalékos bővülést jelent.

 

A csökkenő kamatok és a CSOK Plusz is segít

 

„Az aktív évkezdet oka a tavalyról elhalasztott, valamint a tudatosan januárra előkészített tranzakciók, az otthonteremtési kedvezmények által generált forgalom és a csökkenő kamatok. A CSOK Plusz által egy újra aktív vásárlóréteg 2023-hoz képest akár 10-20 ezerrel több lakásvásárlást bonyolíthat le 2024-ben. Mivel mindezzel párhuzamosan a kockázatmentes állampapír-befektetések hozama is folyamatosan csökken, valószínű, hogy az év második felében ismét érdemes lesz a befektetőknek visszatérni az ingatlanpiacra" - emelte ki Horti Flóra, az MBH Bank szenior ágazati elemzője.

 

A vállalati fejlesztések közül továbbra is lendületes folynak tovább a csarnokok, logisztikai központok, valamint a nagy autó- és akkumulátorgyárak beruházásai. Az iroda és logisztikai célú ingatlanpiacon jelentős fejlesztések voltak az elmúlt években, ezzel párhuzamosan nőtt az üresedési ráta is, ami egy-két éven belül jelentős túlkínálathoz vezethet. A szállodáknál is bővülés volt, de a költsége emelkedése, a gazdaság lassulása és a reálbérek csökkenése növeli a kockázatokat az MBH szerint. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!