sokat spórolnak a lakásbiztosítást váltók

Sokat spóroltak, akik lecserélték a lakásbiztosításukat, mindenkinek érdemes kalkulálni

sokat spórolnak a lakásbiztosítást váltók

Sokat spóroltak, akik lecserélték a lakásbiztosításukat, mindenkinek érdemes kalkulálni

Herman Bernadett
2024-03-12 Frissítve: 2024-04-07
2024-03-12 Frissítve: 2024-04-07
37951768

Százezer váltóra számít a lakásbiztosítási kampányban az alkuszszövetség. Aki eddig kalkulált és váltott 20-25 százalékkal alacsonyabb díjat ért el ugyanolyan vagy jobb szerződési feltételek mellett. 

 

 

Nagy felbuzdulás után kissé lecsengett a kampány - ez az első tíz nap tapasztalata - mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke. Az első napokban nagyon sok kalkuláció és szerződésváltás volt a lakásbiztosításoknál, majd visszaesett az ügyfelek lelkesedése. Összehasonlítási alap viszont nincs, nem tudni, az eddigi ügyfélaktivitás jelentős volt-e vagy sem. 

 

 

A marketingen biztosan semmi nem múlik, minden piaci szereplő aktívan kommunikál, a médiában is hangsúlyos szerepet kap a kampány, ezért élénk az ügyfélérdeklődés. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány korábbi tapasztalatai alapján viszont az utolsó héten várható a legtöbb váltás, a kgfb-nél az ügyfelek 40 százaléka erre az időszakra időzítette a felmondást és az új szerződés megkötését. A fő cél azonban ezúttal nem a biztosítóváltás, hanem a szerződések áttekintése, aktualizálása. 

lakásbiztosítási szerződések száma

100 ezren válthatnak vagy 200 ezren

 

Jelenleg az FBAMSZ előrejelzése szerint 100 ezer lakásbiztosítást cserélhetnek le az ügyfelek ebben a hónapban a piacon lévő mintegy 3,3 millió szerződésből. A tarifálás ezúttal nehezebb, összetettebb feladat, mint a kgfb-nél, amely egy teljesen standardizált termék. A nagy biztosítók igyekeznek megtartani az ügyfeleiket, felkeresik őket, és a meglévő biztosításuk aktualizálására biztatnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hetente két alkalommal kér be adatot a biztosítóktól és az alkuszcégektől, valószínű, hogy az ugyanannál a biztosítónál maradt, ám aktualizált szerződésekről is lesznek információk. 

 

Az alkuszoknak kulcsszerepe van a kampányban, különösen az egyes biztosítások összehasonlításában tudnak segíteni. A kampányban akár a váltások 50 százaléka is az alkuszokon keresztül bonyolódhat le - tette hozzá Papp Lajos. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, a kampány első harmadában 50 ezer újrakötés volt, és a minisztérium 200 ezer váltót vár a hónap végére. 

 

Jelentős a megtakarítás

 

Az alkuszok tapasztalatai alapján az ügyfelek gyakran 20-25 százalékosnál is nagyobb díjkedvezményt érhetnek el - mondta Baksa Melinda, az FBAMSZ elnökségi tagja. Az alacsonyabb díj nem jár alacsonyabb szintű szolgáltatással, sőt sokan még jobb biztosítást tudnak így kötni. 

 

Az átlagdíj 33-40 ezer forint, ami 20-30 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagdíjnál. Online lakásbiztosítás kalkulátorral az ingatlan jellemzőinek és a biztosítási igényeinknek a megadásával könnyen össze tudjuk hasonlítani az ajánlatokat, és akár meg is köthetjük az új biztosításunkat.

lakásbiztosítások átlagdíja

A piacvezető biztosítók szerezték meg az új szerződések jelentős hányadát, jól szerepel az Alfa, a Generali és a Groupama, de sok ügyfelet szereztek olyan kis cégek is, mint a Genertel, a Gránit vagy a Köbe. Sok biztosító ajándékokkal kedveskedik az új ügyfeleknek. Előtérbe kerültek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (MFO), a 14 lakásbiztosítást kínáló piaci szereplő közül 13-nak van mfo-ja, az új szerződések közel harmada MFO.

 

A húsvéti hétvégére figyelni kell

 

Elvileg március 31-ig tart a kampány, de az idén a húsvéti ünnepek miatt az idén április 2. az a határidő, amíg be kell érkezni a felmondásoknak a biztosítókhoz. Az FBAMSZ viszont azt tanácsolja, március 28-ig lehetőleg intézze el mindenki a felmondást, nehogy az ügyfélszolgálatok akadozása miatt meghiúsuljon az ügylet. 

 

Fontos, hogy ne csak az ár, hanem a szolgáltatások alapján válasszanak biztosítást az ügyfelek, és a biztosítási összeg meghatározásánál az ingatlan újjáépítési költségét kell figyelembe venni, nem a piaci árat vagy a telek árát. 500 ezer forint / négyzetméter alatt nem érdemes biztosítást kötni a szakértők szerint. 

 

Arra is figyelni kell, hogy a biztosítási díj a felmondásig rendezett legyen. Azok, akik korábban például hűségkedvezményt vettek igénybe, ezt az összeget is vissza kell fizessék - mondta Molnár László, az FBAMSZ alelnöke. A szerződések a felmondás után 30 napig érvényesek, az új biztosítást a 30. napon legkésőbb meg kell kötni, ha nem szeretné, hogy egyetlen napig is biztosítás nélkül maradjon. 

 

Hasonlítsd össze a lakásbiztosításokat!

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!