Lekötött betét reálkamat két számjegyű kamat

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

Lekötött betét reálkamat két számjegyű kamat

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

Herman Bernadett
2024-04-29 Frissítve: 2024-04-28
2024-04-29
38592046

Véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, az állam is egyre kevesebb kamatot kínál a kisbefektetőknek, úgyhogy eljött a pillanat, amikortól a nagybankok is beszállhatnak végre a megtakarításokért folyó versenybe. Rövidebb lekötésre két számjegyű betéti ajánlatot is találnak a lakossági ügyfelek, akik egy vagy akár két évre több banktól is reálkamatot kaphatnak a megtakarításukra. 

 

Alighogy véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, új fokozatba kapcsolt a bankok harca a betétesek kegyeiért. A legdurvább ajánlattal a K&H állt elő: aki legalább félmillió forintnyi friss pénzt visz a bankhoz, 10-12 százalékos betéti kamatot zsebelhet be. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a kétszámjegyű kamatot rövid lekötési időre vagy/és speciális plusz feltétellel adja a bank.

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is. Az akciós ajánlatok egyik fajtája kombinált betét, ami azt jelenti, hogy aki például 6 hónapra beteszi a befektetése felét valamilyen értékpapírba, a pénze másik felére 12 százalékos kamatot kaphat. Van 60 napos kombinált betét is 10-12 százalékos kamattal. 

 

Felvették a versenyt az állampapírral

 

A legérdekesebb konstrukció a 90 napos Rajt Betét, amely 11 százalékos kamatot fizet az 500 ezer forint fölötti új megtakarításra, de csak olyan ügyfelek vehetik igénybe, akiknek már legalább fél éve megvan a K&H-s lakossági bankszámlájuk. Ezzel egyértelműen a lejáró vagy mostanában hozamot fizető állampapírokból származó pénzeket akarja magához vonzani a K&H, de nyilván a banki vetélytársaknál lévő megtakarításokra is pályázik.

 

Tavaly a bankok még azt hangoztatták: nem tudnak versenyezni az állammal a kamatokban, most azonban úgy tűnik, eljött ennek is az ideje. A 11 százalék persze bruttó kamat, ebből egy normál betétszámlán lejön majd a kamatadó és a szocho, összesen 28 százalékot vonnak le ezekkel az állam a kamatból, vagyis 7,92 százalékos kamatot kap a végén az ügyfél, de ez is versenyképes lehet a lakossági állampapírokkal szemben, hiszen hajszállal több annál a 7,9 százaléknál, amennyit a most megvásárolható Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) fizet aktuálisan.

 

Mások is kóstolgatják az államkincstárat

 

Az MBH Bank is két számjegyű betéti kamattal csábította még nemrég is az ügyfeleket, ráadásul kifejezetten azokat, akiknek lejárt az állampapírjuk. Náluk 11 százalékos éves kamat járt annak, aki vagy Egyéves Állampapírt (1MÁP), vagy Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) váltott nemrégiben vissza. Az MBH ráadásul egy kerek évre kifizeti ezt a kamatot, ha ott marad az ügyfél pénze a bankbetétben. Ez a konstrukció most nem elérhető az MBH-nál, amely jelenleg a legkedvezőbb akciós betétje egy, a Magyar Posta hálózatában értékesített konstrukció, ennek a futamideje 6 hónap, az éves kamata pedig 8 százalék. 

 

Korábban az OTP is kiemelkedő betéti kamatot fizetett azoknak, akiknek lejárt az 1MÁP-juk, most a Prémium Next szolgáltatást választó ügyfeleknek kínál az új megtakarításra 6 százalékos kamatot 6 hónapra. Miután tavaly az 1MÁP helyett a PMÁP kezdte elszívni a legtöbb pénzt a bankból, az OTP az inflációt követő kötvénynél vezette be, hogy díjmentesen kezeli az értékpapírszámlákon lévő állományt. 

 

Reálkamatot adnak 1-2 éves lekötésre is

 

A Gránit Bank is hasonló feltételekkel kínálja az ügyfeleknek a PMÁP-ot, mint az OTP, díjmentesen vásárolhatják meg az állampapírt az ügyfelek, a számlavezetés is ingyenes. Emellett a Gránit egyike azoknak a bankoknak, amelyek hosszabb idejű betétlekötésre is magasabb kamatot fizetnek az új megtakarításokból származó betétekre. Kétszámjegyű ajánlat ugyan nincs, de lekötési időtől függően 4,5-6,0 százalék közötti fix vagy változó kamatot kínál a bank, amelynél ezt 6 hónapos vagy 12-13 hónapos lekötésre is el lehet érni. 

 

A Cetelemnél 5-7,25 százalék közötti betéti ajánlatok vannak most, a csúcskamat a 8 hónapos lekötésre jár, de még a látra szóló 5 százalékos ajánlat is eléggé vonzó lehet, míg egyéves lekötésre 6,75, kétéves pedig 6,0 százalékot adnak a takarékszámlán. A Magnetnél 4,7-6 százalékosak a lekötött betéti ajánlatok a futamidőtől függően. A CIB Banknál a befektetési alapokkal kombinált megtakarítások betéti részére kapható 5-6 százalékos kamat forintban és 5-7 százalékos euróban. A magasabb kamathoz a prémium és privátbanki ügyfelek juthatnak hozzá. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!