Még két évig nem kell BB besorolás az új lakóépületekhez

Még két év felmentést kaptak a lakásépítők a szigorú energiaszabályok alól

Még két évig nem kell BB besorolás az új lakóépületekhez

Még két év felmentést kaptak a lakásépítők a szigorú energiaszabályok alól

Bank360 tartalom
2022-08-24 Frissítve: 2023-12-28
2022-08-24 Frissítve: 2023-12-28
29002808
28718564

Ami az egyetemistáknak a nyelvvizsga, az az építkezőknek a BB besorolású energiatanúsítvány. Utóbbi a lakóingatlanok „diplomájához”, a használatbavételi engedélyhez kellene már évek óta. Ennek megkövetelését is egyre csak tologatják, az építkezők most újabb két év felmentést kaptak a szigorú energiafelhasználási előírások teljesítése alól.

 

Nagyon sokat ér a lakóépületeket építőknek egy nemrégiben megjelent jogszabály egyetlen sora. A 315/2022. (VIII. 16.) számú kormányrendeletnek az Országos Építészeti Tervtanács jogait érintő része kapott nagy figyelmet, pedig egy rövidke paragrafusában a lakásépítéseket alapjaiban érintő rendelkezést is hozott.

 

A módosítás valójában egyetlen évszám, de ez sokat jelent a lakóépületek építése és bővítése esetén. Az új rendelet 5. paragrafus (2) bekezdése kimondja: „A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 7/D. § (1) bekezdésében a „2022” szövegrész helyébe a „2024” szöveg lép.

 

Ez az aprónak látszó változtatás azt eredményezi, hogy az egyszerű bejelentés alapján készülő lakóépületek használatbavételi engedélyének kiadásakor a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigénnyel kapcsolatos előírásokat csak 2024. június 30-tól kell alkalmazni.

 

Ez azt jelenti, hogy további két évig kaphatnak használatbavételi engedélyt BB energetikai besorolásnál rosszabb lakóépületek is, amennyiben az egyszerű bejelentés szabályai szerint valósulnak meg.

 

Eredetileg június 30-ig hosszabbították meg azt a türelmi időt, amíg még BB-nél rosszabb energiahatékonyságú lakóingatlanokra is lehetett használatbavétel engedélyt kapni. Ez a határidő valójában le is járt június végével, tehát azóta egészen mostanáig már legalább BB besorolás kellett az energetikai tanúsítványban ahhoz, hogy ténylegesen átadhassák, lakóépületté nyilváníthassák az elkészült új ingatlant, vagy használatba lehessen venni a bővítést.

 

Most viszont az egyszerű bejelentés alapján építkezők újabb két év haladékot kapnak, függetlenül attól, hogy mikor kezdték a kivitelezést. A BB, azaz „közel nulla energiaigény követelményeinek megfelelő” besorolást eredetileg már 2021. januárjától meg kellett volna szerezni az új lakóingatlanokra. Az építkezők által hosszú évek óta tudott követelmény bevezetését azonban azóta újra és újra eltolja a kormány.

 

A közel nulla energiaigényű (KNE) épületekre vonatkozó előírást még nem teljesítő új lakóépületek először kaptak fél év haladékot, majd újabb egy évet. Így az építkezők és a vásárlók is úgy tudhatták, hogy 2022. június 30. után már csak BB-s besorolású lakóingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az MNB Zöld Otthon Programjának rendkívül kedvező, fix 2,5 százalékos kamatú zöld hitelét már 2021 őszétől legalább BB besoroláshoz kötötték, de ez április elejétől nem igényelhető a 300 milliárdos keret kimerülése miatt.

 

BB besorolást akkor kaphat egy lakóingatlan az energetikai tanúsítványban, ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási értéke 81 és 100 KWh/m²/év közé esik. Ha az alsó határértéknél, 81-nél alacsonyabb, akkor már AA minősítés jár, ha viszont a felső határtértéknél, 100-nál magasabb, akkor csak CC-t.

 

A BB minősítésnek a megfelelő energiafogyasztáson felül az is feltétele, hogy legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni. Az épület energiaigényébe a fűtésre, hűtésre, melegvíz-előállításra és szellőzésre használt mennyiség számít bele, a BB-hez ennek legalább negyedét kell megújuló energiaforrásokból használni.

 

Amennyiben nem használnak az ingatlanban megújuló energiaforrást, akkor nem adható ki BB minősítés még abban az esetben sem, ha az a 81-100-as határértéknek megfelel.

 

Az Országos Tanúsító Központ leírása szerint az alábbi megújuló energiahordozó vehetők figyelembe:

  • tűzifa,
  • biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia,
  • biogázok energiája,
  • fapellet, agripellet,
  • nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia
  • a távhő bizonyos esetekben.

 

Az újabb haladék az eddigi tologatások alapján nem váratlan ugyan, de az furcsa, hogy éppen olyankor tesz újabb engedményt a kormány, amikor a rezsinövekedés miatt minden korábbinál fontosabb lenne az új lakóépületek energiaigényének csökkentése.

 

Természetesen az ezután se lesz tilos, hogy valaki önként építsen CC-nél jobb besorolású lakóingatlant építsen. Különösen, hogy ennek most már az ingatlanpiacon is ténylegesen kimutatható értéke van a lakásárban a rezsiköltségek emelkedése miatt. Ez nemcsak eladásnál számíthat, hanem például a hitelfelvételnél is, hiszen a bank magasabb értékelheti a jobb energiabesorolású ingatlant.  A hitelbiztosítéki érték (hbé) fedezeti érték meghatározásán túl a hitelbírálatkor a megélhetési költségek figyelembevételénél is alacsonyabb rezsivel kalkulálhat a bank.

 

Aki viszont ennek ellenére spórolni akar az építési költségeken, az még akár most is belevághat úgy a beruházásba, hogy a CC-t célozza csak meg, feltéve, hogy 2024. június 30-ig elkészül vele, és meg tudja szerezni az ingatlanra a használatbavételi engedélyt.

 

Mi épülhet egyszerű bejelentéssel?

A 155/2016. (VI. 13.) számú kormányrendelet szerint egyszerű bejelentéssel építhető:

  • legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület (vagy ugyanekkora bővítés),
  • 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépület (vagy ugyanekkora bővítés), ha az építtető természetes személy, az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!