Magasabb jövedelem kell a fogyasztóbarát személyi kölcsönhöz

Mennyi a törlesztője 2 millió forint fogyasztóbarát személyi kölcsönnek 250 ezres nettóval?

Magasabb jövedelem kell a fogyasztóbarát személyi kölcsönhöz

Mennyi a törlesztője 2 millió forint fogyasztóbarát személyi kölcsönnek 250 ezres nettóval?

Vrazsovits Rita
2022-02-28 Frissítve: 2022-02-25
2022-02-28
19127170

Több mint egy éve vehetünk fel minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt, jelenleg hét banknál. Az MNB feltételei minden piaci szereplőre vonatkoznak, mégis jelentősek az eltérések az ajánlatok között, főként az árazásban és az elvárt jövedelemben. Megnéztük, melyik bank kínálja olcsóbban ezt a személyi kölcsönt.

 

A fogyasztóbarát személyi hitelek feltételei sok területen megegyeznek a hagyományos személyi kölcsönökre vonatkozó elvárásokkal, vannak azonban az előbbinél olyan kritériumok, amelyek teljesítése nélkül nem viselhetnék azt a fogyasztóbarát jelzőt, amit csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hagyhat jóvá. Ilyen feltétel például a 100 százalékos online igényelhetőség, illetve a futamidő, a folyósítási határidő, a kamatfelár és az egyéb költségek maximumának a megjelölése is. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Az MNB-s feltételek teljesítése mellett is érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait, lehet ugyanis eltérés a feltételeknél. Az elvárt jövedelmet tekintve például jelentős különbségekre bukkanhatunk: valamelyik bank havi nettó 200 ezer forint igazolásához köti a fogyasztóbarát hitel felvételét, máshol ez az összeg jóval magasabb, akár 350 ezer forint is lehet. Az elérhető legalacsonyabb teljes hiteldíjmutató (THM) nem feltétlenül tükrözi ezt a különbséget.

 

Mennyi fogyasztóbarát hitelt vehetünk fel 250 ezer forintos jövedelemmel?

Havi nettó 250 ezer forint a hagyományos személyi kölcsönöknél vízválasztónak számít, mivel sok esetben ilyen jövedelem fölött lehet a kamatkedvezmények egy részét kihasználni. A minősített kölcsönöknél más a helyzet: az alsó jövedelmi határ minden banknál magasabb, mint a hagyományos kölcsönöknél, kivéve a Cetelemet, ahol nem jelölnek meg összeghatárt. A jtm-szabályoknak ettől függetlenül meg kell felelni, illetve minimum három hónapos munkaviszonyból vagy nyugdíjból származó igazolt, rendszeres jövedelmet várnak el, az igénylő pedig nem állhat sem próbaidő, sem felmondás alatt.

 

Havi nettó 250 ezer forintos jövedelemmel a Cetelem mellett a Budapest Banknál, a Cofidisnél és az Erste Banknál lehet fogyasztóbarát személyi hitelt felvenni, a másik három hitelintézetnél (MKB Bank, OTP Bank és Takarékbank) ennél magasabb jövedelemre van szükség. 

 

Kétmillió forintot 60 hónapos futamidővel számolva a Budapest Banknál akár 7,87 százalékos THM-mel is fel lehet venni, így a havi törlesztőrészlet 40 264 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 415 840 forint.

A Cetelem ennél valamivel drágább, ott a THM 14,10 százalék, a havi törlesztőrészlet 45 772 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 746 320 forint. Az Erste Bank 15,78 százalékos THM-et kínál, havi 46 952 forintos törlesztőrészlettel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 832 137 forint. A Cofidisnél ekkora összegű hitel felvételére nincs lehetőség, a legkisebb igényelhető hitelösszeg 3 millió forint, 8,90 százalékos THM mellett. 

 

Havi nettó 350 ezer forint felett minden banknál van elérhető ajánlat

Több bank magasabban húzta meg az igényléshez szükséges jövedelmi sávokat. Az OTP Bank legalább 300 ezer, az MKB Bank és a Takarékbank pedig 350 ezer forintot vár el. (Arról, hogy a Bankholding tagjainak a hitelei hogyan idomulnak már egymáshoz, ebben a cikkben írtunk bővebben.) Emellett a Cofidis is legalább 350 ezer forintos jövedelmet kér, ha a felvett hitelösszeg 5 millió forintnál magasabb.

 

Ha ekkora jövedelemmel kalkulálva hasonlítjuk össze az ajánlatokat kétmillió forintra, akkor a már említett bankoknál a fenti számok ugyanúgy érvényesek. Az MKB Bank 12,68 százalékos THM-mel kínálja hitelét, 44 479 forintos törlesztőrészlettel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 668 726 forint. A Takarékbank ajánlata sem tér el sokban: a THM 12,87 százalék, a havi törlesztőrészlet 44 647 forint, a teljes visszafizetendő összeg 2 678 820 forint. Emellett az OTP Bank 14,30 százalékos THM-et kínál, 60 hónapos futamidő viszont nem elérhető, legalább 61 hónapos futamidőt kell választani az igényléshez, a maximum pedig az MNB által is megszabott 84 hónap.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!