Nem járunk sokkal jobban, ha ingatlanfedezetet adunk

Mennyi a törlesztője egy 5 millió forintos hitelnek ingatlanfedezettel és anélkül?

Nem járunk sokkal jobban, ha ingatlanfedezetet adunk

Mennyi a törlesztője egy 5 millió forintos hitelnek ingatlanfedezettel és anélkül?

Tóth Katalin
2022-06-13 Frissítve: 2022-06-12
2022-06-13
25913143

Azt gondolnánk, hogyha fel akarunk venni 5 millió forint hitelt, aminek az elköltéséről szabadon dönthetünk, akkor sokkal jobb ajánlatokat kapunk a szabad felhasználású jelzáloghitelre, mint a személyi hitelre, hiszen a bank jelzálogjogot jegyeztethet be az ingatlanunkra. De nem ez a helyzet. A jelzáloghitel havi törlesztője alig több mint 2000 forinttal, 2 százalékkal lesz alacsonyabb a legkisebb törlesztőrészletnél, mint a személyi kölcsönnél.

 

Az összehasonlításunkban 5 millió forint összegű, 5 éves futamidejű hitellel számoltunk mindkét esetben, a hitelfelvevőnél pedig 500 ezer forint a havi jövedelemmel. A hitel teljes költsége a legalacsonyabb törlesztőrészletű jelzáloghitel esetén közel 1,11 millió forint, a személyi kölcsönnél pedig kevés híján 1,23 millió. Ez azt jelenti, hogy a több adminisztrációval járó jelzáloghitelen csupán 120 ezer forintot nyertünk öt év alatt. Ennyiért is érdemes lehet persze lehajolni, de többre számít az ember, ha a hitel mögé nemcsak a fizetését, hanem az ingatlanját is odateszi a banknak. 

A Bank360.hu szabadfelhasználású jelzáloghitel kalkulátorában szerint ezekre a paraméterekre a legolcsóbb ajánlatnak jelenleg a CIB 5 éves kamatperiódusú szabadfelhasználású jelzálog hitele bizonyult, amelynek a havi törlesztőrészlete 101 721 forint, a THM-je 8,51 százalék, és a teljes visszafizetendő összeg 6 109 860 forint. 

 

A személyi kölcsönök közül a Cetelemé érhető el a legkisebb, 103 768 forintos havi törlesztőrészlettel. Igaz, ehhez 9,84 százalékos THM tartozik, de a teljes visszafizetendő összeg 6 226 080 forint, azaz nem sokkal több, mint a CIB jelzáloghitele esetében. 

 

A különbség más esetben is hasonló, akkor is, ha ugyanannak a banknak az ajánlatait vetjük össze. A Takarékbank jelzálog- és személyi hiteleinek törlesztője között például csak havi 1422 forint a differencia.

 

Az, hogy a bankok olcsóbban adják a jelzáloghitelt, szinte természetes, hiszen emögött ingatlanfedezet áll, azaz a bankok sokkal nagyobb biztonságban vannak. Amint azonban a fentiekből is látszik, a különbség elég csekély a jelzáloghitel javára. Pozitívum viszont, hogy így majdnem azonos költséggel vehet fel hitelt az is, akinek nincsen elzálogosítható ingatlanja. 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!