Kis ház előtti füves kertnél a lépcsőn kávézik egy nő

Mennyivel olcsóbb a zöld hitel a piaci hitelekhez képest?

Kis ház előtti füves kertnél a lépcsőn kávézik egy nő

Mennyivel olcsóbb a zöld hitel a piaci hitelekhez képest?

Bagyinszki Dániel
2021-10-23 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-23 Frissítve: 2022-01-18
16739167

A Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal kínál forrást újépítésű, energiatakarékos lakások vásárlásához és felépítéséhez. Cikkünkben annak számoltunk utána, hogy az új zöld hitel miben különbözik a hagyományos piaci lakáshitelektől, illetve, hogy mennyivel olcsóbban lehet hozzájutni. 

 

Október elején indult el a jegybank NHP Zöld Otthon Programja, mely legfeljebb 70 millió forint forrást biztosít azoknak a magánszemélyeknek, akik újépítésű, energiatakarékos ingatlant vásárolnak vagy építenek. Az ügyleti kamat legfeljebb 2,5 százalék lehet, a pénzintézetek azonban dönthetnek úgy, hogy ennél is kedvezőbb feltételekkel kínálják a kölcsönt. Ha szeretnéd tudni, melyik banknál veheted fel a kedvezőbb kamattal a zöld hitelt, ezen az oldalon tudsz kalkulálni.

A zöld hitel egyedi feltétele, hogy a megvásárolt vagy felépített ingatlannak legalább BB energetikai besorolással kell rendelkeznie - hogy ez pontosan mit jelent, arról itt írtunk bővebben. Emellett az összesített energetikai jellemző értéke nem haladhatja meg évente a 90 kWh-t, egy négyzetméterre számítva.

 

A zöld hitel igénylése nincs házassághoz és gyermekvállaláshoz kötve, viszont ha a csok-kal szeretnénk kombinálni, akkor az otthonteremtési kedvezmény feltételeinek is meg kell felelni - ezekről ezen az oldalon írtunk részletesen. Ha a zöld hitel mellett csokot is vennénk fel, akkor két gyermek után 10 millió forint, három gyermek után pedig 15 millió forint kamatmentes kölcsön igényelhető, ami ráadásul a csok vissza nem térítendő támogatással is kiegészül. Egy gyermek vállalása esetén nincs lehetőség csok-hitel igénylésére, ahogyan a hagyományos csoknál sincs.

 

Mennyivel olcsóbb az új zöld hitel?

 

Példakalkulációnkban 5, 25 és 70 millió forintnál vizsgáltuk meg, hogy mennyivel lehet kedvezőbb a piaci hitelekhez képest a zöld hitel felvétele. Minden esetben 20 éves futamidővel és fix kamatozással számoltunk.

 

Ha ötmillió forintot veszünk fel 20 éves futamidőre, nettó jövedelemként a legutóbb közzétett nettó mediánbért (223 ezer forint) megadva, a piaci lakáshiteleknél a havi törlesztőrészlet 34 és 40 ezer forint között alakul, míg a teljes visszafizetendő összeg így 8,3 és 9,6 millió forint közé esnek, attól függően, hogy melyik bankot választjuk. 

 

A zöld hitelnél ezzel szemben alacsonyabb költségszintre számíthatunk, a maximalizált kamat miatt. A Bank360 kalkulátora szerint a havi törlesztőrészlet 25-26 ezer forint között alakul, míg a futamidő alatt a teljes visszafizetendő összeg 6,1 és 6,5 millió forint közé esik. Tehát egy 5 millió forintos kölcsön esetén a végösszeget tekintve akár 1,8 millió forinttal is olcsóbb lehet az új zöld lakáshitel, mintha piaci kölcsönt vennénk fel.

25 millió forintos hitelösszeghez magasabb keresetet feltételeztünk, nettó 400 ezer forintot. Ahogy az alábbi táblázatból is látszik, a költségeket tekintve a fix kamatozású lakáshitelek között jelentős az eltérés. Ellenben a zöld hiteleknél a hiteldíjmutató továbbra is 3 százalék alatt marad, aminek köszönhetően a teljes visszafizetendő összeg akár 10 millió forinttal is kevesebb lehet a piaci lakáshitelekhez képest. 

 

 

Egy 70 millió forintos lakáshitelt vizsgálva még tovább nő a különbség. A piaci kölcsönöknél minden esetben 100 millió forint felett van a teljes visszafizetendő összeg, míg a zöld hitel költségei az alacsony ügyleti kamatnak köszönhetően megállnak 90 millió forintnál.

 

Ennél a kalkulációnál nettó 750 ezer forintos fizetést feltételeztünk. A zöld hitelnél ez elegendő a jövedelemarányos törlesztési mutatót (jtm) figyelembe véve, kevés azonban a piaci hitelek igényléséhez. Mivel havi nettó félmillió forint feletti keresetnél a jövedelem 60 százaléka fordítható törlesztésre, a 750 ezer forint nem elegendő a piaci hitelek igényléséhez. A hiteligénylésről ebben az esetben sem kell lemondani, megoldást jelenthet ugyanis a futamidő hosszabbítása vagy egy adóstárs bevonása is. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!