Az infláció megeszi a befektetéseinket, ha nem figyelünk

Mibe fektessünk az infláció ellen? Ezt tanácsolják a profik

Az infláció megeszi a befektetéseinket, ha nem figyelünk

Mibe fektessünk az infláció ellen? Ezt tanácsolják a profik

Bank360 tartalom
2022-05-02 Frissítve: 2022-09-22
2022-05-02 Frissítve: 2022-09-22
21160075

Vége az olcsó pénznek, az alacsony kamatnak, nyakunkon a magas infláció és a háború okozta bizonytalanság. Mit tehet ilyenkor egy kisbefektető, hogyan óvhatja meg vagy akár gyarapíthatja is a vagyonát? Ezt tanácsolják a profik.

 

A korábbinál kedvezőbb gazdasági kilátásokkal indult neki a világ a 2022-es esztendőnek, ám a február végén kirobbant orosz–ukrán háború gyökeres fordulatot eredményezett, pesszimista befektetői hangulatot teremtve világszerte. Ebben a változékony piaci környezetben a befektetők első számú kérdésévé vált, hogy mely régiókra, szektorokra vagy éppen vállalati papírokra érdemes figyelniük.

 

Az OTP Private Banking Profik a piacról 2022 című online szakmai estjén Juscsák György, a J.P. Morgan igazgatója és értékesítési vezetője szerint az elkövetkező időszak kilátásaira nézve kedvezőtlen, hogy egyelőre nem látni, hogy mérséklődnének a geopolitikai feszültségek. Ugyanis az orosz-ukrán konfliktuson túl, számos más térségben is kiéleződtek a korábbról örökölt feszültségek, amelyek további kockázatokkal fenyegetnek. Mindez még egy diverzifikált befektetési portfólió esetén is a hozamelvárások mérséklésére inthet minden befektetőt.

 

Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az inflációt mindig sokkal könnyebb elindítani, mint megállítani. Ennek következtében a következő években rendkívül feszes munkaerőpiaci környezetben kell tovább erősödő inflációra számítani, amely a jegybankokat további kamatemelésekre sarkallhatja. Ez pedig a növekedési kilátásokat rombolja a részvénypiaci hozamokra is kedvezőtlenül hatva. A befektetési szakemberek között konszenzus alakult ki annak kapcsán, hogy stagfláció (tartósan magas infláció) alakulhat ki.

 

Már a koronavírus-járvány kezelése következtében kialakult kínálati sokk erős lökést adott az inflációnak, a jelenlegi geopolitikai helyzetben pedig gyakorlatilag borítékolható a drágulás folytatódása és a növekedés ezzel egyidejű visszaesése. Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója szerint az alapkezelők figyelme most többnyire azokra a régiókra és eszközökre fordul, amelyek, ha nem is nyertesként, de megerősödve kerülhetnek ki a jelenlegi a helyzetből.

 

Az egyes piaci szegmenseket tekintve rövid távon az értékalapú, value szektor felértékelődése valószínűsíthető. Ezzel együtt a növekedési, vagy growth szektoron belül is lesznek olyan területek, amelyek növekedni tudnak majd. Így például a technológiai papírok továbbra is szép növekedést produkálhatnak. A devizapiacon az elkövetkező időszakban a dollár lehet a nyertes az euróval szemben. Egyes feltörekvő piacok pénznemeire is érdemes figyelni, például a kínai jüan is erős diverzifikációs eszközként jelenhet meg a befektetési portfoliókban. Ugyanakkor a hosszabb távú szemléletet követve megérheti kivárni, és kitartani a korábban kialakított befektetési stratégiák mellett.

 

Boér Levente, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint befektetési szempontból izgalmasak lehetnek azok a cégek, amelyeknek kedvező kilátásokat kínál az orosz fosszilis energiahordozók várható kiváltása. Köztük lehetnek például a megújuló energiaforrások hasznosításában érdekelt vállalatok, amelyek körében egyelőre nem alakult ki újabb felértékelődési hullám a piacon. A szakember hozzátette: a távolabbi piacokra tekintve érdekesek azok a kínai technológiai vállalatok is, amelyek értékeltsége nagyban visszaesett a Peking által bevezetett szabályozási szigorítások következtében, miközben ezek a cégek továbbra is dominánsak a kínai piacon és magas a növekedési potenciáljuk.

 

A K&H befektetői klubjában is az volt a fő téma, hogy mi várható az elkövetkező időszakban, miután teljesen átalakult a gazdasági és a piaci környezet a koronavírus-járvány, az ellátási problémák és az ukrán-orosz konfliktus miatt - az átalakulás természetesen a megtakarításokat is érinti. Nagyon változékonyak lettek a piacok, amitől az utóbbi években elszoktunk, de ez a piaci működés természetes velejárója - emelte ki Bánhalmi Gábor, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája. A megtakarításokra nézve a legveszélyesebb az infláció.

 

A piacokon a befektetők egy része most szembesült a változásokkal, ami a februári jelentős mozgásokból látható.  Az új érában a régi megoldásokat azonban továbbra is érdemes követni: nem szabad megijedni és hirtelen döntéseket hozni egy-egy nagyobb piaci turbulencia esetén. Ha pedig esnek az árfolyamok, akkor érdemes a fokozatos, rendszeres lépésekben történő vásárlást megfontolni. Higgadtan és hosszú távon kell gondolkodni a befektetések esetében: a rendszeresség, a többszöri vétel legfőbb előnye, hogy akkor is tudunk építkezni a piacon, amikor normál esetben egy-egy hullámvölgy miatt elbizonytalanodnánk.

 

A befektetési piacon egyik irányadó mutató, az amerikai S&P 500-as index hosszú távú, több évtizedes alakulásán is látható, hogy a 2008-as és koronavírushoz köthető 2020-as válság is csak egy kis átmeneti kitérő a hosszú távú növekedő trendvonalon.

 

Azt láttuk, hogy az ügyfeleink többsége bölcs és türelmes maradt az elmúlt hónapokban. Szerencsére kevesen ijedtek meg, és sokkal többen voltak azok, akik tartották magukat a befektetési tanácsadójukkal közösen kialakított hosszú távú stratégiájukhoz, és ezzel nagyon jó döntést hoztak – értékelte a helyzetet Bánhalmi Gábor.

 

A szakember az infláció kapcsán azt is kiemelte, hogy a pénzromlás miatt most még inkább érdemes a befektetések felé nyitni, a készpénzt ugyanis felemészti a pénzromlás. A forintalapú befektetések mellett célszerű dollár- és az euróalapú eszközökbe is fektetni, mert így a portfólió kiegyensúlyozottabb lehet, kevésbé érzékeny a piaci kockázatokra és az árfolyamok ingadozásaira.

 

A befektetések közül továbbra is a részvénybefektetések, a részvényalapok és a nagyobb részvénykitettségű dinamikusabb vegyes alapok kecsegtetnek komolyabb hozammal. Itt érdemes kiemelni a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő felelős befektetéseket, amelyeknek a teljesítménye ma már legalább annyira jó, mint a hagyományos alapoknak. A K&H által kezelt alapokat nézve a felelős befektetések állománya a tavalyi évben megnégyszereződött, és idén is jelentős az érdeklődés az ilyen befektetési megoldások iránt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!