Lakás berendezése

Miből érdemes berendezni a felújított lakást, ha elfogyott az önerő?

Lakás berendezése

Miből érdemes berendezni a felújított lakást, ha elfogyott az önerő?

Veres Patrik
2021-04-03 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-03 Frissítve: 2022-01-18
13291900

Sokan vágtak felújításba a legfeljebb 3 millió forintos állami támogatás segítségével. Egy új lakószoba kialakítása vagy a már meglévők rendbetétele viszont nem várt költségekkel járhat, amelyek után már nem biztos, hogy marad pénz a berendezésekre. Érdemes körüljárni a lehetőségeket, ha elfogyott az önerő és külső finanszírozásból folytatnák az otthonszépítést. 

 

Ugyan a legfeljebb 3 millió forintos felújítási támogatás egy nagyszerű lehetőség a gyermeket nevelők számára, érdemes megtervezni a felújítás költségvetését a munkálatok elkezdésétől annak végéig.

A kertészeti és barkácsáruházak a korlátozások ellenére nyitva lehetnek, ha pedig megfelelő szakembert is találnak, akkor semmi sem akadályozza a lakásfelújítókat abban, hogy akár a támogatás segítségével bővítsék, korszerűsítsék otthonaikat.

 

Aki viszont rosszul mérte fel a felújítás költségeit és nem tervezett tartalékot a váratlan kiadásokra, azt akár a munka félbehagyására is kényszerítheti a pénztárcája. Jellemzően ilyen helyzetbe kerülhetünk, ha nemrég vettünk használt lakást, a felújítás során pedig meglódultak a költségek.

 

Mielőtt külső finanszírozáshoz fordulnánk, érdemes megfontolni, van-e lehetőségünk pénzügyileg egyenesbe jönni és utána, biztonságosan folytatni az otthon berendezését. Ha viszont mindenképp haladnunk kell a felújítással, alaposan járjuk körül a finanszírozási lehetőségeket!

 

Akár 0 százalékos kamattal is vásárolhatunk

 

Berendezések, bútorok és műszaki cikkek vásárlásakor is találkozhatunk áruhitellel. Segítségével nem kell, hogy kifizessük ott helyben a teljes vételárat,hanem akár az üzletben vagy interneten keresztül felvehetünk egy, a vételárral megegyező összegű hitelt. A kölcsönt részletekben fizetjük vissza, így egy jelentős anyagi teher helyett kezelhetőbb lesz a családi kasszának a kiadás.

 

Persze a hitel nem mindig van ingyen: kamatot fizetünk a felvett összegre, így a futamidő végére több pénzt fizetünk ki, mint amennyi a vételár eredetileg volt. Egy 1,2 millió forintos hálószoba-bútor megvásárlása 26,10 százalékos kamattal 10 hónapos futamidőre végül 1 348 180 forintba kerülne, tehát nagyjából 150 000 forintot fizetünk ki azért, hogy ne egyben kelljen rendezni a vételárat.

 

Vannak ugyanakkor olyan üzletek és pénzügyi szolgáltatók, amelyek 0 százalékos hiteldíjmutatóval kínálják az áruhitelt, tehát nincs kamat és egyéb plusz költség a vételáron felül, ha rendben fizetjük a törlesztőket. Persze a 0 százalékos áruhitel esetében is érdemes megfontoltnak lenni: lehet, hogy a hitel költsége a vételárba épült, és így a termék átlagárához képest drágább. Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, érdemes vásárlás előtt egy árösszehasonlítóval megnézni, más boltokban mennyiért vehetjük meg a kiszemelt terméket. 

 

Hitelkártyával pénzt spórolhatunk

 

Ha a jellemzően 45 napos türelmi időn belül vissza tudjuk fizetni az elköltött hitelt, működő megoldás lehet a hitelkártyás vásárlás, hiszen így ingyen használhatjuk a bank pénzét. Fontos, hogy tényleg figyeljünk a teljes tartozás időben történő visszafizetésére, ellenben igen magas kamatot kell fizetnünk a vissza nem törlesztett keretre, jellemzően magasabbat, mint amennyit egy áruhitel esetén fizetnénk. 

 

Akár a jövedelmünk négy-ötszörösének megfelelő hitelkeret is nyitható, amely tudatosan használva akár némi pénzügyi előnyt is jelenthet a különböző, 1-5 százalékos jóváírásoknak köszönhetően.

 

 

 

Hosszabb futamidővel biztonságosabb?

Ha nincs olcsó vagy díjmentes áruhitel és a hitelkártya-adósságot sem tudjuk néhány napon belül rendezni, akkor szabad felhasználású személyi kölcsönre támaszkodhatunk. 

 

Személyi kölcsönt bármire felhasználhatunk. Online is igényelhetjük a futamidő végéig rögzített kamatozással akár 96 hónapos futamidővel. Az igényelhető hitelösszeg néhány százezer forinttól több millióig terjed, önerőre és ingatlanfedezetre pedig nincs szükség. Ha inkább havonta fizetnénk vissza kisebb összegekben a hitelt, személyi kölcsönnel kezelhető a havi törlesztő nagysága.

 

Ha a példában említett 1,2 millió forintos hálószoba-bútort személyi kölcsönből fizetnénk, a Bank360 személyi kölcsön kalkulátora szerint 72 hónapos futamidővel és nettó 250 000 forintos jövedelemmel havi 21 011 forintos törlesztőrészlettel is vehetünk fel kölcsönt. 

 

A futamidő kitolódása miatt tovább fizetünk a banknak kamatot, így a teljes visszafizetendő összeg 1 524 792 forint lesz, tehát több mint 300 000 forint a hitel díja. 

 

 

 

Attól függően, hogy mekkora kölcsönre van szükségünk, a kondíciók változnak. A legbiztosabb, ha igénylés előtt a lehetőségeink alapján hasonlítjuk össze mi is a hiteleket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!