Városi csok megszűnése

Nem hozott rohamot, de év végi pánikmozgást még okozhat a városi csok megszűnése

Városi csok megszűnése

Nem hozott rohamot, de év végi pánikmozgást még okozhat a városi csok megszűnése

Domokos Erika
2023-07-23 Frissítve: 2023-08-07
2023-07-23 Frissítve: 2023-08-07
33970346

A nyári szünet után élénkíthetik a forgalmat a lakáspiacon az év végével megszűnő városi csokot még megszerezni akarók. A magas infláció és hitelkamatok miatt azonban nagy rohamra nem számítanak az ingatlanközvetítők, mert a családok óvatosabbak lettek, a lehetséges igénylők közül pedig sokan már felvették a támogatást. 

 

Alacsony nyári forgalomról számoltak be az Ingatlannet.hu-nak nyilatkozó ingatlanközvetítők, akik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jövő év eleji módosításának hatását egyelőre csak az érdeklődő telefonok és az internetes kattintások számának emelkedésében érzékelik. Az ingatlanosok a nyári szünet után, szeptembertől vagy az utolsó negyedévre várják azt, hogy a városokban még az idén, a jelenlegi feltételekkel és támogatásokkal elérhető csok megszerzéséért megjelennek a vásárlók a piacon, akiknek egy része el is akarja majd adni a meglévő lakását, házát. A magas infláció és lakáshitelkamatok miatt azonban nagy rohamra nem számítanak. 

 

Az év végére felpörgő aktivitás szépségtapaszt jelenthet csak az ingatlanpiacnak az eddig tapasztalt jelentős visszaesést követően. 2023 első negyedévében a megvalósult adásvételek száma 43 százalékkal, 24,6 ezerre csökkent az előző év azonos időszakához képest a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek becslése szerint. Ez idő alatt a kihelyezett új lakáshitelek összege az előző évi harmadára, 115 milliárd forintra csökkent. Az idei első félévet tekintve 43 százaléknál is nagyobb lehet a visszaesés.

 

Egy hónappal ezelőtt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány 2024-től átalakítja a gyereket nevelők és vállalók által igényelhető lakástámogatások rendszerét. Ennek lényege, hogy a csok jövőre már nem lesz elérhető a nagyobb lélekszámú településeken, csak 2630 – rendeletben felsorolt - preferált kistelepülésen, valamint külterületeken (tanyán vagy birtokközpontban). 

 

A „városi csok” helyett a kormány ígérete szerint új támogatást dolgoznak ki, de ennek részletei egyelőre nem ismertek. A még elérhető csok vonzerejét a közvetlen támogatás mellett a vele együtt igényelhető kamattámogatott (fix 3 százalékos kamatozású) lakáshitel, a lakásvásárláshoz kapcsolódó illetékmentesség, valamint az új lakás építése és vásárlása, vagy a falusi csokos ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén érvényesíthető adó-visszatérítési támogatás jelenti.

 

Óvatosabbak lettek a családok

 

„A csok által generált vásárlási kedv folyamatosan jelen volt és van a piacon, de abban a szabálymódosítás bejelentés óta  érzékelhető emelkedés még nem tapasztalható. Ennek oka egyrészt a bejelentés óta eltelt rövid idő, másrészt a nyári időszak, harmadrészt a magas infláció miatti kivárás, negyedrészt pedig az a tény, hogy az érintettek túlnyomó többsége már igénybe vette a kedvezményt az elmúlt években” – válaszolta megkeresésünkre a fővárosban és vidéken több franchise irodával rendelkező City Cartel Ingatlanközvetítő hálózat elemzője. A csok-módosításnak szeptember-októberben lehet érzékelhető hatása, „hiszen jellemző, hogy egy kedvezményes lehetőség igénybevételének végső határidejéhez közeledve »pánikmozgás« indul a piacon”. Azok, akik már csak idén kaphatnak csokot, december 31-ig nyújthatják be az igénylésüket a bankokhoz. 

 

“Az aktuális piaci környezetben nagyobb megfontoltság tapasztalható a családok részéről, jelenleg úgy néz ki, kivárnak az új – városokban tervezett - otthonteremtési támogatás feltételeinek megismeréséig, illetve érzékelhető az anyagi lehetőségek átgondolt mérlegelése az érdeklődők körében” - tapasztalta a City Cartel szakértője, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy „a városi lakásárak jelentős megemelkedése miatt a jelenlegi csok igénybevétele már nem biztosítja a vásárlás anyagi forrását. Akik megtehették, már igénybe vették a támogatást.”

 

Ősszel élénkülhet a forgalom

 

Az érdeklődő telefonokon kívül egyelőre nincs hatása a csok-bejelentésnek a budai hegyvidéki kerületekben ingatlanokat közvetítő IBRED Ingatlaniroda társtulajdonosa, Honos Balázs tapasztalata szerint. Ő szeptembertől vár a jelenleginél nagyobb vásárlói aktivitást, de nagy rohamra nem számít. (A budai, 1,5-2 milliós négyzetméteráron árult házaknál és lakásoknál is árelőnyt jelent a csokos kedvezményrendszer, például egy 100 milliós új ingatlannál, három gyerekkel, kamattámogatott hitel nélkül is 19 millió forintot.)

 

Fokozódó érdeklődésről, magas árakról és alacsony forgalomról számolt be Biró Zsolt, a Debrecen és környékén tevékenykedő DB Ingatlan vezetője. Több megkeresés érkezett a kaposvári székhelyű Somogy-Home ingatlanirodához is az elmúlt négy hétben, de az adásvételek számában ez még nem látszik. A magas hitelkamatok miatt most főként készpénzes vásárlók vannak jelen a piacon. A csoknak az utolsó negyedévben lehet forgalomnövelő hatása, különösen decemberben pöröghetnek fel a vásárlások Nacsa János, a kaposvári cég alapító-tulajdonosa szerint.

 

A soproni fiatalok hitelt is a szomszédban igényelnek

 

Sopronban az albérletpiac lendült fel igazán, a lakásvásárlások egyelőre stagnálnak, illetve csökkentek a tavaly nyári forgalomhoz képest – tudtuk meg Hoppál Krisztiántól, a Lakáskulcs-direct soproni irodavezetőjétől. Szinte teljesen leálltak az új ingatlanépítések, amíg ebben nem lesz élénkülés - amit egy új, a korábbi jegybanki, zöld hitelhez hasonló, lakáscélú hitel támogatna – a szakértő nem vár fellendülést a piacon. Ugyanakkor Sopron eddig is speciális helyzetben volt, mert a családi otthonteremtési támogatások célcsoportját jelentő fiatal korosztály túlnyomó többsége már Ausztriában dolgozik. Ők euróban kapják a fizetésüket, és egyre inkább – a magyarországinál jelenleg kisebb kamatokkal elérhető - osztrák banki hitellel vásárolnak a határ innenső oldalán ingatlant. Ausztriai munkaviszonnyal itthon nem is tudják igényelni a magyar állami támogatásokat – tette hozzá Hoppál Krisztián. 

 

Az ingatlanközvetítő szerint a megemelt összegekkel 2024-től elérhető falusi csoknak ugyanakkor lehet hatása a Sopron környéki településeken, ezek vonzerejét az M85-ös gyorsforgalmi út elmúlt években történt fejlesztése is növelheti.

 

Így változik a megmaradó falusi csok 

 

A csak a preferált kistelepüléseken igényelhető falusi csok támogatási összege használt lakás vásárlása és felújítása esetén emelkedik jövőre (egy gyerekkel 1 millió, két gyerekkel 4 millió, három vagy több gyerekkel 15 millió forintra), míg új lakás építése és vásárlása esetén a jelenlegi összegek maradnak (gyerekszámtól függően 600 ezer, 2,6 millió, illetve 10 millió forint). Ha meglévő ingatlant korszerűsítenek, bővítenek a családok a preferált településeken, akkor a használt lakásos támogatásnak a fele (azaz 500 ezer, 2 millió vagy 7,5 millió forint) igényelhető. A falusi csokhoz jövőre is fel lehet venni a kamattámogatott, 3 százalékos lakáshitel is, valamint az áfakedvezmény is megmarad. Az illetékmentesség sorsa még kérdéses, az új jogszabályban ez nem szerepel, de az év végéig még bőven van idő arra, hogy az illetéktörvény módosításával az új rendeletben szabályozott csokra is fenntartsák ezt a kedvezményt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!