Ha biztosan kapnánk öt plusz évet, eldobnánk a cigit

 Plusz öt évért lemondanánk a káros szenvedélyeinkről

Ha biztosan kapnánk öt plusz évet, eldobnánk a cigit

 Plusz öt évért lemondanánk a káros szenvedélyeinkről

Bank360 tartalom
2022-08-17 Frissítve: 2022-08-17
2022-08-17
28916270
28718564

Szeretnénk sokáig, akár 96 éves korunkig élni, de csak 55 százalékunk gondolja magát egészségesnek. Ha biztosan kapna plusz öt egészséges évet, akkor a magyarok többsége hajlandó lenne lemondani a káros szenvedélyeiről.

 

Az elmúlt ötven évben Magyarországon 69,5-ről 76,9 évre nőtt a születéskor várható átlagos élettartam, a magyarok azonban ennél is tovább, 96 éves korukig szeretnének élni az NN Biztosító kutatása szerint. Ez nemzetközi mezőnyben is kifejezetten magasnak számít: a negyedik legmagasabb a 11 országot (köztük Belgiumot, Szlovákiát és Japánt) vizsgáló kutatásban. (A Longevity, a hosszabb várható élettartamra való felkészültségünket vizsgáló kutatást Magyarországon 1000 fős mintán végezték el, ami reprezentatív volt a 18-79 éves magyar lakosságra nem, kor, régió és iskolai végzettség szerint.)

 

A kutatás legfontosabb megállapítása szerint az emberek nem egyszerűen hosszabb életre vágynak, hanem az egészséges életévek számát szeretnék növelni. A vágyak és a valóság azonban a mi esetünkben messze van egymástól, mert az egészségességben a magyar népesség lefelé lóg ki a nemzetközi rangsorból. A magyar válaszadóknak ugyanis csupán az 55 százaléka gondolja egészségesnek magát, ami messze elmarad a 62 százalékos nemzetközi átlagtól. Ezzel Csehországgal és Japánnal együtt mi vagyunk legkevésbé elégedettek egészségünkkel.

 

A remélt, 96 év hosszú élet mellett a többségnek a legfontosabb a nyugodt, stresszmentes élet lenne. Ez azonban szorosan összefügg az egészséggel, amiben a betegség és a stressz bizonyult két meghatározó káros tényezőnek. Figyelmeztető adat például, hogy a megkérdezettek negyede él állandó vagy gyakori stresszhatás alatt, és 85 százalék tudatosan keresi a stressz csökkentésének módját. Eszerint a kevesebb stressz, és azon belül is az egészséggel kapcsolatos stresszfaktorok elkerülése nagy lépés a boldogabb élet felé.

 

A kutatás külön is kitér az egészségkárosító stressz jellemző okaira is. Ezek között a válaszadók körében a legerősebb stresszfaktort a pénz jelenti (szegénység, munkahely elvesztése, adósság, egészségügyi kiadások). Ezt követi a bizonytalanság, a munkahelyi nyomás, valamint az egészségünk féltése.

 

A kutatás szerint egyértelmű pozitív kapcsolat van az egészségérzet és a boldogság között. Tehát akik egészségesnek érzik magukat, jellemzően boldogabbak is. Tíz megkérdezettből nyolc azonnal lemondana az egészségtelen szokásairól, ha ennek nyomán plusz öt egészséges életévet nyerhetne, és ugyanennyien lennének hajlandóak rászokni valamilyen rendszeres egészséges aktivitásra hasonló kilátásokért cserébe. Természetesen más dolog erről nyilatkozni, és megint más meg is tenni ezt. 

 

Persze senki sem fog adni garanciát, hogy ha eldobjuk például a cigit, akkor kapunk még öt évet, így a mindennapokban az az “életüzlet” sokaknál megmarad a vágyak szintjén. Az azonban látszik, hogy az egészségesség, az egészségmegőrzés egyre előrébb kerül a magyarok értékrendjében is. 

 

A prevencióra, a magasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatásokra egyre többen hajlandóak áldozni is. Ebben nyilván új helyzetet hozott a hálapénz betiltása. Az eddig erre költött pénzt most már szabályozott, ellenőrzött módon is elköltheti valaki, ráadásul olyan, hogy valójában egy egészségügyi szolgáltatást vesz üzleti alapon.

 

A biztosítók is felismerték azt, hogy értékesebbé és fontosabbá válik a gyors, megfelelő, ellenőrizhető egészségügyi szolgáltatás. Az NN Biztosító például ezért indította el az ügyfeleinek díjmentes egészség asszisztencia szolgáltatást.

 

Ezzel egy biztosító megtakarítási és egyéb terméke (életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás, egészségbiztosítás) vagy egy pénztári tagság (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár) is vonzóbbá válhat az öngondoskodók számára, hiszen a majdani haszon mellett kapnak egy folyamatosan igénybe vehető azonnali plusz szolgáltatást is.

 

Mire terjed ki az egészség asszisztencia?

  • Éjjel-nappal elérhető orvosi call center, ahol gyakorló orvosok fogadják a hívást általános orvosi, gyermekgyógyászati vagy akár nőgyógyászati kérdésekben egyaránt.
  • Online orvoskereső és időpontfoglaló, amiben térképen választható ki a megfelelő orvos vagy egészségügyi intézmény, ahova azonnal időpontot is foglalható, egyes szolgáltatóknál kedvezménnyel.
  • Orvosi konzultáció telefonon vagy online. A megadott portálra belépve egy űrlap kitöltésével feltehetjük a kérdéseinket, elküldhetjük a leleteinket. Segítséget kérhetünk az orvosi dokumentumok értelmezésében, betegséggel, gyógykezeléssel, egészségmegőrzéssel és a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos kérdésekben telefonon vagy e-mailben.
  • Betegút menedzsment. Egészségügyi panasz, betegség esetén, ha járóbeteg ellátásra van szükség, orvosi tanácsadás keretében orvosok segítenek az egészségügyi ellátás szakterületének kiválasztásában, a vizsgálatok sorrendjének felállításában, az egészségügyi intézmény kiválasztásban és kérésre megszervezik az ellátást az egyeztetett egészségügyi szolgáltatónál.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!