Az elmaradt családi szja kedvezményt is be lehet még söpörni a bevallással

Potya pénzt találhatunk az adóbevallásunk átfésülésével a hétvégén

Az elmaradt családi szja kedvezményt is be lehet még söpörni a bevallással

Potya pénzt találhatunk az adóbevallásunk átfésülésével a hétvégén

Bank360 tartalom
2023-04-06 Frissítve: 2023-05-15
2023-04-06 Frissítve: 2023-05-15
32133923

A négynapos húsvét alatt is kereshetünk pénzt akár a karosszékben ülve, ha rászánjuk magunkat az adóbevallási tervezetünk átnézésére. Lehetnek olyan kedvezmények, amikről nem is tudtunk, és a munkaadók sem tévedhetetlenek a kedvezményeink érvényesítésében. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni.  

 

Ha valakinek valamilyen kedvezmény járt 2022-ben a személyi jövedelemadóból, és azt év közben, havonta nem érvényesítette, vagy nem jól vonta ezek alapján az adóját a munkaadója, akkor ezt utólag is megteheti. Ennek feltétele az, hogy az szja-bevallásban kitöltse a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait. Ha ezt megteszi, akkor egy összegben juthat hozzá az adóhivataltól járó összeghez.

 

Az szja-kedvezmények mindegyike (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény) a bevallásban érvényesíthető, függetlenül attól, hogy a magánszemély azt év közben adóelőleg formájában érvényesítette-e, illetve megtette-e ezt a munkaadója a nettó bérének kiszámításakor.

 

Ezek között vannak olyanok, amelyeket a munkavállaló nyilatkozata alapján vagy automatikusan figyelembe vesznek a munkaadók a havi adók és nettó bérek utalásánál, de ebben az esetben is jól tesszük, ha megnézzük az adóbevallás-tervezetünkben, a munkaadóktól kapott adóigazolásunkban, hogy ez megtörtént-e, és ha igen, kihasználtuk-e a nekünk járó teljes adókedvezményt.

 

A 25 év alatti fiatalok például 2022-től voltak először jogosultak adóalap-kedvezményre. Nekik nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. Ez 65 055 forint adó-visszatérítést jelenthet havonta. Erről nem kellett nyilatkozniuk, hiszen a kor alapján automatikusan jár, de mivel új kedvezményről van szó, nem árt megnézni, hogy helyesen alkalmazta-e a munkaadó a bérfizetésnél.

 

A személyi kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, amely az összevont adóalapot csökkentette, ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett. Ezt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Előbbiről automatikusan nem tud a munkaadó, csak akkor vette ezt figyelembe a levonásnál, ha nyilatkozatot tettünk róla. Ha viszont ez el is maradt, az adóbevallásban pótolhatjuk ezt, és visszaigényelhetjük az összeget.

 

Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5 000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. Ez sem olyan kedvezmény, amiről a cégünknek automatikusan tudnia kell. Tehát még nem késő pótolni az esetleg elmaradt érvényesítését.

 

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába. Ezt most egy összegben visszaigényelhetik a jogosultak, ha eddig nem érvényesítették a kedvezményt, vagy nem a nekik járó teljes összegben.

 

A NAV által közzétett, és az az e-szja oldalon megtekinthető, módosítható és benyújtható szja-tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget.

 

Az szja-bevallás NAV által készített tervezetével kapcsolatos tennivalókat itt írtunk le részletesen.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!