Hegedüs Éva

​​Rekord nyereség és élen járó innovációk a Gránit Banknál

Hegedüs Éva

​​Rekord nyereség és élen járó innovációk a Gránit Banknál

Herman Bernadett
2023-05-31 Frissítve: 2023-09-29
2023-05-31 Frissítve: 2023-09-29
33157349

Minden célpiacán nőtt tavaly a Gránit Bank annak ellenére, hogy a gazdasági környezet a bankszektor számára nem alakul kedvezően. Az innovációk folyamatosak, jövőre pedig jön a befektetési és privátbanki üzletág. 

 

A magyar bankszektor kihívásokkal néz szembe, de a kihívásokban mindig ott vannak a lehetőségek is - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. A magas infláció és kamatkörnyezet nem kedvez a hitelezésnek, a válság miatt extra terhekkel sújtják a hitelintézeteket, ezért a jövedelmezőségi mutatók az egész szektorban romlottak, a fiókok száma csökkent. 

 

Mindez azonban nem jellemző egyelőre a Gránit Bankra, amely a digitális bankolás terjedésének, költséghatékony működésének és innovációinak köszönhetően évről évre szebb számokkal áll elő. A fiatal, affluens, modern, minőségi kiszolgálást igénylő ügyfélkör a felmérések szerint nagyon is nyitott a digitális bankolásra, 80 százalékuk aktívan használja a mobilbankot, és minden második ügyfél figyelemmel kíséri a technológiai innovációkat.

 

Az ügyfelek 91 százaléka már videóbankon vagy szelfivel nyit számlát a banknál, a 75 százalékuk így bonyolítja le az állampapírok vásárlását is. Ennél a terméknél a Magyar Államkincstárral versenyezve ingyenes számlanyitást, számlavezetést és értékpapírvásárlást biztosít az ügyfeleinek a pénzintézet.

 

Az ügyfelek között elvétve fordul csak elő, hogy valaki nem online igényli a babaváró támogatást vagy a jelzáloghitelt, 97, illetve 96 százalékuk digitális csatornán bonyolítja le a folyamatot. A babavárónál a teljes folyamat digitálisan végig vihető, jelzáloghitelnél viszont a szerződés aláírásához jelenleg még be kell menni a bankba. 

 

Minden szegmensben hatalmas növekedés

 

A bank 2022-ben is minden piacán (lakosság-vállalat, hitel-betét) a szektorátlagot meghaladó növekedést és kimagasló eredményességet ért el. A Gránit Bank mérlegfőösszege 2022-ben meghaladta az 1000 milliárd forintot, ami közel 50 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az adózás előtti eredmény több mint 13 milliárd forint lett, ez csaknem a háromszorosa a 2021-esnek, a saját tőke pedig közel 30 milliárd forinttal gyarapodott.

 

A bank portfóliójának minősége továbbra is kiváló, a nem teljesítő hitelek aránya mindössze 0,02 százalék, vagyis gyakorlatilag nincs bedőlt hitel a banknál (a bankszektorban átlagosan a hitelállomány 3,86 százaléka számít nem teljesítőnek). Az ügyfélszám is nő, a bank tavaly év végén már 104 ezer ügyfélszámlát vezetett.

 

A Gránit Bank még az előző évben lezárta az Equilor tranzakciót, jelenleg folyamatban van a Diófa megvásárlása. A 2022-es bankcsoport szintű eredményekben az Equilor teljesítménye már megjelenik. A csoportszinten kezelt számlák száma elérte a 118 ezret, és a kezelt vagyon nagysága pedig meghaladta az 1300 milliárd forintot.

 

Az adózás előtti eredmény 13 milliárd forint, az adózott eredmény 11,25 milliárd forint lett. A sajáttőke-arányos megtérülés 25,2 százalékos volt ez alapján, ami rendkívül magas, ennek ellenére a közgyűlés úgy határozott, hogy a tavalyi eredmény teljes egészében az eredménytartalékba kerül, osztalék nem lesz. Az elmúlt években sem volt osztalék, eddig mintegy 20 milliárd forintot hagytak bent a bankban a részvényesek, hogy ezt a hitelintézet fejlesztésére, növekedésére fordítsák. 

 

Újabb fejlesztések jönnek

 

A bank egyik friss innovációja a mobilbanki alkalmazás megújítása. Számos új funkció elérhető az applikációban, megújult a felhasználói felület. Egyszerűen lehet lekötni a betéteket, a kártyahasználat alapján kiszámolja, mekkora az ügyfél karbonlábnyoma, könnyebbé válik a csekkbefizetés, és a bankkártyákkal kapcsolatos ügyletek közé is felvettek új funkciókat, például az ügyfélhitelesítést követő PIN-kód vagy bankkártya adat lekérdezést. Új bankkártyát is percek alatt szerezhet az ügyfél a mobilbankban, és bár fizikailag nyilván nem kapja meg azonnal a plasztiklapot, de digitális formában azonnal használhatja is például a mobiltárcájában. 

 

Az idei évben a hitelezés terén Hegedüs Éva nem számol a korábbi években megszokott növekedéssel. A mostani kamatkörnyezetben felelőtlenség piaci alapon hitelt felvenni és hitelt nyújtani - így fogalmazott. A vállalati és a lakossági hitelpiacot is az idén az államilag támogatott konstrukciók uralják majd, ezekből szeretne a Gránit Bank a piaci súlyánál nagyobb mértékben részesedni. 

 

A Gránit Bank az Equilorba és a Diófába történő befektetéseivel a digitális banki jelenlét mellett a befektetési szolgáltatási üzletág teljes spektrumában is bővíteni kívánja szerepét, beleértve az alapkezelést, vagyonkezelést is. A befektetési banki és privátbanki üzletág várhatóan 2024 első negyedévében indul majd el. 

 

 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!