Sokszor a kapcsolat is rámegy a lakásfelújításra

Sokan lakásfelújításba menekülnek az infláció elől

Sokszor a kapcsolat is rámegy a lakásfelújításra

Sokan lakásfelújításba menekülnek az infláció elől

Tóth Katalin
2022-06-25 Frissítve: 2022-09-14
2022-06-25 Frissítve: 2022-09-14
27824795

A magyarok közel fele úgy gondolja, hogy infláció miatt érdemes most megvalósítani a lakásfelújítást, mert később még drágább és nehezebb lesz. Másik felük szerintük jobb most kivárni, mert később talán olcsóbban és könnyebben megússzák - derül ki a Cofidis Hitel Monitor felmérésből.


Az elmúlt két évben a saját vagy családjuk tulajdonában lévő lakásban élők 36 százaléka végzett valamilyen felújítási munkálatot, idén azonban csökkent a felújítási kedv. Míg 2019-ben a lakosság 51 százaléka tervezett lakásfelújítást egy-két éven belül, most jóval kevesebben, a megkérdezettek 17 százaléka gondolkodik rajta a kutatás szerint.

 

A legtipikusabb tervezett munkálat a festés, mázolás és a tapétázás. Ezt a megkérdezettek 59 százalék tervezi. A fürdőszoba-felújítás 28 százalékuknál van napirenden. A válaszadók ötöde gondolkodik a fűtési rendszer lecserélésén vagy kiegészítésén az elkövetkező egy évben. A legtöbben modernebb, környezetbarátabb megoldást keresnek. A fűtéskorszerűsítésen gondolkodók 16 százalékát pedig az motiválja, hogy biztosabban hozzáférhető energiaforrásra váltson.

 

Átlagosan 700 ezer forinttal lett drágább

A megvalósult felújítások átlagosan 2,4 millió forintba kerültek az elmúlt két évben. A legtöbb felújítás drágább lett, mire elkészült. Átlagosan 700 ezer forinttal került többe, mint eredetileg tervezték. A munkálatokat jellemzően önerőből finanszírozták. 73 százalék saját forrást, illetve megtakarítást is felhasznált, és 11 százalék vett fel valamilyen kölcsönt.  Az idén felújításban gondolkodók kétharmada tervez meglévő, saját forrást használni, 20 százalékuk pedig valamilyen hitelt vesz igénybe.

 

A magyarok 10 százaléka tervez kölcsönt felvenni a következő egy évben. A legnépszerűbb hiteltípus erre a személyi kölcsön. A Bank360 hitelkalkulátorával ki is számolhatjuk, mennyi törlesztőre kell számítanunk.

 

Az átlagos hitelösszeg a Cofidis felmérésében 1,2 millió forint. A hitelt felvenni szándékozók 37 százaléka lakásfelújításra, korszerűsítésre költené a pénzt. Az elmúlt egy évben személyi kölcsönt felvevők 21 százaléka fordította a kapott pénzt erre. Ilyen célra 2022. december 31-ig az állami lakásfelújítási támogatást és az ehhez kapcsolódó kedvezményes hitelt is igénybe vehetjük, amit itt kalkulálhatunk ki.

 

 

Megpróbáltatások: kosz, zaj, drágaság, összeveszés

Akik idénre tervezik a munkálatokat, leginkább az áremelkedéssel kapcsolatos nehézségektől tartanak. 56 százalék attól fél, hogy drágább lesz az anyag, 41 százalék attól, hogy a munkadíj lesz majd több, 37 százalék szerint pedig nem lesz elég a pénze a munkálatok befejezéséhez. 

 

Azok számára, akik már túl vannak a felújításon, a drágább alapanyagon túl a megfelelő szakember megtalálása, az elhúzódó felújítás és az ezzel járó kényelmetlenségek, a kosz és a zaj voltak a valódi megpróbáltatások. 

 

A nehézségek ellenére a többség nem bánta meg, hogy belevágott. Ha mégis, akkor a legtöbben azt bánják, hogy nem számoltak a munkálatok elhúzódásával, nem gyűjtöttek össze több pénzt előre. Valamint azt is nehezményezik, hogy a spórolás miatt végül nem azokat a dolgokat vásárolták meg, amelyek igazán tetszettek nekik. Azt is a negatívumok közé sorolták, hogy a feszültségeket egymáson vezették le partnerükkel.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!