Szja-visszatérítés kedvezmények

Itt az szja-bevallási határidő: néhány perc alatt sok pénzt kereshetünk

Szja-visszatérítés kedvezmények

Itt az szja-bevallási határidő: néhány perc alatt sok pénzt kereshetünk

Bank360 tartalom
2023-05-16 Frissítve: 2023-05-16
2023-05-16
32840411

Május 22-ig még van lehetőség véglegesíteni  vagy benyújtani az szja-bevallást. Az adatokat a családi kedvezmények és a különböző megtakarítási formákkal elérhető szja-visszatérítés miatt is érdemes átnézni. A rendszeres nyugdíjmegtakarítók most akár 280 ezer forint sorsáról is dönthetnek. 

 

Már csak egy hét áll rendelkezésre, hogy véglegesítsük vagy benyújtsuk az szja bevallást, a határidő ebben az évben május 22. A NAV a bevallást automatikusan elkészítette a magánszemélyeknek, ezért az adatok ellenőrzése, illetve a véglegesítés az e-szja oldalon keresztül nem igényel több időt néhány percnél. A nyugdíj- és egészségpénztári tagoknak érdemes mégis néhány extra percet rászánni az ügyintézésre, hogy biztosan jó helyre kerüljön az adóvisszatérítésük - javasolja az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége. 

 

Azok, akik önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy nyugdíjbiztosítással rendelkeznek, nemcsak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem arról is dönteniük kell, hogy rendben legyen az öngondoskodást szolgáló befizetések után járó adóvisszatérítés is. 

 

Ez azt jelenti, hogy nyilatkozniuk kell arról, melyik számlájukra érkezzen az adóvisszatérítés. Ez az összeg az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetéseknél összesen 150 ezer forint lehet, de ha más típusú nyugdíjmegtakarításunk is van, akkor akár 280 ezer forintot is vissza lehet igényelni évente. 

 

„Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pénztártagok ennek a nyilatkozatnak az elmulasztásával több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le, ami pedig a nyugdíj- vagy egészségpénztári megtakarításaikat gyarapíthatná” – hívja fel a figyelmet Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke. Tavaly a 2021. évi személyi jövedelemadóból 25,1 milliárd forintot térített vissza az állam, ami jócskán elmaradt az elméletben visszajáró 37,2 milliárdos összegtől. Igaz, ebben az évben a differencia egy része a családi adókedvezmény miatt nem volt érvényesíthető.

 

Érdemes nyilatkozni, megosztható a számlák között a visszaigényelhető összeg

 

A kedvezményekre jogosultaknak azért is érdemes nyilatkozatot tenni, mert az szja-visszatérítés összege tetszés szerint megosztható a pénztári számlák között, de akár úgy is dönthetünk, hogy csak az egyikre kérjük a teljes összeget. Azok, akik inkább a nyugdíjas évekre félretett pénzüket szeretnék gyarapítani, kérhetik a nyugdíjmegtakarítási számlájukra a visszatérítést, de ha más célokra kell a pénz, akkor a visszajáró szja akár egészségpénztári számlára is kérhető. 

 

Ebben az esetben az összeg fordítható egészségügyi kiadásokra, de akár lakáshitel törlesztésre is. A nyugdíjpénztári tagoknak a tagság kezdetétől számítva 10 év után lehetőségük van a számláról kifizetést igényelni, emellett a nyugdíjpénztári megtakarítás örökölhető is.

 

Milyen kedvezményekre érdemes még figyelni?

 

Akinek valamilyen kedvezmény járt 2022-ben a személyi jövedelemadóból és év közben, havonta nem érvényesítette azt, az szja bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait.

 

A személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike a bevallásban érvényesíthető, függetlenül attól, hogy a magánszemély azt év közben adóelőleg formájában érvényesítette-e. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyilatkozata alapján a munkáltatója ennek figyelembevételével vonja év közben az adóját. Ha ez nem történt meg vagy nem helyesen, akkor a bevallás véglegesítésekor ezt még ki lehet javítani. 

 

Az alábbi kedvezményekre való jogosultság esetében érdemes megnézni a bevallásunkat:

 

  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye: 25 év alatt nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. Ez 65 055 forint adó-visszatérítést jelenthet havonta.
  • Személyi kedvezmény: ezt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, amely az összevont adóalapot csökkentette, ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett. 
  • Első házasok kedvezménye: változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5 000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.
  • Családi kedvezmény: az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába – amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha eddig nem érvényesítették a kedvezményt.

 

A további részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon. Fontos, hogy ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget. A pénztári kedvezmények nem visszaigényelhetőek, ezeket a NAV az adózó pénztári számláján írja jóvá.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!