pénz

Tovább csökkentik a legnépszerűbb állampapír kamatát

pénz

Tovább csökkentik a legnépszerűbb állampapír kamatát

Herman Bernadett
2023-07-26 Frissítve: 2023-08-31
2023-07-26 Frissítve: 2023-08-31
34022840

A jövő héten jön az új inflációkövető lakossági állampapír, ami már tízéves futamidejű lesz. A futamidő nő, de kamatbónusz tovább csökken, már csak 14,75 százalékos lesz az induló kamat, és mindössze 25 millió forintnyit adnak el egy ügyfélnek. 

 

Új lakossági állampapírral indítja a következő hónapot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 2033/I sorozat Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) lesz, vagyis a kamata minden évben az előző évi átlagos inflációhoz igazodik majd. A kamatprémium viszont egyre kisebb, már csak 0,25 százalék, vagyis az induló kamat csupán 14,75 százalékos lesz. A PMÁP a legnépszerűbb lakossági állampapír most, 2023. első hat hónapjában 2 129 milliárd forint összegben vásároltak ilyen kötvényt a kisbefektetők.

 

Az új, tízéves sorozattal az ÁKK célja a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének további hosszítása, valamint a lakossági állampapírokban megtakarító ügyfelek számának növelése, illetve hosszú távú, jó kamatozású, biztonságos, megbízható, kamatadó- és szochomentes befektetési lehetőség biztosítása a magyar lakosság számára. A jelenlegi PMÁP-ok 5 és 8 éves futamidejűek.

 

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egyidőben, azaz 2023. augusztus 1-től a két jelenleg még elérhető PMÁP-sorozat forgalomba hozatala lezárul. A 2028-as PMÁP kamata pontosan annyi, amennyi az új tízéves papíré lesz, a 2030-as 15,5 százalékos kamatot fizet. Az is változik, egy-egy lakossági ügyfél mennyit jegyezhet a sorozatból. A korábbi sorozatokból akár 250 millió forintnyit is vehettek az ügyfelek, az újakból már csak 25 milliót. 

 

A nagyobb összeget befekteti szándékozó ügyfelek számára maradhat a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), amelyet továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni. Vagy választhatnak a bankjuknál valamilyen más befektetést, amelynek a hozamát viszont, ha csak nem teszik tartós befektetési számlára vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára, az idén júliustól már 13 százalékos szocho is terheli. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!