A hiteldrágulásokban még csak most jöhet a java

20-30 ezer forinttal is nőhetnek a havi hiteltörlesztők a berobbanó kamatemelések miatt

A hiteldrágulásokban még csak most jöhet a java

20-30 ezer forinttal is nőhetnek a havi hiteltörlesztők a berobbanó kamatemelések miatt

Varga Zsombor
2022-03-24 Frissítve: 2022-03-24
2022-03-24
19917934

Az MNB magasabb fokozatba kapcsolta a november óta egyébként is intenzív kamatemelési ciklusát, hogy az idei nyáron várható akár 11 százalékos inflációt már kellő időben mérsékelje. A lépés a már eddig is kézzelfogható hiteldrágulásokat szintén felgyorsítja a következő hónapokban. A Bank360 egy 14 milliós lakáshitelnél számolta ki, meddig emelkedhetnek a törlesztőrészletek.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden 1 százalékkal emelte meg az alapkamatot, ami így már 4,4 százalékra növekedett. A valódi irányadó ráta viszont eközben már korábban 5,85 százalékra nőtt, és a kamatemeléssel együtt erős üzenetet küldött az MNB a felgyorsított kamatemelési-ciklusról. Az alapkamat keddi növelése után ezt az irányadó mutatót, az egyhetes betét kamatát emelte csütörtökön már 6 százalék fölé, 0,3 százalékkal 6,15-re a jegybank.

 

A tartósan magasabb kamatokra a megnövekedett inflációs kockázatok miatt van szükség, július-augusztusban ugyanis akár a 11 százalékos infláció is eljöhet az előző évhez viszonyítva az MNB előrejelzési sávja alapján. Az akár kétszámjegyű infláció leküzdésére pedig magas kamatokra van szükség, ami viszont azzal is jár, hogy a hiteleket is csak magasabb költségek mellett lehet felvenni.

 

A Bank360 egy újonnan, 20 éves futamidőre felvett, 14 millió forintos lakáshitel esetében mutatja be, hogy mennyit emelkedtek a törlesztőrészletek november óta, és milyen drágulások jöhetnek még, ha a bankok érvényesítik a jelenlegi vagy a következő hónapokban várható kamatemeléseket. A szakértők a legutóbbi, 240 ezer forintot kitevő mediánbér bankba utalásával és 5 éves kamatperiódussal számoltak a vizsgált hitelnél.

 

7-8 ezer forinttal is emelkedtek már a törlesztők

Egy 14 millió forintos lakáshitel már az eddigi emelések hatására is jelentősen drágult a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján. A CIB 5 Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel ugyan tartja még magát 6 százalék alatti THM-en, így a CIB ajánlatára 96 748 forintos havi törlesztőt jelent.

Az Erste piaci kamatozású lakáscélú hitelek 5 éves kamatperiódussal és a K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel ajánlatok azonban már átlépik a 100 ezer forintos havi törlesztőt 6,2 százalék körüli THM mellett. A Raiffeisen havi 101 841 forintos részletet kínál, míg a Gránit Bank ajánlatához már 108 251 forintos havi törlesztőrészlet tartozik 7,21 százalékos THM mellett. Mindez azt jelenti, hogy november közepihez képest már eddig is 7-8 ezer forinttal nőttek a törlesztőrészletek.

 

Még 20 ezer forintos drágulás jöhet a háborús emelések miatt

A jelenlegi költségek azonban még korántsem tekinthetőek a legmagasabbnak. A bankok a márciusi jegybanki kamatemeléseket még szinte egyáltalán nem érvényesítették az áraikban, ráadásul az MNB által belengetett erőteljesebb szigorítás még feljebb tolhatja majd a banki forrásköltségeket. A hosszú távú banki költségeket jelző referenciakamat, a BIRS 5 éves lejáraton már 6,7 százalékot tett ki március 23-án.

 

Két százalékos kamatprémiummal számolva így tavaly novemberben 5,89 százalékos THM mellett 99 414 forintos havi törlesztőrészlet jellemezte volna a 20 évre felvett 14 millió forintos lakáshitelt, ha a bankok csak a forrásköltségükből indultak volna ki a hitelek árazása során. A pénzügyi intézetek azonban ennél jobban ragaszkodtak a stabil hitelezéshez, és csak lassabban emelték meg az ajánlataik kamatát.

Jelenleg ugyanez a helyzet: már 8,7 százalékos THM mellett 123 273 forintos törlesztőrészlet lenne indokolt, amitől a legtöbb ajánlat még 20 ezer forinttal olcsóbb. A bankok várhatóan most sem rögtön fognak ekkora drágulással előrukkolni, április elején azonban így is tetemes emelésekre lehet számítani a lakáshiteleknél - prognosztizálja a Bank360.hu.

 

A banki forrásköltségek azonban ennél is magasabbra emelkedhetnek. Az 5 éves lejáratú referenciamutató elsősorban amiatt emelkedhet, mert az MNB leszögezte, hogy hosszabb ideig fog fennállni a magasabb irányadó ráta, ami a bankok kamatvárakozásait is megemelheti. A jelenleginél 1 százalékkal magasabb 5 éves BIRS már közel 10 százalékos THM-et is előidézhetne, ami már 132 332 forintos havi törlesztőrészletet jelentene a 20 évre felvett 14 millió forintos lakáshitelnél.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!