Becsomagolt ajándékot nyújt egy nő

A rekordot döntő áruhitelek lettek az ajándékozás nyertesei

Becsomagolt ajándékot nyújt egy nő

A rekordot döntő áruhitelek lettek az ajándékozás nyertesei

Varga Zsombor
2022-02-09 Frissítve: 2022-02-09
2022-02-09
18737074

Tavaly decemberben már elkezdődött a személyi kölcsönök drágulása, ami a legnépszerűbb szabad felhasználású hitel folyósításán is rajta hagyta a nyomát. A kisebb összegű kölcsönök iránti igény viszont nem csillapodott, az áruhitelek a karácsonyi ajándékvásárlás időszakában új rekordot értek el.

 

33,3 milliárd forintos összegben helyeztek ki a bankok személyi kölcsönt decemberben, vagyis ismét tovább csökkent a hiteltípus havi folyósítása a novemberi 38,3 milliárd forintos havi folyósítást követően. Az egy évvel korábbi, 2020. decemberében kihelyezett 22,1 milliárd forintot így is meghaladja. Habár a válság bezuhanásán már túl van a személyi kölcsön, a koronavírus előtti számokat nem tudja hozni a hiteltípus.

Az év végén rendszerint alacsonyabb összegben folyósított személyi hitelek a szokásosnál is nagyobb mértékben csökkentek. Összességében a 2020-as év során gyakorlatilag elveszett hiteltípust idén nyáron visszaerősítették a bankok intenzív kampányok segítségével, de épp mikor már elérhető közelségbe került volna a 2019. májusi 55,8 milliárd forintos rekordérték, visszacsúszott a hitelek folyósítása. Így a tavaly szeptemberi 46,3 milliárd forint számít a válság utáni csúcsértéknek, amitől most már messze kerültek a személyi kölcsönök.


Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Folyamatosan drágulnak a személyi kölcsönök

 

A személyi hitelek további erősödését az időközben érvényesülő kamatemelések is nehezíthetik. A bankok meglehetősen sokáig kitartottak, így a személyi kölcsön kamatemelése csak a karácsony előtt kezdődött el szemben a lakáshitelek költségének őszi megugrásával. Decemberben viszont már a személyi hitelek sem úszták meg. Az átlagos évesített kamat 11,84 százalékra nőtt a korábbi 11,74 százalékról, az átlagos THM pedig hasonló mértékben 12,39 százalékra emelkedett a novemberi 12,26 százalékhoz képest.

Ez azonban még önmagában nem jelent jelentős drágulást, tavaly május előtt ennél magasabb költségek jellemezték a személyi kölcsönöket. Ugyanakkor a személyi hitelek drágulása azóta folyamatosan tart, könnyen lehet, hogy hamar visszatérnek a válság előtti 13 százalék körüli átlagos kamatszintek.

Rekordot döntöttek viszont az áruhitelek

 

Már a Black Friday akciók hónapjában, novemberben is rekordközeli, 3,5 milliárd forintos összegben vettek fel az áruházakban azonnali kölcsönt a fogyasztók. A tavaly decemberi 4,4 milliárd forinttal viszont már megdőlt a pont egy évvel korábban, szintén karácsonykor felvett 3,6 milliárd forintos korábbi rekordérték. A karácsonyi szezon tehát még mindig jó alkalmat biztosít a nagyobb értékű ajándékok, például elektronikus termékek megvételére.

Az áruhiteleknél pedig decemberben még nem érvényesült a személyi kölcsönökre már jellemző kamatemelés. Az egy éven túli, de öt éven belüli kamatfixálás esetén felvett áruhitelek THM-e még csökkent is 10,82 százalékra a korábbi 11,11 százalékról, míg az éven belüli fixálás esetén csak alig emelkedett 13,37 százalékra a THM a korábbi 13,31 százalékról. Ellentétben a személyi kölcsönökkel, az áruhiteleknél a karácsonyi akciók többet számítottak, mint a kamatemelés.

 

A szabad felhasználású jelzáloghitelek azonban hasonló utat jártak be, mint a személyi hitelek. A decemberi 8,7 milliárd forintos folyósítás süllyedést jelent az előző havi 9,3 milliárd forinthoz képest, és április óta a legalacsonyabb havi hitelkihelyezést jeleníti meg. A kamatemelés már a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is utolérte, az átlagos THM így már 6,27 százalékot tett ki a novemberi 5,82 százalékhoz képest- ez még magasabb emelkedés, mint amivel a szintén szabad felhasználású személyi kölcsönök költsége növekedett.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!