Boldog fiatal nő napszemüvegben nézi a telefonját egy óvárosi főtéren

Megtolták az akciók az áruhiteleket, hatott a Black Friday

Boldog fiatal nő napszemüvegben nézi a telefonját egy óvárosi főtéren

Megtolták az akciók az áruhiteleket, hatott a Black Friday

Varga Zsombor
2022-01-13 Frissítve: 2022-02-14
2022-01-13 Frissítve: 2022-02-14
18179974

Lendületet vettek az áruhitelek a csábító akcióktól, és az utolsó “békebeli”, azaz banki kamatemelésektől még többnyire mentes hónapban az előző évinél és az októberinél is több fogyott belőlük. A szabad a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök iránt is stabil maradt a kereslet novemberben, míg a személyi hitelek a nyári és szeptemberi csúcsok után tovább araszoltak lefelé.

 

38,3 milliárd forintos összegben helyeztek ki a bankok személyi kölcsönt novemberben, ami elmarad az októberi 40,6 milliárd forintos folyósítástól. Az előző évi novemberhez képest azonban látszik, hogy már nincs válságban a hiteltípus, 2020. novemberben ugyanis még jelentősebb kevesebbet, 23,9 milliárd forintot folyósítottak személyi kölcsönökből. 

Ugyanaz a szezonalitás volt tapasztalható november végéig a személyi hitelekben, mint az előző évben: a még a nyári csúcsok szintjén teljesítő szeptember után folyamatosan csökkent a bankok folyósítása, de mindegyik hónap jelentősen meghaladta az előző évit. Ha a trend decemberben is megmaradt, akkor valamelyest még apadnak az új személyi hitelek, és a folyósítás 2022. januártól vehet újabb lendületet. Kérdés, hogyan hat erre ennek a hiteltípusnak a drágulása, hiszen december közepe óta egymás után jelentik be a bankok a személyi kölcsöneik kamatainak megemelését.


November végéig számottevő drágulás még nem jelentkezett a személyi kölcsönöknél. Az átlagos évesített kamat 11,74 százalékot tett ki novemberben, közel az előző havi 11,75 százalékos kamathoz. Az átlagos THM szintén alig változott, 12,26 százalékot mutatott a 12,25 százalékos értéket követően. Az egy évnél hosszabb, de öt évnél rövidebb kamatfixálás esetén kis mértékben még csökkent is az átlagos THM, 13,19 százalékra a korábbi 13,26 százalékról. A december végén beinduló, majd január elején folytatódó banki kamatemelések azonban jó eséllyel véget vetnek az eddigi kedvező árazásnak.


Az akciók az áruhiteleket is felpörgették

A novemberi személyi kölcsön folyósítás bár nem volt különösen alacsony, a hasonló célra felvett piaci hitelek ennél stabilabbnak bizonyultak az ősz utolsó hónapjában. A szabad felhasználású jelzálogkölcsönök már május óta tartják 10 milliárd körüli folyósításukat. Novemberben 9,3 milliárd forintot helyeztek ki a bankok a jelzálogjog bejegyzésével járó kölcsönből az októberi 9,4 milliárd forintot követően. A szabad felhasználású jelzáloghitelek folyósítását segíthette, hogy a hiteltípus átlagos THM-e az októberi 5,9 százalékról 5,82 százalékra csökkent novemberben.

Szintén erős hónapot zártak novemberben az áruhitelek. Az akciókról és a boltok intenzív kampányairól ismert Black Friday tavaly egész novemberben zajlott, noha hivatalosan csak a hónap végi hétvégen került volna megrendezésre. Ebben a hónapban az áruhiteleket 3,5 milliárd forintos értékben folyósították, meghaladva az októberi 3,1 milliárd forintot és a 2020 novemberében kihelyezett 3,2 milliárd forintot. Mindeddig csak a 2020. decemberi 3,6 milliárd forintos összeg haladta meg az áruhitelezés tavaly novemberi számait.

 

Az áruhitel esetén sem lehetett egyértelmű drágulásról beszélni tavaly novemberben. Az egy évnél rövidebb kamatfixálás esetén jókora csökkenést jelentett az átlagos THM 13,31 százalékos novemberi értéke az októberi 14,76 százalékot követően. Az egy és öt év közötti kamatrögzítés esetén ugyanakkor már 11,11 százalékra emelkedett az átlagos THM novemberben az előző havi 10,67 százalékhoz képest.

 

Az áruhitelek magas folyósítása és stabil árazása még a karácsonyi időszakban is megmaradhatott, idén azonban már magasabb költségekkel érdemes számolni. A személyi kölcsönöknél már meg is indult a drágulás, a jegybank kamatemelési ciklusának hatása alól pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelek és az áruhitelek sem tudják majd kivonni magukat: 2022-ben várhatóan csak magasabb piaci kamatok mellett lehetséges szabad felhasználású hiteleket felvenni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!