Két mosolygó ember tart egy kulcsot amin egy ház alakú kulcstartó van

Az év végi kamatemelések ellenére rekordot dönthetnek a lakáshitelek

Két mosolygó ember tart egy kulcsot amin egy ház alakú kulcstartó van

Az év végi kamatemelések ellenére rekordot dönthetnek a lakáshitelek

Bagyinszki Dániel
2022-01-13 Frissítve: 2022-01-18
2022-01-13 Frissítve: 2022-01-18
18200098

Előrehozott kölcsönfelvétellel, fixesítéssel és futamidő-hosszabbítással reagáltak az ügyfelek a lakáshitel kamatok már megkezdődött és még várható emelkedésére. A hiteldrágulás érdemi hatása már csak decemberben érződhetett, így a bankok a lakáscélú kölcsönöknél már ettől függetlenül is rekordévet zárhattak.

 

Sorra dőltek 2021-ben a lakáshitel-folyósítási rekordok, még novemberben is a korábbi években megszokottnál magasabban, 100 milliárd forint felett maradt a folyósítás tavaly március óta. A december végi adatok még nem ismertek, de a Bank360.hu körkérdéséből kiderült, milyen tendenciákat tapasztaltak a hitelintézetek a lakáscélú jelzálogkölcsönöknél az év utolsó részében, hogy hogyan reagáltak az ügyfelek a megkezdődött kamatemelésekre.

Az Erste Banknál jelentős növekedésről számoltak be a lakáshitelek tekintetében az év első felében, amikor a hitelfolyósítás egyharmadával meghaladta az egy évvel korábbit. Az év második felében, ahogy a piac is zsugorodott, az Erste is mérséklődést tapasztalt. Ügyfeleik továbbra is a hosszú kamatperiódusú hiteleket keresik elsősorban. Azok közül pedig, akiknek rövid kamatperiódusú kölcsöne van, kis mértékben nőtt a fix kamatozású konstrukciókra váltók aránya, leginkább a hathónapos hiteleket cserélik 10 évre fixált kölcsönökre. 

 

A K&H szezonális hatást is tulajdonít a csökkenő lakáshitel-igényléseknek, összességében pedig igen erős évnek írják le a lakáshitelek szempontjából a lakásfelújítási hitellel és zöld hitellel megtámogatott 2021-et. A bank egyelőre nem érzi a kamatemelés negatív hatását, véleményük szerint rövid távon ez inkább az igénylők által felvehető hitelösszeg maximumára hathat ki. 

 

A K&H ügyfelei is hosszú futamidőre (15 és 20 évre) keresnek elsősorban lakáshitelt, és legtöbben a biztonságra törekedve 10 éves vagy ennél is hosszabb kamatperiódust választanak. A banknál nem tapasztaltak változást a lakáshiteleiket fixesíteni igénylők körében.

A Budapest Bank szakértői szerint a közeljövőben lakáshitelt felvenni kívánó ügyfelek igyekeztek előrehozni a hitelfelvételt a kamatemelések következtében. A banknál elsősorban az alacsonyabb jövedelműek körében érzékelhető a kamatemelések hatása. Jellemzőbb emiatt a hosszabb futamidő választása, és nőtt a kereslet körükben a kamattámogatott lakáshitelek iránt is. A hitelkiváltás iránti igény továbbra is alacsony, többnyire az átlagosnál nagyobb összegű, változó kamatozású piaci hitelek körében jellemző. 

Az MKB Bank az év végén is élénknek jellemezte a lakáshitelezési piacot, “a hitelezés volumene nem csökkent fordítottan arányosan a kamatemelkedések mértékével”. A lakáshitel-kihelyezések követték az éves tendenciát a banknál, a zöld hitel növekvő aránya mellett. Még nem tapasztaltak megnövekedett ügyféligényt a változó kamatozású hitelek kiváltására, akik pedig élnek a lehetőséggel, azok az egyébként is népszerű 10 éves kamatperiódusú bíró konstrukciót választják.

 

A Takarékbanknál az első tíz hónapnál alacsonyabb lakáshiteligénylést tapasztaltak november-decemberben, ekkor a jelzáloghitelek 20 százalékát az otthonfelújítási és zöld hitelek tették ki. 

 

A korábbi években nem volt túl népszerű a konstrukcióváltás, ám a kamatemelések hatására egyre több ügyfelük érzi szükségét a hosszabb kamatperiódusú hitelre váltásnak. Elsősorban a fixesítésben is érdekelt, változó kamatozású hitellel rendelkezők élnek a hitelkiváltással, jellemző, hogy a korábban forintosított devizahiteleket szeretnék kiváltani. 

 

Az Unicredit Bank is az ügyfelek fokozott érdeklődéséről és az igénylések korábban is intenzív ütemének folytatásáról számolt be az év utolsó hónapjaiban. Úgy látják, hogy a hitelfelvételi kedv a kamatemelési tendenciák miatt erősödött ismét, hogy még minél kedvezőbb kamatok mellett vehessenek fel az ügyfelek hitelt. 

 

A Bank360.hu-nak adott válaszai szerint az Unicreditnél nőtt a hitelkiváltást igénylő ügyfelek aránya, akik alapvetően a rövidebb kamatperiódusú hiteleket szeretnék hosszabbra vagy végig fix kamatozásúra váltani. Azt tapasztalták, hogy az emelkedő kamatok mellett fontos az ezt igénylő ügyfelek számára, hogy változatlan törlesztőrészletekkel tudják előre tervezni háztartásuk költségvetését.”

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!