Megúszható az osztálypénz kezelésével járó frász

Így kezelhető könnyebben és okosabban az osztály pénze

Megúszható az osztálypénz kezelésével járó frász

Így kezelhető könnyebben és okosabban az osztály pénze

Herman Bernadett
2023-09-16 Frissítve: 2023-09-15
2023-09-16
34713295

Elindult az iskola. Ezzel együtt a szülői értekezletek is, amelyek egyik programpontja az osztálypénz. A szülői munkaközösségben mindig kiemelt feladat az osztály pénzügyeinek kezelése, a készpénzes beszedés ma már ritka. Számlacsomagot kifejezetten ilyen célra egyelőre csak egy nagybank kínál.

 

A héten a legtöbb iskolában megtartották az első szülői értekezletet, amelyen a szülők egyebek mellett az osztálypénz összegéről és a befizetés módjáról is döntöttek. Azt, hogy mennyit kell fizetniük a diákoknak, az iskolánként és évfolyamonként változó. Egy vidéki iskolában, alsóbb évfolyamban, ahol nem terveznek komolyabb programot a gyerekeknek, legfeljebb egy kisebb kirándulásra gyűjtenek, ahová vonattal, tömegközlekedéssel eljutnak a gyerekek, lehet, hogy csak néhány ezer forint lesz az éves díj. 

 

A középiskolákban 10-20 ezer forint a jellemző éves összeg, ezt a pénzt iskolai programokra, közművelődési kiadásokra fordítják az osztályok. Ha az osztálykirándulásokra is így gyűjtik a pénzt, ez további 30-50 ezer forint is lehet fejenként, de sok helyen ezt az összeget csak közvetlenül a kirándulások előtt szedik be. Bizonyos nagyobb kiadásokra, mint az érettségi tabló, szalagavatós ruha, a tánctanár díjazása, az érettségi vizsgák idején szokásos vendéglátás, a fényképezkedés projekt jelleggel is gyűjtenek pénzt a diákok szülei. Ezek már jelentősebb, akár 100 ezres kiadások is lehetnek. 

 

Vannak iskolák, ahol még mindig készpénzben gyűjtik az osztálypénzt, ennek részben az is lehet az oka, hogy minden osztályban vannak szülők, akik ragaszkodnak a készpénzhez, mert nem bíznak a bankoknak. A bankszámla egyszerűbb megoldás, a gyakorlatban is sokkal könnyebb rávenni a szülőket arra, hogy utalják át az osztálypénz összegét, hiszen ahhoz nem kell személyes találkozót egyeztetni, mint a készpénzes befizetéshez. Óvodás korban még működhet a készpénz, hiszen a szülők naponta hozzák-viszik a gyereket, de ahogy a csemeték nőnek, és önállóan kezdenek iskolába járni, úgy válik az osztálypénzzel elmaradó szülők levadászása a folyosón egyre nehezebbé. 

 

Az utalással is vannak persze fennakadások, gyakran tapasztalják az szülői munkaközösság tagjai, hogy egyes szülőktől nehéz behajtani az osztálypénzt. Ennek lehetnek anyagi okai is, de sokan egyszerűen elfelejtik a befizetést. 

 

Banki szolgáltatások is vannak erre

 

A hazai bankok közül korábban több is kínált valamilyen megoldást iskolai osztályoknak, ezek mostanra kikoptak. Valójában bármelyik bankszámla alkalmas erre, a szülői munkaközösség nyithat ilyen számlát. Arra célszerű ügyelni, hogy bár az osztályfőnök nem kezelheti ezt a pénzt, hozzáférést érdemes a számára is biztosítani például egy társkártyával. Így azokon a programokon, amelyeken az osztály pénzt költ, és nincs ott a szülői munkaközösség pénzügyeket kezelő tagja, csak az osztályfőnök, a tanár ott is tudjon a gyerekeknek például belépőjegyet vásárolni. 

 

A hazai nagybankok közül az OTP az egyetlen, amelyik fantáziát lát az osztályok pénzügyeiben, és kimondottan erre a célra elindította az OTP Class bankszámlát. A cél egy olyan számlacsomag kialakítása volt, amellyel egyszerűvé és átláthatóvá válnak a pénzügyek. Például a havi számlakivonatot meg lehet osztani, a kiadások és a bevételek egyszerűen nyomon követhetőek OTP MobilBankon és az eKréta felületén is.

 

A számlához társkártya igényelhető, így többen is intézhetik az osztály pénzügyeit, akár az osztályfőnöknél is lehet egy bankkártya a kirándulásokra. Ezzel kiváltható az, hogy a szülő a saját bakszámláját és bankkártyáját használja az osztály pénzügyeinek kezelésére.

 

Fizetési kérelemmel is be lehet szedni a pénzt

 

A pénz beszedését megkönnyíti, hogy úgynevezett fizetési kérelmet is lehet küldeni az osztálypénzzel elmaradt gyerek szüleinek. A szülő kap egy üzenetet, hogy osztálypénz befizetést kérnek tőle a meghatározott összegben. Ezt a megbízást egyetlen jóváhagyással rendezheti akkor, amikor neki alkalmas, de el is utasíthatja persze, ha nem tud, vagy nem akar fizetni. Az ilyen tranzakcióval történő befizetés egyébként díjmentes. 

 

Az OTP a Class számla mellé diákszámlás ügyfeleket is próbál szerezni. A Class számlánál ugyanis a számlavezetési díj és a számla további költségei annál kedvezőbbek, minél többen rendelkeznek OTP Junior számlával az osztályban. 5 Junior számla Class számlához való hozzárendelése esetén például már elérhető a díjmentes számlavezetés, 15 diák csatlakozása esetén pedig további kedvezmények kapható. A tapasztalat az, hogy minél idősebbek a gyerekek, annál több Junior számla kapcsolódik egy-egy osztályban a Class számlához.

 

A Class számlatermék mellett idén pályázat formájában is támogatja az OTP Bank az iskolai osztályok “álmait”. A Class pályázat célja segíteni a legalább 5. évfolyamos osztályokat tervük megvalósításában, legyen szó közösségépítésről vagy a környezet fejlesztéséről. Pályázni egy kreatív bemutatkozó videóval és egy részletes költségtervvel lehet. Az általános és középiskolásoknak meghirdetett pályázatra két kategóriában lehet indulni, így összesen négy osztály kerül ki nyertesként. A nyertes osztályokat 500 000 forint pénzjutalommal díjazza a bank, ezt a pályázatban megadott tervekre fordíthatják, például egy osztálykirándulásra. Ezen felül két osztály különdíjban is részesülhet, a nyertesek az OTP Fáy András Alapítvány félnapos pénzügyi képzésén vehetnek részt. Herman Bernadett, a Bank360.hu munkatársa Sigmond Árpáddal, az OTP Bank kommunikációs szakértőjével ebben a podcastban Endrész Tímea kétgyerekes anyukával, szabadúszó újságíróval és podcasterrel, valamint Kertes Noémivel, az OTP Bank termékfejlesztési szakértőjével beszélgetnek az iskolakezdésről és a pénzügyekről. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!