Egy dobása minden lakáshitelesnek lesz a kamatcsökkentésre az OTP-nél

Egyszer minden új lakáshiteles csökkentheti a kamatát az OTP-nél

Egy dobása minden lakáshitelesnek lesz a kamatcsökkentésre az OTP-nél

Egyszer minden új lakáshiteles csökkentheti a kamatát az OTP-nél

Bank360 tartalom
2022-12-01 Frissítve: 2023-01-08
2022-12-01 Frissítve: 2023-01-08
30559169

Szokatlan szolgáltatást vezet be az OTP a lakáshiteleseknek. A december elseje után befogadott igényléseknél a futamidő alatt egyszer ingyenesen kérheti az adós, hogy csökkentsék a kamatát, ha időközben a bankközi kamatok is mérséklődnek.

 

Ebben az évben már harmadszor húz olyat az OTP Bank a lakáshiteleknél, amit addig még senki sem csinált. Először bevezette a piaci alapú (nem kedvezményes) lakáshiteleknél a türelmi idős konstrukciót, amelynél az első évben csak a kamatot kell fizetni, ezért akkor jóval alacsonyabb a törlesztőrészlet, mint egyébként lenne.

 

Ezután a legnagyobb lakossági bank nemrégiben, október végén bejelentette, hogy felhagy a változó kamatozású jelzáloghitelek folyósításával, az ötéves és tízéves kamatperiódusú ajánlatokat is kivezeti, és csak végig fix jelzáloghiteleket kínál.

 

A futamidő alatt egyszer lehet élni vele

Most pedig december 1-től egy olyan szolgáltatást vezet be, amelynél az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal díjmentesen csökkentsék a jelzáloghitelük kamatát. Ezt abban az esetben tehetik meg, ha csökkennek a bankközi kamatok is. 

 

A decembertől befogadott ingatlan fedezetű hitelek esetében ezzel a lehetőséggel az ügyfelek bármikor élhetnek a futamidő során egy egyszerű nyilatkozat kitöltésével. Ezen kívül semmilyen adminisztratív teherrel vagy plusz költséggel nem kell számolniuk. 

 

Az új szolgáltatás a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek kivételével minden Végig FIX ingatlanfedezetű hitelhez automatikusan jár, azt az ügyfeleknek nem kell külön igényelniük.

 

A kamatok csökkenése után, sokan érzik majd túl drágának a hitelüket

Az OTP közléséből egyelőre nem derülnek ki további részletek, így még nem ismert, hogy melyik bankközi kamathoz képest, milyen kalkuláció alapján és mennyivel csökkenthetik az ügyfelek a kamatukat.

 

Ezzel a lépéssel az OTP valójában már előre reagál arra a helyzetre, amikor majd csökkenésnek indulnak a bankközi kamatok, így a végig fix kamatozású hitelt felvevő ügyfelek úgy érezhetik, hogy rosszul járnak a korábban rögzített kamatfeltételekkel. Ez a korrekció például az ötéves kamatperiódusú hiteleknél a kamatfordulókor majd automatikusan megtörténik, de az OTP ilyen lakáskölcsönt jelenleg nem kínál.

 

Ha túl korán csökkent valaki, rosszabbul járhat

Mindenesetre az ügyfeleknek alaposan meg kell gondolniuk, hogy mikor élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen ezt ingyenesen csak egyszer tehetik meg ebben a szolgáltatásban, így ha túl korán csökkentetnek, akkor utóbb verhetik a fejüket a falba, ha a kamatok még lejjebb mennek.

 

Az OTP kutatása szerint az ügyfelek hitelfelvételkor a biztonságot, a stabilitást és a kiszámíthatóságot tartják a legfontosabbnak. A kutatásban résztvevők a hitellel kapcsolatos döntésnél a három legfontosabb jellemző között említették a törlesztőrészlet nagyságát (23%), a havi törlesztő kiszámíthatóságát (19%), valamint a könnyített törlesztést (16%). 

 

A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három legfontosabb szempont. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!