fizetési kérelem

Ez az egyik legjobb banki szolgáltatás: mutatjuk, mire jó a fizetési kérelem

fizetési kérelem

Ez az egyik legjobb banki szolgáltatás: mutatjuk, mire jó a fizetési kérelem

Herman Bernadett
2024-07-06 Frissítve: 2024-10-08
2024-07-06 Frissítve: 2024-10-08
39892048

Van egy olyan banki szolgáltatás, amit sokan még mindig nem ismernek, pedig pofonegyszerű, és megkönnyíti a pénzátutalásokat. Megmutatjuk, mire is jó a fizetési kérelem. 

 

Áprilistól minden banki ügyfél képes fogadni fizetési kérelmet. A nagyon praktikus szolgáltatás egyre gyorsabban terjed, hiszen számtalan olyan helyzet van, amikor kényelmes és gyors megoldást jelent. A fizetési kérelmek fogadása ráadásul díjmentes, így aki válaszol rájuk, és átutalja a kért pénzt, nem fizet semmiféle tranzakciós díjat.

 

1. Könnyű szétdobni az éttermi számlát

 

Szinte nincs olyan ember, aki ne ült volna már be barátokkal, kollégákkal valahová vacsorázni vagy iszogatni. A vendéglátósok néha megengedik, hogy a vendégek külön fizessenek, de általában szeretik, ha egyben rendezi valaki a számlát. Ilyenkor aztán lehet számolgatni, ki mennyivel tartozik, és hogyan adja meg, tudnak-e neki a készpénzből visszaadni. Ezt a helyzetet a fizetési kérelem egyszerűen megoldja. Egy valaki rendezheti a számlát. Ezután ki kell számolni, ki mennyivel tartozik neki, és minden érintettnek küldeni egy fizetési kérelmet. Ha az megérkezett, akkor már csak jóvá kell hagynia az asztaltársnak, és rendezte is a számlából ráeső részt. Természetesen ez nem csak étteremnél, de bármilyen más közös költésnél is működhet. 

 

2. Nem probléma többé az osztálypénz beszedése

 

Azok a szülők, akik az osztálypénzt kezelik, jól ismerik azt a helyzetet, amikor egyik-másik gyerektől, illetve a szüleitől sehogy nem tudják elkérni a szükséges összeget. Nem járnak az iskolai eseményekre, szülői értekezletekre, megígérik, hogy elutalják, de elfelejtik. Persze azon, ha valaki nem akar, vagy nem tud fizetni, nem lehet segíteni, de a feledékeny, elérhetetlen szülőktől is könnyen be lehet gyűjteni az osztálypénzt, ha fizetési kérelmet küldenek a bankszámlájukra. 

 

3. Kiürült a bankszámla, gyorsan pénz kellene

 

Olyan eset is előfordulhat, hogy valakinek gyors pénzügyi segítségre van szüksége, mert elfogyott a pénze. Például a gyerek táborban van, és elszakadt a fürdőruhája, sürgősen vennie kell egy másikat, de nincs rá pénze. Ilyen esetben küldhet a szülőnek fizetési kérelmet, hogy legyen elég pénz a diákszámláján

 

4. Közüzemi számla is rendezhető így

 

Ha a közműcégek bevezetik, akkor a rezsiszámlák befizetésére is alkalmas lehet a fizetési kérelem. Nem kell többé a postaládában keresni a számlákat, csekkeket, csak jóvá kell hagyni a tranzakciót, ha megérkezik a fizetési kérelem. Természetesen, ha probléma van a számlával, vagy másképp szeretné valaki rendezni a díjat, például postai csekken vagy bankkártyával, nem kell válaszolni a fizetési kérelemre, azt el is lehet utasítani. 

 

5. Bankkártya helyett is használható

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nagy terve, hogy a boltokban is bevezetteti a fizetési kérelmet a bankkártyás vásárlás alternatívájaként. A szolgáltatás neve Qvik lesz. A kereskedők a vásárlónak fizetési kérelmet is küldhetnek, amelyre válaszolva kiegyenlítheti majd a számlát, nem kell bankkártyát használnia. A kereskedő számára ez azért érheti meg, mivel a bankkártyák elfogadása sokszor komoly költségekkel jár, a vásárló pedig nem veszít semmit, hiszen a fizetési kérelem elfogadása díjmentes.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!