fizetési kérelem Qvik vásárlás

Rákaptak a magyarok a fizetési kérelemre

fizetési kérelem Qvik vásárlás

Rákaptak a magyarok a fizetési kérelemre

Herman Bernadett
2024-06-24 Frissítve: 2024-07-06
2024-06-24 Frissítve: 2024-07-06
39530227

Már az első negyedévben 136 ezer fizetési kérelem történt a hazai bankrendszerben, holott az ilyen tranzakciók elfogadása csak áprilistól vált kötelezővé. Ha elindul a boltokban is ez a rendszer, nagy karriert futhat be a bankkártyák riválisaként.

 

Még nem is vált kötelezővé, mégis megugrott hirtelen a fizetési kérelmek száma Magyarországon. A jegybank friss adatai szerint az első negyedévben több mint 136 ezer ilyen tranzakciót bonyolítottak le az azonnali fizetési rendszeren (AFR) belül, és az ilyen ügyletek értéke megközelítette az 5,9 milliárd forintot. A tavalyi első negyedévben még tizedennyi tranzakció volt, és az értékük is a töredéke volt az első negyedévinek. 

 

Úgy tűnik ebből, hogy az AFR újdonságai közül a fizetési kérelem sikeresebb lehet, mint a másik nagy fejlesztés, a másodlagos azonosító. Ez utóbbi szolgáltatás hiába tűnik nagyon praktikusnak és kényelmesnek, továbbra is néhány különc felhasználó játékszere maradt. A bankszámlák kevesebb mint 1 százalékához állítanak be telefonszámot, e-mail címet vagy adószámot/adóazonosítót, hogy aki utalni szeretne, annak ne kelljen a 16-24 jegyű számlaszámot használnia. 

 

Így működik a fizetési kérelem

 

A fizetési kérelem lényege, hogy az egyik fél küld a másiknak egy felszólítást, fizessen a számára egy meghatározott összeget. A kérelem fogadása ingyenes, és az idén áprilistól kötelező is minden banknál. A fizetési kérelem indítása ugyanakkor nem kötelező szolgáltatás a bankoknál, vannak olyanok, amelyek bevezették ezt, mások még nem. Az ilyen kérelmek indítása is lehet díjköteles. 

 

A fizetési kérelem indítása után az a partner, aki megkapta, eldöntheti, hogy teljesíti-e, vagy sem, esetleg csak részben fizeti meg, amit kérnek tőle. Bárhogy is dönt, a tranzakciót számára semmilyen banki költség nem terheli, vagyis nem fizet többet, mint amennyi a kérelemben szerepelt. 

 

Ez a szolgáltatás számos helyzetben lehet hasznos. A szolgáltatók beszedhetik így a rezsit, de könnyen be lehet így gyűjteni az osztálypénzt, a gyerek tud kérni a nyári táborban zsebpénzt a szüleitől, vagy éppen szét lehet osztani egy vacsora után a közös számlát. 

 

A nagy felfutás most várható

 

Az, hogy a kötelező elfogadás áprilisi bevezetése előtt megugrott ennek a tranzakciótípusnak a népszerűsége, azt jelzi, hogy fényes jövő vár rá. Ezt még tovább erősítheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Qvik névre keresztelt programja, amely szintén a fizetési kérelmen alapul. 

 

A kereskedők gyakran panaszkodnak, hogy drága számukra a bankkártyák elfogadása, POS-terminált kell hozzá telepíteniük, és a tranzakciós költségek is magasak. Az azonnali fizetési rendszerben indított fizetési kérelmeknék viszont nem kell bankkártyát használni, így a kártyás vásárlásból származó költségek nem terhelik majd a kereskedőket. 

 

A tervek szerint olyan megoldások jöhetnek majd létre, amelyek segítségével nagyjából ugyanolyan egyszerűen tud majd fizetni bárki a boltban fizetési kérelem útján, mintha bankkártyát használna. Például beolvas a telefonjával egy QR-kódot, kap egy deeplinket, sőt akár NFC-s kapcsolaton keresztül is megérkezhet a fizetési kérelem. A vásárló csak jóváhagyja, és már ki is van fizetve az áru vagy szolgáltatás. 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!