A hétszázalékos állampapírok már megjöttek, felkészül a 11 százalékos

Hétfőtől már 7 százalékot adnak az új állampapírok

A hétszázalékos állampapírok már megjöttek, felkészül a 11 százalékos

Hétfőtől már 7 százalékot adnak az új állampapírok

Bank360 tartalom
2022-09-21 Frissítve: 2022-09-26
2022-09-21 Frissítve: 2022-09-26
29393096

Ettől a héttől már megvásárolhatók azok az állampapírok, amelyekkel legalább 7 százalékos éves kamattal próbálják a kisbefektetőket továbbra is rábírni a költségvetés finanszírozására. Néhány nap múlva az is kiderül, hogy az újraéledő Bónusz Állampapír hozam mennyivel lesz a beígért 11 százalék fölött. 

 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szeptember 8-i Kormányinfón bejelentette, hogy az Államadósság Kezelő Központ új állampapír stratégiát fogadott el. Amint kiderült, ez leegyszerűsítve annyit jelent a kisbefektetőknek, hogy magasabb hozamokkal igyekeznek állampapírok vásárlására bírni őket a 15,6 százalékos infláció idején. Ezután az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) már közölte is az új feltételekről és tervezett lépéseit. Ezek közül kettő szeptember 19-től már kézzelfogható a befektetőknek, hiszen az emelt kamatú Egyéves Magyar Állampapír már jegyezhető, a Kincstári Takarékjegy pedig megvásárolható. 

 

Kincstári Takarékjegy

  • A Magyar Posta által forgalmazott egyéves Kincstári Takarékjegy kamata 4,75 százalékról 7,0 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 5,5 százalékról 7,5 százalékra emelkedett. 
  • A névre szóló, nyomtatott Kincstári Takarékjegy 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben lehet megvásárolni a kijelölt postákon. Kamatozása a futamidőn belüli visszaváltásnál a futamidőből eltelt idő függvényében lépcsőzetesen emelkedik 7 százalékig.

 

Egyéves Magyar Állampapír

  • 2022. szeptember 19-től az új kibocsátású Egyéves Magyar Állampapír kamata 4,75 százalékról 7,0 százalékra nőtt.
  • Az új, K2023/39-es sorozat szeptember 19-től 23-ig jegyezhető. A kibocsátás napja szeptember 27. A teljes kibocsátott mennyiség 20 milliárd forint. Jegyezni a Magyar Államkincstárnál és a kijelölt értékpapír-forgalmazóknál lehet. 
  • A következő, ugyanekkora mennyiségű K2023/40-es sorozat jegyzése 26-án indul és 30-ig tart. A kibocsátás napja október 4. 

 

A befektetők azonban további két fontos hírre is várnak még a közeli napokban az ÁKK-tól, amely két hete azt is bejelentette, hogy szeptember végéig megújítja az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) konstrukciót, beleértve az induló kamatfeltételt. Jelenleg a PMÁP kamata 4 éves futamidővel 5,85, hatévessel pedig 6,6 százalék. A kamatadómentes új feltételű papírt szeptember 29-étől lehet majd megvásárolni a befektetőknek. A PMÁP eurós változatának a hatéves Prémium Euró Magyar Állampapírnak (PEMÁP) az újraszabásáról nem esett eddig szó. Ez az eurózóna inflációját követve ad 0,25 százalékos kamatfelárat: jelenleg így összesen 2,25 százalékos kamatot.

 

Az igazi nagy durranás, amire mindenki vár, a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású 3 éves Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) újraélesztése lesz. A korábbi, 4, 6 és 10 éves futamidejű Bónusz kamatbázisának értéke megfelelt a meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok mennyiségekkel súlyozott átlagának. Ehhez adódott a futamidőtől függő kamatprémium.

 

A 3 éves új BMÁP-nál a kamatbázis az elmúlt időszak aukció alapján már 10 százalék fölött lesz, ehhez jön majd a kamatprémium. A szeptember eleji bejelentéskor 11 százalékos induló kamatú Bónuszról volt szó. A feltételezhető kamatbázis alapján reálisnak tűnik, hogy a várhatóan ugyancsak szeptember 29-től jegyezhető új BMÁP hozama 11-essel kezdődik majd.  

 

Az állampapírok kamataival most már egyes banki betéti ajánlatok is képesek versenyezni. A lekötött betétre, megtakarítási számlán lekötésre már több bank (például a Cetelem, a Gránit és a Magnet) is 6-7 százalékos kamatot kínál. Az OTP pedig egy speciális akcióban a lejáró Egyéves Magyar Állampapírok tulajdonosait csábítja ilyen kamattal.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!