Lakásvásárlás

Itt a jegybank új nagy dobása: könnyebb lesz lakáshoz jutni a fiataloknak

Lakásvásárlás

Itt a jegybank új nagy dobása: könnyebb lesz lakáshoz jutni a fiataloknak

Herman Bernadett
2023-10-18 Frissítve: 2023-12-16
2023-10-18 Frissítve: 2023-12-16
35259442

Megkönnyítené az első lakásukat vásárló fiatalok számára az otthonhoz jutást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy a jelenlegi minimum 20 százalékról 10 százalékra csökkentené náluk a kötelező minimális önerőt. A hitelkiváltással kapcsolatos költségeket is visszavágná a jegybank - derül ki a friss Makroprudenciális jelentésből. 

 

Az első lakásukat vásárlók körében a lakáshitel-felvételi lehetőségeik támogatása érdekében kedvezményes hitelfedezeti mutatók (HFM) alkalmazását javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most megjelent Makroprudenciális jelentésében. Az elmúlt években nagyon gyorsan emelkedtek az ingatlanárak, ami a többnyire kevés megtakarítással és alacsony jövedelemmel rendelkező fiatalok számára rendkívüli módon megnehezíti a lakásvásárlást. Pedig ez az ügyfélkör alacsony kockázatú, mivel várhatóan a jövőben nőni fog a jövedelme. 

 

Jelenleg a fiatal hitelfelvevők körében a 70 százalék feletti HFM értékkel, vagyis alacsony önerővel nyújtott hitelek aránya 30-40 százalék körül alakult 2022-ben. (A kötelező önerő minimum 20 százalék lakáshiteleknél.) Különösen jelentős volt a kifeszített HFM értékkel nyújtott hitelek aránya az állami támogatásra nem jogosult, egyedüli hitelfelvevők körében. A fiatal elsőlakás-vásárlók esetén ezért a nemzetközi példáknak megfelelően a HFM-limitek differenciált, 90 százalékon való megállapítása lehet célszerű. 

 

Évekkel korábban juthat lakáshoz egy fiatal

 

Ez azt jelenti, csupán 10 százalék önerőt kell majd felmutatniuk a fiatal első lakást vásárló ügyfeleknek. Ez több évvel előrehozhatja a lakásvásárlás lehetőségét a fiatalok számára.

 

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a fiatal lakásvásárlók átlagosan csupán az önerőre átlagosan 10 évig takarékoskodnak. Az önálló lakáshoz jutás nehézsége demográfiai problémákat is okozhat, sokan nem akarnak gyereket vállalni, amíg nem jutnak saját lakáshoz.

 

Az első lakásvásárló státuszt az ingatlan-nyilvántartásokból ellenőriznék, és 2024 első felében be is vezetnék ezt a könnyítést az önerőben. A kedvezmény alkalmazását a lakáshitel-piaci túlértékeltséggel összefüggő kockázatok enyhülése is lehetővé teszi. Így az intézkedés a pénzügyi stabilitási kockázatok túlzott növelése nélkül támogathatná a fiatalok lakáshitel-felvételi lehetőségeinek javítását.

 

A hitelkiváltást is megkönnyítené a jegybank 

 

Az aktuálisan magas kamatkörnyezetben kiemelten fontos a gyors és költséghatékony hitelkiváltás lehetőségének megteremtése is, nehogy beragadjanak az ügyfelek a magas kamatú hitelekben. Sajnos a hitelkiváltások aránya Magyarországon alacsony, mindössze 5-7 százalék, ennek egyik oka a magas kiváltási díj, amely a hiteltartozás 2-5 százalékát is kiteheti.  

 

A hitelkiváltási hajlandóságot erősíthetné az EU-s összehasonlításban is magas előtörlesztési díjak mérséklése, az olcsóbb statisztikai értékbecslés alkalmazhatósági feltételeinek bővítése, a közjegyzői közreműködés digitalizációja, valamint a jelzáloghitel-nyújtás teljeskörű online útra terelése. Az MNB az adósságfék keretrendszeren belül támogatja a hiteltartozást nem növelő hitelkiváltásokat, mivel ezen hitelekre az adósságfék-limiteknek való megfelelést nem kell újra megvizsgálni. A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekre a jogszabályi maximumnál alacsonyabb előtörlesztési díjak vonatkoznak.



 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!