állampapír befektetési alap

Már 13 ezer milliárd forinttal hitelezik a magyarok az államot

állampapír befektetési alap

Már 13 ezer milliárd forinttal hitelezik a magyarok az államot

Herman Bernadett
2024-07-11 Frissítve: 2024-07-10
2024-07-11
39941350

Visszatértek a kisbefektetők az állampapírpiacra. A lakosság teljes értékpapír-állománya 28 720 milliárd forintos történelmi rekordra hízott. Az állampapírokba ment májusban a legtöbb pénz, a magyarok már 13 ezer milliárd forinttal hitelezik az államot. 

 

Szépen híztak a lakosság értékpapírszámlái májusban. A hónap végén magyarországi papírokban 25 370 milliárd forintot tartottak a kisbefektetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, emellett több mint 3350 milliárdjuk volt még külföldi kötvényekben, részvényekben és befektetési jegyekben. 

 

A hónap legnépszerűbb befektetése az állampapír volt, 243,6 milliárd forintnyi friss pénzzel finanszírozták a kisbefektetők az állam kiadásait, ezzel a háztartások állampapír-állománya 13 ezer milliárd forint fölé emelkedett, sőt már megközelítette a 13,1 ezer milliárdot. Keresettek voltak a hosszú lejáratú kötvények is, de a lakosság szokatlanul sokat, több mint 95 milliárd forintnyit vásárolt a rövid futamidejű papírokból is. Utoljára 2023 januárjában volt hasonlóan népszerű a rövid állampapír a lakosság körében, közvetlenül a 16 százalékos induló kamatú Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) bevezetése előtt. 

 

Banki kötvényből a deviza a nyerő

 

banki kötvények állománya is nőtt az ötödik hónapban, bő 9 milliárd forintnyi vásárolt a lakosság ezekből a hitelpapírokból, ennek köszönhetően már több mint 635 milliárd forintot tart ilyen eszközökben. A lakosságnál lévő banki kötvényállomány valamivel több mint fele devizakötvény, tehát a kisbefektetők az euróikat, dollárjaikat előszeretettel kamatoztatják ilyen papírokban. A 9 és fél évvel ezelőtti brókerbotrányok hatása még mindig látszik az értékpapírpiacon. Vállalati kötvénybe a lakosság nem tesz pénzt, minimális összeggel, alig 22 milliárd forinttal hitelezi csak a cégeket. 

 

Hazai befektetési alapokba több mint 110 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek be a háztartások, ezzel az állományuk már 9833 milliárd forint fölé emelkedett, ehhez jönnek még a külföldi alapok, amelyekben a magyar kisbefektetők csaknem 1840 milliárd forintot tartanak. A külföldi befektetési jegyeken jól is keresnek a magyar háztartások, öt hónap alatt több mint 120 milliárd forint volt az árfolyamnyereségük, ez évesítve nagyjából 17 százalékos hozam lenne. 

 

A hazai részvénypiacon nem volt szerencséjük májusban a kisbefektetőknek, 48 milliárd forintot buktak a papírjaikon, ez javarészt az április végén még 18200 forint körül forgó, majd május végére 17300 forint környékére eső OTP miatt történt. A magyar háztartások hazai részvényállománya főleg ennek köszönhetően 1778,5 milliárd forintra esett vissza, de van még a lakosság értékpapírszámláin 756 milliárd forintnyi külföldi részvény is, amelyeken májusban is szép nyereség keletkezett.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!