állampapír PMÁP BMÁP

Nagy változások a lakossági állampapíroknál, csökkennek a kamatok

állampapír PMÁP BMÁP

Nagy változások a lakossági állampapíroknál, csökkennek a kamatok

Herman Bernadett
2024-03-30 Frissítve: 2024-04-08
2024-03-30 Frissítve: 2024-04-08
38141809

Az első negyedévben kifizetett kamatokat és tőkét csak részben tették vissza állampapírba a lakossági ügyfelek. Az új állampapírok közül most már a FIXMÁP a sláger, a PMÁP és a BMÁP csillaga leáldozóban van. Áprilistól a befektetők újabb kamatcsökkentésre készülhetnek több konstrukciónál is.

 

A múlt héten több mint 240 milliárd forintnyi kamatot fizettek a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) a kisbefektetőknek, lejárt emellett nagyjából 6 milliárd forintnyi Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) is. Ennek a mennyiségnek azonban még a kétötödét sem fektették be újra állampapírba az ügyfelek, a lakossági állampapírok múlt heti értékesítése ugyanis alig érte el a 96 milliárd forintot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása szerint. 

 

Az idén eddig - a Babakötvényeket nem számítva - nem egészen 1007 milliárd forintnyi lakossági állampapírt adott el az ÁKK, ez a mennyiség nem éri el a lejáratok és a kamatfizetések volumenét, ami 1100-1200 milliárd forint is lehetett, vagyis szépen lassan csökkenni kezdhetett a kisbefektetőknél lévő magyar állampapírok állománya. Ha névértéken nincs is változás, hiszen a jól fizető kötvényeket kevesen adták el, piaci értéken számolva megállhatott a növekedés.

 

Más lett a kedvenc


 

A PMÁP 7,9 százalékos kamatával már egyáltalán nem olyan vonzó, mint korábban. Hiába számít magas reálkamatnak ez is a jegybank 3,5-5 százalékos idei inflációs előrejelzéséhez képest, a kisbefektetők elégedetlenek ezzel a kamatszinttel. A legutóbbi kamatcsökkentés óta mindössze 110 milliárd forintnyit vettek ebből az állampapírból, helyette a FIXMÁP lett a kedvenc, amelyből azóta 184 milliárd forintnyi fogyott. Az első kibocsátás óta összesen csaknem 250 milliárd forintnyi FIXMÁP-ot jegyeztek a kisbefektetők. 

 

Pedig a FIXMÁP kamata alacsonyabb, mindössze 7 százalékos, de a népszerűségéhez hozzájárulhat, hogy magasabb az értékesítési korlát, mint a PMÁP esetében, egy sorozatból 50 millió forintnyit is vásárolhat egy befektető ugyanannál a szolgáltatónál, míg a PMÁP-nál 25 millió forint a limit. Ez a korlátozás nyilván csak a legvagyonosabb privátbanki befektetőket érinti, de náluk is tetemes mennyiségű lakossági állampapír halmozódhatott fel. 

 

Nominálisan a legmagasabb kamatot jelenleg a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) fizeti, 8 százalék fölött kamatozik, de ez a kötvény sem olyan népszerű, mint a FIXMÁP, az idén nem egészen 110 milliárd forintnyi fogyott el belőle. 

 

 

Bank360

 

Tovább csökkennek a kamatok

 

A lakossági állampapírokon most is jelentős reálhozam van, bár ez az intézményi papírokra is igaz éppen. A legutóbbi, februári inflációs adat 3,7 százalékos volt, a Magyar Nemzeti Bank pedig az idei évre 3,5-5 százalék közötti átlagos áremelkedéssel számol. Jelenleg minden állampapír magasabb kamatot kínál ennél, kivéve a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+), amelynek a kezdő kamata csupán 3,5 százalékos. 

 

Áprilistól két lakossági papír kamata is csökkenni fog, az Egyéves Magyar Állampapíré (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegyé (KTJ) is 6,5-ről 6 százalékosra megy le. Ezzel már egyes bankok betéti ajánlatai is felvehetik a versenyt. A befektetőknek azonban érdemes fejben tartaniuk, hogy a bankbetétek kamatai után adózni kell, márpedig a kamatadó és a szocho együttesen elviszi a nyereség 28 százalékát, míg az állampapírhozamok továbbra is adómenetesek.

 

Sok kisbefektető a csökkenő állampapír-kamatok láttán úgy dönthet, hogy más eszközbe teszi át a pénzét. A befektetési alapok népszerűsége például töretlen, egyre többen csoportosíthatják át a pénzüket ilyen konstrukciókba, de a banki kötvények is keresettek, főleg, hogy ezek között jó néhány devizás sorozat is elérhető.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!