Revolut betét

Már a Revolutnál és Wise-nál is kamatoztathatjuk a pénzünket, de a jegybank figyelmeztet

Revolut betét

Már a Revolutnál és Wise-nál is kamatoztathatjuk a pénzünket, de a jegybank figyelmeztet

Vrazsovits Rita
2024-03-06 Frissítve: 2024-03-06
2024-03-06
37829173

A magyarországi bankok mellett az olyan neobankoknál is kamatoztathatjuk a megtakarításainkat, mint a Revolut vagy a Wise. Ezt azonban a Magyar Nemzeti Bank a jelenlegi formájában nem nézi jó szemmel. Közleményében a Revolut betétgyűjtési tevékenységét kritizálta a jegybank, de több szolgáltató is kínál ilyen szolgáltatást, nem is rossz kamattal.

 

A tavaly tetőző magas infláció nemcsak a hitelkamatokat, de több banknál a betéti kamatokat is felhúzta, a kialakult helyzetre pedig a banki szolgáltatásokat nyújtó fintech cégek is elkezdtek reagálni. A Magyarországon is népszerű neobankok, a Revolut és a Wise is kínálnak már ilyen szolgáltatást, a betétbiztosítás módja azonban eltér attól, amit a magyarországi székhelyű, illetve itteni leánybankot működtető pénzintézetek nyújtanak. Ezt utóbbit a jegybank is rendszeresen szóvá teszi, legutóbb szerdai közleményében bírálta a Revolut Bankot.

 

Mit kínál a Wise és a Revolut?

 

A Wise tavaly óta balance cashbacket kínál azoknak az ügyfeleknek, akik a Wise-nál lévő számlájukon euróban, fontban vagy dollárban tartják a pénzüket. Mivel a számlán lévő pénzt nem kell lekötni, bizonyos szempontból látra szóló kamatként működik a Wise szolgáltatása, a kamatjóváírás naponta történik. 

 

A kamatszint eltérhet attól függően, hogy milyen devizában tartjuk a megtakarításunkat. A Wise oldalán közzétett információk alapján január 31-én módosítottak utoljára kamatot, ez alapján

 

  • angol fontban 4,67 százalék a kamat, 0,56 százalékos éves díj mellett,
  • amerikai dollárban 5,08 százalék a kamat, 0,29 százalékos éves díj mellett,
  • euróban 3,66 százalék a kamat, 0,27 százalékos éves díj mellett.

 

Az angol font kamata az Egyesült Királyság központi bankjának az alapkamatát, a dollár kamata pedig az Amerikai Egyesült Államok központi bankja által meghatározott irányadó kamatot követi. Az euró kamatát az Európai Központi Bank által meghatározott kamathoz köti a Wise. 

 

A Wise által felszámolt díj mellett az adott országban kiszabott kamatadót is meg kell fizetni, ami a magyarországi megtakarítások esetében 15 százalék személyi jövedelemadó és 13 százalék szociális hozzájárulás (szocho).

 

A Revolut a megtakarítás kamatát a választott csomaghoz köti, ez alapján kínál alacsonyabb vagy magasabb hozamot. Az ingyenes Standard csomagnál a félretett megtakarításra 1,25 százalékot kínálnak, a fizetős csomagoknál azonban valamivel többet. A Premium csomag kamata évente 3,25 százalék, a Metal csomagé 4,25 százalék, az Ultra csomagnál pedig éves szinten 4,75 százalékos kamatra számíthatnak az ügyfelek. 

 

megtakarítási számla forintban is vezethető, a kamatot pedig a Wise-hoz hasonlóan naponta írják jóvá a számlán. A megtakarítási számlához be lehet állítani egyszeri vagy rendszeres utalást, illetve az aprópénz funkcióval is lehet apránként növelni a megtakarított összeget.

 

A számla megnyitása pofonegyszerű, különösen a már meglévő ügyfeleknek. Mindössze néhány érintésre van szükség az applikációban és a meglévő számlák mellett megjelenik a megtakarítási számla is, több pénzfeltöltési lehetőséget is kínálva.

 

A jegybanknak nem tetszik a neobankok tevékenykedése

 

A Magyar Nemzeti Bank nem először bírálta a neobankokat, közleményeikben elsősorban a Magyarországon is népszerű, közel egymillió magyar ügyféllel rendelkező Revolut Bankot szokta kiemelni. Szerdai közleményében ismét a litván székhelyű, határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolutot vette elő. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a pénzintézetnek nincs magyarországi leánybankja és nem tagja a hazai betétbiztosítási rendszernek, az ügyfelek nem számíthatnak az OBA betétgaranciára (csak annak a litván verziójára), ráadásul az ügyfelek csak online, angolul vagy litvánul tudják intézni a felmerülő problémákat.

 

Éppen ezért a jegybank azt szorgalmazza, hogy a Revolut Bank Magyarországon is hozzon létre fióktelepet, működjön leánybankként és rendelkezzen itthoni székhellyel is. Ezzel együtt a hazai ügyfelek az OBA-biztosításra is számíthatnának a betétjükre, és nem kellene külföldön futniuk a pénzük után.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!