Személyi kölcsön

Mekkora jövedelem kell ahhoz, hogy kedvezőbb hitelhez jussunk?

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2020.10.21.
Frissítve: 2020-11-09 Létrehozva: 2020-10-21
10578482

A hiteligénylésnél az igazolt nettó jövedelem az egyik legfontosabb szempont, ugyanis ezen múlik, hogy mekkora hitelt vehetünk fel, és hogy azt milyen kamatra kínálja a bank. Ezen a téren több eltérés is van a hitelintézetek között, a kamatkedvezményeket ugyanis nem mindig ugyanazok a körülmények befolyásolják. Cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy melyik banknál milyen feltételeket kell teljesíteni az elérhető kedvezményekért.

 

Hiteligénylésnél minél magasabb havi nettó jövedelmet igazolunk, annál kedvezőbb kamat mellett vehetjük fel a kölcsönt. Ez azért van így, mert a bankok számára kevésbé kockázatos egy magasabb jövedelemmel rendelkező igénylőnek hitelezni - hiszen ő nagyobb eséllyel  fizeti majd vissza időben a felvett összeget, mint az, aki alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik. Van azonban olyan bank, ahol nem ez az elsődleges szempont - ezt akár a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátor segítségével is kideríthetjük. Összehasonlítottuk a bankok által szabott feltételeket.

 

A jövedelmi sávok több nagybanknál is számottevően befolyásolják a kamatot. A Budapest Banknál az elérhető kamatkedvezmény részben a jövedelemtől függ, részben pedig attól, hogy az igénylő nyit-e számlát szerződéskötésnél. 150 ezer forintos jövedelemmel 3 millió forintot így 60 hónapos futamidőre 2021. januártól 17,55 százalékos éves hitelköltség mutatóval (THM) lehet igénybe venni, 250 ezer forintos jövedelemmel számolva viszont 9,73 százalék a THM. A legalacsonyabb THM eléréséhez legalább 400 ezer forintos jövedelemre van szükség, ebben az esetben ugyanez a hitelösszeg 7,54 százalékos THM-mel igényelhető. A kedvezményekhez számlanyitásra is szükség van a Budapest Banknál.

 

A fenti hiteldíjmutatók januártól érvényesek, mivel év végéig a koronavírus miatt bevezetett THM-plafon miatt a személyi kölcsönök hiteldíj mutatója nem haladhatja meg az 5,75 százalékos értéket. 

 

A CIB Banknál is számottevően befolyásolják a kamatot a jövedelmi sávok. A 4 százalékos kedvezményhez már elég a mindenkori minimálbér összegét is igazolni - ebben az esetben 3 millió forint ötéves futamidőre év végéig 5,72 százalékos, januártól pedig 15,38 százalékos THM-mel igényelhető. Az igazán kedvező kamathoz nettó 250 ezer forintos jövedelem szükséges, így a CIB Előrelépő személyi kölcsöne januártól akár 7,98 százalékos THM-mel is elérhető.

 


Nem találtad meg a számodra ideális ajánlatot? A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával több szempont alapján is összehasonlíthatod a személyi kölcsön lehetőségeket. Kalkulálj, és találd meg a kedvező ajánlatok közül azt, amelyik segít elérni a céljaidat!


 

Az Erste Banknál az Erste Most és az Erste Most Extra igényelhető. Az Erste Most személyi kölcsönhöz legalább 100 ezer forint nettó jövedelemre van szükség - így a THM a teljes futamidőre 17,94 százalék, ha a cikk írásának pillanatában vesszük fel a kölcsönt. Legalább 150 ezer forintos jövedelemtől a fentebb említett bankoktól eltérően nem a jövedelem, hanem a felvett hitelösszeg befolyásolja a kamatot és a THM-et. Másfél millió forintos hitelösszegnél a kalkulátor szerint a THM 14,40 százalék, 8-10 millió forint közötti hitelösszegnél viszont már csak 10,94 százalék, ha a teljes futamidőt vesszük figyelembe. 

 

Az Erste Most Extra ennél kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe, de az igényléshez legalább 250 ezer forintra van szükség. Másfél millió forintos hitelösszeggel számolva a THM 10,94 százalék a teljes futamidőre nézve, tízmillió forintos hitelösszegnél viszont mindössze 7,55 százalék. Vagyis az Erste Banknál minél magasabb hitelösszeget igénylünk, annál alacsonyabb lesz a THM.

 

Az OTP Banknál is a hitelösszeg az elsődleges tényező, ami a kamatot befolyásolja. A hitelintézet az alábbi sávokat határozta meg:

 

 • 500 ezer és 1,099 millió forint között a THM 22,2 százalék,
 • 1,1-2,099 millió forint között a THM 19,8 százalék,
 • 2,1-3,099 millió forint között a THM 17,5 százalék,
 • 3,1-5,099 millió forint között a THM 15,1 százalék,
 • 5,1-6,099 millió forint között a THM 12,9 százalék,
 • 6,1-7 millió forint között a THM 10,6 százalék.

 

A Cetelemnél az igazolt jövedelem nem befolyásolja a THM-et, viszont a hitelösszeg és futamidő igen. Alapesetben 400 ezer és 7 millió forint között a THM 11,55 százalék, kivéve, ha 3 millió forintot veszünk fel 60 hónapos futamidőre - ebben az esetben december végéig 5,75 százalék, januártól pedig 6,90 százalék a THM.

 

A K&H Banknál a kamatkedvezmény két tényezőtől függ: a bankhoz érkezik-e a jövedelem, és ha igen, akkor az mennyi. Év végéig ezektől függetlenül 5,70 százalékos THM-mel igényelhető a személyi kölcsön, januártól viszont az igazolt jövedelemtől függően eltérnek a feltételek: havi nettó 150-300 ezer forint között a THM 13,0-13,80 százalék, 300 ezer forint felett pedig 8,10-9,90 százalék. 

 

A Raiffeisen Banknál szintén a számlanyitáshoz és a beérkező jövedelemhez igazodnak a kamatkedvezmények. Az elvárt minimum jövedelem teljesítése mellett (150 ezer forint) az aktív számlahasználatért 3 százalékos kamatkedvezmény jár. Ha emellé 250 ezer forint nettó jövedelmet igazol az ügyfél, akkor a kamatkedvezmény 8 százalékra ugrik fel, 400 ezer forint felett pedig 8,5 százalékos kedvezményre számíthat, aki személyi kölcsönt igényelne. A Bank360.hu kalkulátora szerint így 3 millió forintot öt évre 7,75 százalékos THM-mel vehet fel a teljes futamidőre nézve. 

 

A Takarékbank a legtöbb hitelintézettől eltérően árazza személyi kölcsönét. 2020 végéig a kamatot a futamidő hossza és a hitelösszeg alapján határozzák meg - ez azt jelenti, hogy minél magasabb a hitelösszeg és minél hosszabb a futamidő, annál magasabb kamatra számíthat az igénylő. Januártól viszont már az igazolt jövedelem és a bankhoz érkező jövedelem számít. 

 

2021. január 1. után hitelösszegtől és futamidőtől függetlenül az alábbi feltételek lesznek érvényesek:

 

 • jövedelemérkeztetés nélkül a THM 19,20 százalék,
 • jövedelemérkeztetéssel a THM 13,50 százalék,
 • jövedelemérkeztetés és legalább havi nettó 250 ezer forint jövedelem esetén a THM 11,24 százalék. 

 

Az UniCredit Banknál a felvett hitelösszeg és az igazolt jövedelem határozzák meg a kamatkedvezményt - a számlanyitás pedig minden esetben kötelező. December végéig minden ügyfél 5,74 százalékos THM-mel veheti fel a hitelt, januártól viszont nagy eltérés lehet az ajánlatok között. Minimálbérrel már elérhető a személyi kölcsön, ekkora jövedelemmel azonban nem jár kamatkedvezmény - a THM 19,86 százalék. Ennél kedvezőbb ajánlatra számíthat, akinek a havi nettó jövedelme eléri a 150 ezer forintot - ők az Aktív kamatkedvezményt vehetik igénybe, az alábbi feltételekkel:

 

 • 300-990 ezer forint hitelösszeg esetén a THM 12,98 százalék,
 • 1-1,99 forint hitelösszeg esetén a THM 11,84 százalék,
 • 2-5 millió forint hitelösszeg esetén a THM 10,18 százalék.

 

A Prémium Aktív kamatkedvezményhez legalább 250 ezer forint havi jóváírás szükséges, így érhető el a banknál a lehető legalacsonyabb THM:

 

 • 300-990 ezer forint hitelösszeg esetén a THM 11,90 százalék,
 • 1-1,99 forint hitelösszeg esetén a THM 8,47 százalék,
 • 2-5 millió forint hitelösszeg esetén a THM 7,39 százalék.

 

Ugyanaz a termék, eltérő szempontok

A lakosság számára elérhető hiteltermékek közül a személyi kölcsön az egyszerűbbek közé tartozik, hiszen az igényléshez nincs szükség önerőre és ingatlanfedezetre, a kamatozás fix, a felhasználást pedig nem kell igazolni a bank felé. Az látszik viszont, hogy a hitelbírálatnál a bankok eltérő szempontokat vesznek figyelembe. Van olyan hitelintézet, ahol havi nettó 250 ezer forintos jövedelem elegendő a lehető legmagasabb kamatkedvezményhez, máshol viszont legalább 400 ezer forintra van szükség ennek az eléréséhez. Továbbá a számlanyitás, az aktív számlahasználat, a felvett hitelösszeg és a futamidő is eltérően befolyásolhatja a kamatlábat. Éppen ezért hasznos, ha az igénylés előtt összehasonlítjuk az elérhető ajánlatokat, és a saját igényeinkhez, illetve jövedelmi helyzetünkhöz viszonyítva keressük meg az ideális ajánlatot. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!