Egyre jobban meg kell néznünk, mi fér bele a bérünkbe

Nyakunkon a reálbércsökkenés, az infláció már beéri kereseteket

Egyre jobban meg kell néznünk, mi fér bele a bérünkbe

Nyakunkon a reálbércsökkenés, az infláció már beéri kereseteket

Tóth Katalin
2022-10-24 Frissítve: 2022-12-13
2022-10-24 Frissítve: 2022-12-13
30106448

Idén augusztusban 497 200 forint volt a bruttó átlagkereset, ami kismértékben alacsonyabb mint a júliusi 500 000 forintos és a  júniusi 503 500 forint. A reálkereset még így is tudott nőni egy hajszálnyit, de szeptemberben várhatóan már nem így lesz.

 

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértéke 280 200 forint volt augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adatai szerint. Ez az összeg az, amely leginkább tükrözi, mennyi pénzt kap havonta egy átlagos dolgozó. Ez 17,5 százalékkal múlta felül az előző év augusztusi összegét. A bruttó kereset mediánértéke 402 200 forintot ért el, amely 15,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH szerint.

 

A szeptemberi nettó átlagkereset kedvezmények nélkül szeptemberben 330 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 342 900 forintot ért el. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az átlagkereset éves növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos bérjuttatások járultak hozzá.

 

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás) nélküli bruttó átlagkereset 472 200 forintra becsülhető, ez 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

 

Már jöhet a reálbércsökkenés

A reálbérek augusztusban még átlagosan 0,9 százalékkal nőttek, azaz a béremelkedés ennyivel haladta meg az árakét. Ez az érték az elmúlt hónapokban a fogyasztói árak folyamatos emelkedésével együtt csökkent. Az augusztusi inflációs adatban azonban még nem volt benne az energiaárak emelkedése.

 

A fogyasztói árak átlagos növekedése szeptemberben 20,1 százalék volt az augusztusi 15,6 százalék után, az élelmiszeráraké pedig 35 százalék. Az inflációs adatokban ekkor voltak először érzékelhetőek a magasabb rezsiárak az áramnál és a gáznál. Így az árnövekedés szeptemberben már várhatóan teljesen felfalja a fokozatosan csökkenő reálbér-emelkedést.  

 

Nemcsak a rezsi, az élelmiszer és a szolgáltatások drágulnak gyorsabban, mint ahogyan a jövedelmek nőnek, de hitelek ára is. Ez azzal a következménnyel járhat, hogy sokan meg sem kaphatják azt a személyi kölcsönt vagy lakáshitel, amely a vágyott ingatlan vagy tartós fogyasztási cikk megvásárlásához kellene, mert a jövedelmük nem lesz elég hozzá. Vagy már nem is igényelnek kölcsönt, mert eleve tartanak attól, hogy az emelkedő kiadásaik miatt nem tudnák kifizetni a törlesztőrészleteket.

Rezsi kalkulátorunkkal itt kiszámolhatod, mennyi lesz az energiaszámlád.

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!